Trendbrott på bostadsmarknaden

0
38

Publicerad 1 februari 2023 kl 14.43

Ekonomi. Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel visar ett möjligt trendbrott på bostadsmarknaden. Fördelen för köparna minskar sedan i december och den stärkta efterfrågan är främst tydlig i storstäderna.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är en annan känsla på bostadsmarknaden efter årsskiftet men det är det återstår att se om det är en ihållande trend, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett utskick.

I Mäklarpanelen har 519 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 2,78 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 2,36 när samma fråga ställdes i december. Övertaget för köparna har alltså minskat och trendbrottet är tydligt i alla tre storstäder.

– Vi har haft en tydligt nedåtgående trend sedan april förra året – men nu bryts den. Köparna har fortfarande övertaget på marknaden men det är mindre än i december. Vi brukar se en sådan här tendens från december till januari men skillnaden i storstäderna är mer än en vanlig säsongsvariation. Våra mäklare rapporterar om fler folk på visningar, en ökad benägenhet att buda och fler avslut, säger Johan Engström.

Samtidigt får vi med största sannolikhet ytterligare en räntehöjning i februari som eventuellt kan kyla av marknaden igen, enligt Johan Engström.