Wacht, hoe werkt cafeïne eigenlijk?

0
38
Dall-E

De overgrote meerderheid van de mensen gebruikt elke dag cafeïne in een of andere vorm, en de meesten van ons gebruiken er veel te veel van. Het helpt je om 's ochtends wakker te worden, maar als je te veel drinkt, word je zenuwachtig. Dus hoe werkt cafeïne eigenlijk?

Ten eerste, waar komt cafeïnegebruik vandaan?

De oorsprong van cafeïne is terug te voeren tot het oude Ethiopië, waar de koffieplant (Coffea arabica) voor het eerst werd ontdekt in de 9e eeuw. De plant werd gekweekt en de bonen werden gebruikt om een ​​drank te maken die bekend stond om zijn verkwikkende eigenschappen. Het gebruik van koffie verspreidde zich naar andere landen, waaronder het Midden-Oosten en Europa, door handel en kolonisatie, en het werd al snel een populaire drank.

In de 17e en 18e eeuw was koffie goed ingeburgerd als een populaire drank in Europa en Amerika, en werd het ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Aan het einde van de 17e eeuw werd thee een populaire drank in Groot-Brittannië, en het bevatte ook cafeïne. De groeiende populariteit van cafeïnehoudende dranken leidde tot een beter begrip van de effecten van cafeïne en het gebruik ervan als stimulerend middel werd algemeen erkend.

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd cafeïne ontdekt door Friedlieb Ferdinand Runge, een Duitse chemicus die ook de eerste koolteerkleurstof ontdekte. Het verhaal gaat dat Runge tijdens zijn werk in een apotheek per ongeluk een druppel extract van de belladonna-plant (ook wel dodelijke nachtschade genoemd) in zijn oog kreeg. Nadat Runge had opgemerkt dat zijn pupillen groter waren geworden, begon hij te experimenteren met zijn kat en schreef hij een proefschrift over de effecten van deze chemische stof.

Ongeveer tien jaar na deze ontdekking gaf Runge een presentatie over zijn bevindingen aan de Universiteit van Jena in Duitsland, waar hij op dat moment studeerde. Zijn professor, JW Döbereiner, was een adviseur van de schrijver Johann Wolfgang von Goethe, die bij de presentatie aanwezig was. Een onder de indruk zijnde Goethe vroeg om een ​​besloten ontmoeting waar Runge de verwijding van de pupillen van zijn kat kon demonstreren. Nadat de gevraagde ontmoeting had plaatsgevonden, gaf Goethe Runge een pakje koffiebonen dat hij tijdens zijn wereldwijde reizen had gekregen. Hij stelde voor dat Runge naar hun samenstelling zou moeten kijken.

Runge volgde het advies van Goethe op en een jaar later kon hij cafeïne als stof isoleren. Ondanks deze doorbraak worden de prestaties van Runge vaak niet erkend, aangezien velen deze ontdekking later aan anderen toeschrijven. Hij verloor later zijn baan en stierf in armoede.

De isolatie van cafeïne als ingrediënt leidde tot de creatie van nieuwe producten, waaronder Coca-Cola en Pepsi-Cola, die cafeïne als stimulerend middel bevatten. De populariteit van deze dranken, samen met andere cafeïnehoudende dranken, bleef groeien en tegenwoordig is cafeïne een van de meest gebruikte psychoactieve stoffen ter wereld. Naar schatting consumeert meer dan 80% van de volwassenen in de wereld regelmatig cafeïne.

Naast het gebruik in dranken, wordt cafeïne ook aangetroffen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en medicijnen, waaronder chocolade, energie drankjes en remedies tegen hoofdpijn.

Hoe cafeïne je lichaam daadwerkelijk beïnvloedt

Cafeïne is een stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt, voornamelijk door de werking van adenosine te blokkeren, een neurotransmitter die slaperigheid bevordert. Wanneer adenosineniveaus zich in de hersenen ophopen, geven ze het lichaam het signaal dat het tijd is om te slapen. Door de werking van adenosine te blokkeren, verhoogt cafeïne de alertheid en waakzaamheid en kan het de focus en concentratie verbeteren.

Net als cocaïne en heroïne stimuleert cafeïne ook de aanmaak van andere neurotransmitters, zoals dopamine en noradrenaline, die geassocieerd met gevoelens van plezier en meer energie. Dit is waarom mensen verslaafd kunnen raken aan cafeïne.

Korte uitbarstingen van cafeïne in het lichaam kunnen ons alert en gelukkig maken. Vanwege de verslavende eigenschap is het echter gemakkelijker om afhankelijk te worden van de energie die een hoge dosis cafeïne levert. Als je uit een cafeïneboost komt, kan dit vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Het kan ook leiden tot hoofdpijn, omdat de bloedvaten in uw hersenen (die gewend zijn geraakt aan vernauwing door het medicijn) verwijden wanneer de cafeïne uw systeem verlaat.

De FDA heeft cafeïne geclassificeerd als een medicijn, hoewel ze geloven dat het veilig is voor volwassenen om tot 400 milligram per dag te consumeren. Het wordt vaak gebruikt om vermoeidheid te behandelen en het is aangetoond dat het de stemming verbetert en de effecten van sommige pijnstillers verbetert.

Cafeïne is echter niet allemaal slecht. Recente studies hebben een aantal veelbelovende verbanden aangetoond tussen kleine hoeveelheden cafeïne en een lagere kans op het ontwikkelen van verschillende ziekten, waaronder de ziekte van Parkinson en darmkanker. Het kan mensen ook motiveren om te bewegen, wat een cruciaal onderdeel is van het behoud van de algehele gezondheid. Probeer jezelf te beperken tot drie of vier kopjes koffie en het zou goed moeten komen.

GERELATEERD: Kunt u een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen?

Crash halverwege de middag waardoor u moe wordt ? Probeer dit in plaats daarvan

Als je net als bijna iedereen op deze planeet bent, ben je tegen het midden van de middag bijna klaar om een ​​dutje te doen en ben je waarschijnlijk nog een paar koppen koffie achterover slaan om te proberen de rest van de dag door te komen zonder koffie op je laptop te morsen.

Volgens de nuerwetenschapper Andrew Huberman gebeurt dit omdat je lichaam op natuurlijke wijze de adenosine in je systeem afbreekt gedurende de 90 minuten nadat je wakker bent geworden, maar aangezien de meeste mensen 's ochtends koffie, thee of een andere cafeïnehoudende drank drinken die bindt naar de adenosine-receptoren, uw lichaam ruimt het niet op zoals het zou moeten. Zodra de cafeïne-effecten beginnen af ​​te nemen… wat! Je bent weer helemaal slaperig.

De truc is om geen cafeïne te drinken tot 60-90 minuten nadat je wakker bent geworden, zodat je lichaam de adenosine op natuurlijke wijze kan opruimen. Op dit punt kunt u alle cafeïnehoudende dranken drinken die u wilt, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een crash halverwege de middag. We hebben het geprobeerd en het helpt echt!

We raden echter niet aan om te veel koffie te drinken, omdat het je kan belemmeren om goed uit te rusten, vooral als je drinken voor het slapen gaan.

GERELATEERD: De beste verwarmde koffiemokken van 2022