SP nummer två till en generalsekreterare: Kommer den senaste utnämningen att räcka för Shivpal Yadav?

0
69

Han sades ha försäkrats en stor roll i Samajwadi-partiet (SP) men i söndags utsågs Shivpal Singh Yadav, en av SP:s grundare, till partiets nationella verkställande utskott som generalsekreterare och hans son var bortse. Detta har inte fallit bra för några av hans anhängare, vilket gör att partiinsiders och politiska observatörer undrar om utnämningen inte kommer att uppfylla deras och veteranledarens förväntningar.

Shivpal var de facto nummer två i sällskapetnär hans bror och tidigare Uttar Pradesh-chefsminister Mulayam Singh Yadav ledde partiet. Efter att han återvände till SP i december efter slutet av hans år långa fejd med sin brorson och SP-president Akhilesh Yadav, förväntade Shivpals anhängare att partiet skulle ge honom en stor roll.

Don& #039;inte missa |Nu, Padma Vibhushan: BJP’s järnslag i en Mulayam-handske

Men veteranledaren befinner sig nu som en av SP:s 14 generalsekreterare, hans namn femte på den lista som partiet släppt. Bland de andra utsedda SPs generalsekreterare finns tidigare Bahujan Samaj Party (BSP) ledare Ram Achal Rajbhar, Lalji Verma och Indrajeet Saroj, och tidigare minister i BJP-regeringen Swami Prasad Maurya (som också haft en lång tid i BSP). Alla dessa ledare är relativt nyligen deltagare i SP, efter att ha gått med i partiet inför valet till parlamentet förra året.

“Det är chockerande för arbetarna i PSL (Lohia) som återvände till SP med Shivpal att se att han bara är en av 14 generalsekreterare. Han är också i en position som motsvarar vändrockar som Swami Prasad Maurya, som drar kritik för partiet efter hans uttalanden om Ramcharitmanas och helgon”, sa en SP-ledare som tidigare var med Shivpals Pragatisheel Samajwadi Party (Lohia), eller PSP( L).

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 31 januari 2023: Vet om kapitalutgifter, vattendiplom…

Ekonomisk undersökning 2023: Här är de viktigaste tipsen

Delhi Konfidentiellt: Advokat, alltid

Könsskillnaderna i grundutbildningen ökar, de senaste årens vinster…Använd nyårskampanjkoden SD25 Måste läsas |Eye on 2024, Akhilesh satte igång Uttar Pradesh-turnén för att stimulera SP, få kontakt med väljarna

Partifunktionären tillade, “Shivpals son Aditya var PSP(L) UPs statspresident, spelade en viktig roll för att återförena familjen och han var med Dimple Yadav (SP-parlamentariker och Akhilesh Yadavs fru) under hela kampanjen för Mainpuri-omröstningen. Även om han inte har fått plats i den nationella verkställande makten, har andra medlemmar av Yadavs storfamilj, inklusive Dharmendra Yadav, Tej Pratap Yadav och Akshay Yadav blivit medlemmar i teamet.”

Akshay Yadav är son till partiets främste generalsekreterare Ramgopal Yadav som hade ställt sig på Akhileshs sida när familjefejden var som störst 2016-'17. I Lok Sabha-valet 2019 tävlade Shivpal mot Akshay från Firozabad och skadade hans chanser genom att rösta med 91 869 röster. Marginalen mellan Akshay och BJP-kandidaten som vann var 28 781 röster.

Även i Political Pulse |Mayawati gör argument för valsedlarröstning, utesluter jäv 2024

SP-talesperson Rajendra Chaudhary sa att den nationella ledningen var ett balanserat team. På frågan om Shivpal sa Chaudhary att posten som nationell generalsekreterare var viktig. På frågan om jämförelsen med de andra i kommittén som hade anslutit sig från BSP, sa talespersonen: “Shivpal ji är högt uppsatt för dem i partiet.”

Organisationens man

Annons

Detta är första gången Shivpal kommer att ha en position i den nationella verkställande kommittén. Innan han lämnade SP för ett halvt decennium sedan var han partiets statspresident men Akhilesh ersatte honom med Naresh Uttam Patel inför församlingsvalet 2017.

Läs även |Bhim Army shadow on BSP:s förnyade fokus på ungdomen inför 2024

Men återkomsten av den sex mandatperioden Jaswantnagar MLA var kantad av den massiva segern för Dimple Yadav från partifästet Mainpuri, som Mulayam representerade fram till sin död i oktober förra året, i en omröstning i Lok Sabha . SP fick den högsta ledningen från Jaswantnagar, som är ett av Assembly-segmenten i Mainpuri.

Under sin brors mandatperiod var Shivpal känd som en “organisationsman”. I november 2013 valde Mulayam honom till och med att sköta partiets angelägenheter inför valet i Lok Sabha. Han var känd för sina regelbundna interaktioner med partikadren och frekventa turnéer över hela staten. Enligt SP-insiders gjorde detta honom ovärderlig för Mulayam.