De plotselinge scheervlucht van de asteroïde toont een blinde vlek in de detectie van planetaire bedreigingen

0
38

De ontdekking van een asteroïde ter grootte van een kleine vrachtwagen slechts enkele dagen voordat hij donderdag de aarde passeerde, zij het een die geen bedreiging vormde voor de mens, wijst op een blinde vlek in ons vermogen om te voorspellen welke asteroïden daadwerkelijk schade zouden kunnen aanrichten, astronomen zeggen.

NASA heeft jarenlang prioriteit gegeven aan het detecteren van asteroïden die veel groter en existentieel bedreigender zijn dan 2023 BU, de kleine ruimterots die 2200 mijl van het aardoppervlak wegschoot, dichterbij dan sommige satellieten. Als het op weg was naar de aarde, zou het in de atmosfeer zijn verpulverd, waarbij alleen kleine fragmenten mogelijk het land zouden hebben bereikt.

Maar 2023 BU bevindt zich aan de kleinere kant van een groottegroep, asteroïden met een diameter van 5 tot 50 meter, die ook zo groot als een Olympisch zwembad omvat. Objecten van die grootte zijn moeilijk te detecteren totdat ze veel dichter bij de aarde komen, wat het moeilijker maakt om je schrap te zetten voor een object dat een bevolkt gebied zou kunnen treffen.

Lees ook |Wetenschappers ontdekken een enorme meteoriet van 7,7 kg op Antarctica

De waarschijnlijkheid van een inslag op de aarde door een ruimtesteen, een meteoor genaamd wanneer deze de atmosfeer binnenkomt, van dat groottebereik is vrij laag, schaalbaar volgens de grootte van de asteroïde: een rots van 5 meter zal naar schatting eenmaal de aarde raken per jaar, en eens in de duizend jaar een rots van 50 meter hoog, volgens NASA.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 1 februari 2023: Kennis over Economic Survey 2022-23, Amrit Kaa…

De goede economie van Budget: geen schaduw van 2024, in het licht van fiscaal voorzichtig…Drie grote voordelen van de Uniebegroting 2023-24: investeringsuitgaven, fiscaal voorzichtigheid en n…Sprankelende zeedieren en wat ze speciaal maaktMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Maar met de huidige mogelijkheden kunnen astronomen pas enkele dagen eerder zien wanneer zo'n steen op de aarde is gericht.

“We weten niet waar de meeste asteroïden zijn die lokale tot regionale verwoesting,” zei Terik Daly, een planetaire wetenschapper aan het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

De ongeveer 20 meter hoge meteoor die in 2013 boven Tsjeljabinsk in Rusland explodeerde, komt volgens het Jet Propulsion Laboratory van NASA eens in de 100 jaar voor. Het veroorzaakte een schokgolf die tienduizenden ruiten verbrijzelde en 33 miljoen dollar aan schade aanrichtte, en niemand zag het aankomen voordat het de atmosfeer van de aarde binnendrong.

Advertentie

Sommige astronomen overwegen alleen te vertrouwen op statistische waarschijnlijkheden en schattingen van asteroïdepopulaties vormen een onnodig risico, wanneer verbeteringen kunnen worden aangebracht in het vermogen van NASA om ze te detecteren.

“Hoeveel natuurlijke gevaren zijn er waar we daadwerkelijk iets aan kunnen doen en die we voor een miljard dollar kunnen voorkomen? Er zijn niet veel, ” zei Daly, wiens werk zich richt op het verdedigen van de aarde tegen gevaarlijke asteroïden.

EEN ECHT SLECHTE DAG VERMIJDEN

Een belangrijke upgrade van NASA's detectie-arsenaal zal NEO Surveyor zijn, een $ 1,2 miljard telescoop in ontwikkeling die bijna een miljoen mijl van de aarde zal lanceren en een breed veld van asteroïden zal onderzoeken. Het belooft een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de huidige telescopen op de grond die worden gehinderd door daglicht en de atmosfeer van de aarde.

Advertentie

Die nieuwe telescoop zal NASA helpen een doel te bereiken dat in 2005 door het Congres is toegewezen: 90% van de totale verwachte hoeveelheid asteroïden detecteren die groter zijn dan 140 meter, of die groot genoeg zijn om iets van een regio tot een heel continent te vernietigen.

< p>“Met Surveyor concentreren we ons echt op het vinden van die ene asteroïde die voor veel mensen een heel slechte dag zou kunnen veroorzaken”, zei hij. zei Amy Mainzer, hoofdonderzoeker van NEO Surveyor. “Maar we hebben ook de taak om goede statistieken te verzamelen over de kleinere objecten, tot ongeveer de grootte van het Chelyabinsk-object.

NASA loopt jaren achter op haar congres doel, dat tegen 2020 klaar moest zijn. Het bureau stelde vorig jaar voor om het budget van de telescoop voor 2023 met driekwart te verlagen en de lancering met twee jaar uit te stellen tot 2028 “ter ondersteuning van missies met een hogere prioriteit” elders in de wetenschapsportfolio van NASA.

Asteroïde-detectie werd vorig jaar belangrijker nadat NASA een ruimtevaartuig ter grootte van een koelkast tegen een asteroïde sloeg om te testen of het een potentieel gevaarlijke ruimtesteen van een ramkoers kon slaan met de aarde.

De succesvolle demonstratie, de Double Asteroid Redirection Test (DART) genaamd, bevestigde voor het eerst een methode van planetaire verdediging.

Advertentie

“NEO Surveyor is van het grootste belang, zeker nu we van DART weten dat we er echt wat aan kunnen doen,” zei Daly.

“Dus godverdomme, we moeten deze asteroïden vinden.