Bezorgd over opgehangen vergadering in Karnataka, BJP en Congres mikken op JD(S)

0
36

Vooruitlopend op de peilingen van de Algemene Vergadering zijn beide nationale partijen in de strijd in Karnataka — de regerende BJP en het oppositiecongres — lijken tot het besef te zijn gekomen dat de enige manier waarop een van hen een duidelijke meerderheid kan behalen, is door ervoor te zorgen dat de derde kracht in de staat — de regionale Janata Dal (seculiere) partij — is beperkt in het winnen van veel zetels.

Als teken dat beide partijen beducht zijn voor de peilingen in Karnataka in 2023 die een hangende uitspraak opleveren, zoals in 2004, 2008 en 2018, smeken de BJP en het Congres de kiezers om niet stem op de JDS. De afgelopen dagen hebben leiders van de BJP en het Congres tijdens pre-verkiezingsbijeenkomsten in twee verschillende regio's effectief gezegd dat de JDS de vlieg in de zalf is voor hun prospects.

Lees ook |Vooruitlopend op de peilingen in Karnataka probeert de BJP het meeste uit de Assembly Winter Session te halen

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Belagavi dit weekend, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shaheen pleidooi gehouden om BJP-overwinningen in zetels in de regio te maximaliseren, om ervoor te zorgen dat de partij een duidelijke meerderheid wint. In 2004, 2008 en 2018 kwam de BJP naar voren als de grootste partij in Karnataka, maar kwam niet halverwege de 113 zetels in de 224 leden tellende Vergadering, waardoor het in 2006 gedwongen werd tot een post-poll alliantie met de JDS. , en het aanzetten tot afvalligheid in 2008 en 2018, om de macht over te nemen.

“Enerzijds is er een partij die 25 tot 30 zetels wil winnen en op de kar van het Congres wil rijden om de regering en het plegen van dynastieke politiek die de mensen van Karnataka niet respecteert – dat’s de JDS,” Zei Shah op 28 januari tijdens de Belagavi-bijeenkomst, terwijl hij de BJP positioneerde als patriottisch en nationalistisch.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Focus op grensgebieden, NCC is van plan om de cadetsterkte met 8 lakh te verhogen

Met toegang als sleutel brengt een MP-district de overheid thuis bij de begunstigdenDelhi Confidential: nieuw parlementsgebouw bijna klaar, parlementsleden worden emotioneel…

Risico's voor groei: diepgewortelde inflatie en depreciërende roepiePas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Het congres en de JDS zien eruit als twee verschillende partijen, maar ik wil de mensen van Karnataka vertellen dat elke stem die voor de JDS wordt uitgebracht uiteindelijk naar het congres gaat. Het zou het congres alleen maar helpen om de overwinning te behalen,” zei hij, terwijl hij opriep tot BJP-overwinningen in ten minste 16 van de 18 zetels in het district.

Lees ook |Te midden van het spook van hun huis, alle ogen gericht op BJP, congresstrijd in Karnataka

Een dag eerder, voormalige Karnataka CM Siddaramaiah van het congres werd gehoord en vroeg kiezers in de regio Mandya — waar de JDS in 2018 zeven van de zeven zetels had gewonnen — om de JDS niet te steunen in de peilingen van 2023 en om het congres als een haalbare optie te kiezen.

“De vorige keer gaf u ons van de zeven stoelen in deze regio niet eens één stoel. Allen werden gewonnen door de JDS. Dit keer mag dat niet gebeuren. Ga je het nog een keer doen? Je moet ons vijf tot zes van de zeven stoelen in Mandya geven,” Zei Siddaramaiah in het bolwerk van de Vokkaliga-gemeenschap dat consequent voormalig premier HD Deve Gowda's JDS steunt.

Advertentie

“Ik vertel je dit nadat ik de hartslag van de toestand heb gevoeld. Zo zeker als de zon opkomt in het oosten, zal het congres weer aan de macht komen in Karnataka. Je moet ook deel uitmaken van de regering door op het congres te stemmen,” Siddaramaiah zei.

“De JDS zal niet aan de macht komen. Kumaranna (JDS-leider H D Kumaraswamy) blijft maar zeggen dat hij 123 krijgt. Toen we allemaal samen waren, konden we slechts 58 zetels winnen. Ze zakten later naar 29. Als ze 20 tot 22 zetels winnen, wordt het te veel. Wil je ze vertrouwen?” zei hij.

De president van het Staatscongres, DK Shivakumar, die een Vokkaliga is, smeekte Mandya-kiezers ook om hun loyaliteit aan het congres in de peilingen van 2023 te verleggen. “De vorige keer steunden we de JDS om te voorkomen dat een gemeentelijke partij (de BJP) aan de macht zou komen. Maar hij (Kumaraswamy) kon de macht niet vasthouden. Ik vraag het u als uw zoon. Ik vraag het aan jou als zoon van Doddalahalli Kempegowda. Ik vraag het u als voorzitter van het congres. Ik vraag je door aan je voeten te vallen,” Zei Shivakumar.

Advertentie

De JDS, die op veilig speelt en hoopt net genoeg zetels te winnen om de BJP of het Congres tot een coalitie te dwingen, reageerde boos op de oproepen van het Congres en Siddaramaiah om de Mandya-kiezers om hun loyaliteit naar het congres te verplaatsen.

“Ze zeggen dat JDS niet aan de macht zal komen en dat mensen dus niet op ons moeten stemmen. Door de verdeeldheid in het congres kan de partij niet aan de macht komen. Hun leiders kunnen elkaar niet in de ogen kijken. Ze zijn niet in staat om hun eigen partij te controleren en ze hebben het over mijn partij. zei Kumaraswamy.

© The Indian Express (P) Ltd