Sonos Beam (Gen 2) vs. Sonos Ray Soundbar: Vilken ska du köpa?

0
97
Kris Wouk/How-To Geek

Sonos gör några av de bästa soundbars du kan köpa, inklusive dess mellanskiktet Sonos Beam (Gen 2) och den prisvärda Sonos Ray. Men även om de delar liknande egenskaper och stil, finns det några stora skillnader mellan dessa två soundbars utöver deras pris. Följ nedan för att se vilken som är rätt för dig.

Innehållsförteckning

Prissättning och värde
Design och bygg
Anslutning
Kontroller och funktioner
Ljudprestanda
Vilken Sonos Soundbar ska du köpa?

Prissättning och värde

How-to Geek/Hannah Stryker

 • Sonos Beam (Gen 2): 449 USD MSRP
 • Sonos Ray:279 USD MSRP

Låt oss diskutera slutresultatet innan vi går in i det snåriga. Sonos Beam (Gen 2) pris på 449 $ placerar den i mitten av sortimentet, ungefär halva priset på företagets flaggskeppsljudbar, Sonos Arc.

Den summan ger dig en imponerande funktionsuppsättning, inklusive alternativen du kan förvänta dig av Sonos, som möjligheten att lägga till andra Sonos-högtalare när du går för att skapa ett surroundljud eller ljudsystem för flera rum, bekväm inställning och smarta funktioner genom Sonos-appen och till och med virtualiserade Dolby Atmos. (Beamen erbjuder inte dedikerade drivrutiner för Atmos som Arc.)

RELATERATRecension av Sonos Beam (Gen 2): En fantastisk soundbar för filmer och musik

Sonos Ray siktar på att packa in värdet också, och erbjuder en solid hjälp av funktionerna du får från sina syskon, inklusive nätverk och smarta funktioner, för långt under $300. För att bli så prisvärd, skär Ray dock några bekvämlighetsalternativ som en HDMI ARC/eARC-anslutning, samt eventuellt Dolby Atmos-stöd.

Hur viktiga dessa funktioner är för dig beror på hur du tänker för att använda din soundbar. Men det är värt att komma ihåg att även om Sonos Beam är dyrare, så är den också den mer mångsidiga baren när det kommer till hur den både genererar och levererar din TV:s ljudsignal.

Designa och bygga

Kris Wouk/How-To Geek

Sonos Beam Gen 2’s designspecifikationer:

 • Mått : 2,72 tum x 25,63 tum x 3,94 tum (69 mm x 651 mm x 100 mm)
 • Vikt: 6,2 lb (2,8 kg)
 • < strong>Färger: Svart, Vit

Både Sonos Beam (Gen 2) och Sonos Ray är byggda för att inte bara vara snygga och minimalistiska utan också extremt bekväma när det kommer till att passa in i din installation. Deras vita eller svarta färgscheman gör att du kan skräddarsy endera baren till din heminredning, medan inget av alternativen är över tre tum högt, vilket gör dem lätta att passa under de flesta TV-apparater.

Sonos använder avancerade akustiska tekniker tillsammans med digital signalbehandling för att få endera barens ljudbild att expandera utanför dess storlek. Men Beam (Gen 2) är särskilt effektiv med tanke på att den passar en relativt uppslukande virtuell Dolby Atmos i en akustisk kammare som knappt expanderar förbi 25 tum bred (mer om det senare).

How-to Geek/Hannah Stryker

Sonos Rays designspecifikationer:

 • Mått: 2,79 tum x 22 tum x 3,74 tum (70,9 mm x 558,8 tum) mm x 95 mm)
 • Vikt: 4,29 lb (1,95 kg)
 • Färger: Svart, vit

Sonos Ray är också en ljudakrobat som klämmer en kraftfulla kraftfulla filmljud från sin egen mikrostora ram. Den använder ett annat akustiskt designmönster än sin föregångare för att ge det lite extra spår för sin storlek och växer i ett crescendomönster bakifrån och fram. Som sådan är den en smula högre än Beam (Gen 2), även om dess bredd är tre tum kortare.

Båda soundbars delar liknande estetik och design på andra ställen, inklusive deras eleganta yttersida i mattplast, metallgaller framtill och ett litet kontrollcenter med beröringsklara tangenter på ovansidan.

Anslutning

Kris Wouk/How-To Geek

Sonos Beam (Gen 2)’s anslutningsalternativ:

 • Ingångar: HDMI ARC/eARC, Ethernet, digital optisk (med omvandlare)
 • Trådlös anslutning: Wi-Fi, Spotify Connect, Apple AirPlay 2

Som berörts ovan står anslutning för en av de viktigaste skillnaderna mellan dessa två system. Båda soundbars erbjuder enkel installation och utmärkta nätverksfunktioner över Wi-Fi och Ethernet, inklusive Apple AirPlay 2 och Spotify Connect. Men Beam (Gen 2) använder HDMI ARC/eARC för TV-anslutning medan Sonos Ray endast stöder digital optisk anslutning.

RELATERATSonos ARC Review: En uppgraderbar och flexibel Soundbar med fängslande ljud

Om du kliar dig i huvudet om skillnaden finns det två viktiga anledningar till att HDMI ARC/eARC är överlägset. För det första tillåter det överföring av signaler med högre bandbredd och surroundljudsformat. Den nyare eARC-anslutningen stöder Dolby Atmos-avkodning i både dess förlustformat (Dolby Digital Plus) och—för nyare TV-apparater med eARC-stöd—förlustfri Dolby Atmos via Dolby TrueHD.

Andra, och kanske mest HDMI ARC/eARC, särskilt för dagligt bruk, möjliggör enkel kommunikation med din TV över CEC (Consumer Electronics Communication). Det betyder att du kan använda praktiskt taget vilken TV-fjärrkontroll som helst för automatisk kontroll av din soundbars effekt och volym så länge som CEC är inkopplad på din TV.

How-to Geek/Hannah Stryker

Sonos Ray&#8217 ;s anslutningsalternativ:

 • Ingångar: Ethernet, digital optisk
 • Trådlös anslutning: Wi -Fi, Spotify Connect, Apple AirPlay 2

För sin del innebär Sonos Rays begränsning av digital optisk anslutning att den endast stöder ljudformat med lägre bandbredd med begränsad surroundljudsavkodning. Utan en HDMI-anslutning kommer Ray inte heller automatiskt att upptäcka din TV-fjärrkontroll, vilket innebär att du kanske måste vara kreativ när det gäller att styra systemet (mer om det nedan).

Självklart, om du har en gammal TV utan HDMI ARC är ditt enda alternativ en optisk anslutning. Ändå begränsar detta Rays framtidssäkring när du bestämmer dig för att uppgradera din TV.

En annan punkt att notera: På riktigt Sonos-sätt stöder ingen av soundbaren Bluetooth-anslutningar, och erbjuder endast Wi-Fi-streaming. Som sagt, nätverksfunktioner som möjligheten att ansluta flera Sonos-högtalare i en grupp hjälper till att kompensera för detta utelämnande.

Kontroller och funktioner

Kris Wouk/How-To Geek

Den kanske största fördelen med att få en Sonos-soundbar är dess anmärkningsvärda mångsidighet när det gäller både att styra och utöka ditt ljudsystem i hemmet.

Oavsett om du väljer Sonos Beam (Gen 2) eller Ray, S2-appen ( tillgängligt för Mac, Windows, iPhone/iPad och Android) får dig att ansluta till ditt nätverk på några minuter och initieras i Sonos ekosystem. Detta gör att du kan ansluta andra Sonos-högtalare som Sonos One, IKEA Symfonisk bokhyllehögtalare eller till och med bärbara högtalare som Sonos Roam till ett ljudsystem i flera rum eller ett surroundljudsystem.

Du kan enkelt lägga till högtalare som en subwoofer (mot en avgift förstås), inklusive Sonos Sub Mini för att förstärka basen. Alla högtalare är styrbara via din smartphone med appen. De med iPhone kan till och med ställa in sin soundbar till sitt lyssningsutrymme via Sonos TruePlay.

När det kommer till soundbar-kontroller, Sonos’ enhetlig programvara gör processen nästan identisk för båda barerna. Du kan ställa in bas och diskant, aktivera inställningar som nattläge, växla till och styra ljud från olika källor och strömma från flera streamingtjänster allt från din telefon.

Växla visning i full storlek1 av 3Föregående bild Nästa bild Föregående bild Nästa bild Föregående bild Nästa bild

Det är bra, med tanke på att Sonos soundbars inte kommer med en egen fjärrkontroll. Som sådan, närhelst du inte använder Sonos-appen, kommer din soundbar att vara beroende av din TV:s fjärrkontroll, och det är där Sonos Ray har en liten nackdel. Utan HDMI ARC/eARC måste Ray programmeras för att läsa signalen direkt från en IR (infraröd) TV-fjärrkontroll.

RELATERATSonos Ray-recension: Bra startljudpanel med några brister

Det tar några extra steg att ställa in, och eftersom Ray är beroende av IR, kanske vissa nyare fjärrkontroller inte är kompatibla. (Du kan lära dig mer om vilka TV-fjärrkontroller som fungerar med Sonos Ray genom att kontrollera Sonos’-fjärrkontrollkraven.)

En sista skillnad mellan Beam (Gen 2) och Ray: smart hemkontroll. Medan båda soundbars stöder Amazon Alexa och Google Assistant för smarta hemfunktioner (liksom Sonos Voice Control), delar Sonos Ray inte Beams inbyggda mikrofon. Du behöver din mobila enhet eller en separat smart högtalare istället för att styra ditt smarta hem.

The Best Smart Speakers of 2023 Best Smart Speaker Overall Sonos One Shop Now Best Budget Smart Speaker Amazon Echo Dot (4th Gen) Amazon Best Smart Speaker for Music Bose Home Speaker 500 Amazon

379,00 $
 

Bästa bärbara smarta högtalare JBL Charge 4 Amazon

114,95 USD
$149,95 Spara 23%

Bästa smarta högtalare för Alexa Amazon Echo Studio Amazon

199,99 $
 

Ljudprestanda

Kris Wouk/How-To Geek

Sonos Beam (Gen 2)’s ljudspecifikationer:

 • < strong>Drivrutiner: Fyra elliptiska mellanhögtalare, en diskanthögtalare, tre passiva radiatorer
 • Förstärkare: Fem digitala klass-D förstärkare
 • Format som stöds: Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Multichannel PCM, Dolby Multichannel PCM, DTS Digital Surround< /li>

Båda dessa soundbars lyser när det kommer till ljudprestanda, och erbjuder klarhet, närvaro och kraft som går långt utöver vad du kan förvänta dig av en kompakt soundbar. Sonos är känt för sin exceptionella musikalitet, som exemplifieras i båda barerna, och serverar dina favoritfilmer, TV och musik med en balanserad, förstklassig smak.

Som sagt, om du är nyfiken på allt om Dolby Atmos-prestanda, Sonos Beam (Gen 2) är den självklara vägen att gå. Även om Beams ljudsignatur är på den ljusare sidan, kan den inte matcha barer med dedikerade upphetsande förare som Sonos Arc. Dess akustiska kammare använder vad Sonos kallar “frekvensbaserade psykoakustiska tekniker” för att digitalt utöka frekvenserna över och bortom dess lilla ram.

Resultatet är en relativt expansiv ljudscen som levererar några engagerande filmiska ögonblick. Medan demolåtar som Dolby Atmos “Amaze” kort är de mest uppenbara exemplen, Beam gör ett bra jobb med Atmos-scener i välproducerade filmer också. Scott’s första test av den storleksförskjutande kostymen i “Ant-Man” är ett utmärkt exempel, med effekter som det forsande vattnet i badkaret och den gigantiska rave som effektivt reser sig över barens smidiga profil.

How-to Geek/Hannah Stryker

Sonos Ray’s ljudspecifikationer:

 • Drivrutiner: Två heltäckande woofers, två diskanthögtalare, basreflexsystem
 • Förstärkare: Fyra Class-D digitala förstärkare
 • Format som stöds: Stereo PCM, Dolby Digital, DTS Digital Surround

Även om Sonos Ray inte kan matcha Beam (Gen 2) i Atmos-avdelningen, sova inte på denna soundbars utmärkta ljudkunskaper. Det låter mycket häftigare än en bar som dess storlek har rätt till, och slår ut en överraskande mängd basrespons från sin lilla ram, samtidigt som den dämpar den med balans, klarhet och väldefinierade detaljer.

Gå tillbaka till “Ant-Man” till exempel, skott som träffar med auktoritet, medan de dunkande vingarna på de många myrkoptrarna (och vanliga helikoptrarna) erbjuder en viss brawural styrka. Tack vare noggrann design och digital komprimering överskuggas eller förvrängs dialogen sällan, medan baren verkar pressa varje fysiskt uns av ljud den kan uppbringa från sin mikrostora ram.

The Best Soundbars of 2023 Bästa Soundbar totalt sett Yamaha YAS-109 Amazon

179,95 USD
$219,95 Spara 18 %

Bästa Budget Soundbar Bestisan BYL S9920 Amazon

99,98 USD < br/> 

Bästa Premium Soundbar Sonos Arc Amazon

958,95 USD
 

Bästa Dolby Atmos Soundbar JBL Bar 5.0 Amazon

399,95 USD
 

Bästa Surround Soundbar Sony HT-X8500 Amazon

298,00 USD
399,99 USD Spara 25 %

Bästa Soundbar med Subwoofer JBL Bar 2.1 Amazon

239,95 USD
360,00 USD Spara 33 %

Bästa Soundbar för Music Bose Smart Soundbar 300 Amazon

399,00 USD
$449,00 Spara 11 %

Vilken Sonos Soundbar Ska du köpa?

Även om det alltid är bra att spara pengar, beror svaret på den här frågan oundvikligen på vad du vill ha från din soundbar och din TV:s kompatibilitet.

Om du letar efter en mer mångsidig soundbar som kan växa med din hemmabio, inklusive att pyssla med lite Dolby Atmos-mat, är Sonos Beam (Gen 2) det självklara valet. Även om det verkligen kräver en djupare investering, gör dess HDMI ARC/eARC-anslutning det enklare att använda och kontrollera, medan dess kompatibilitet med Dolby Atmos låter dig utforska fler filmiska ljudlandskap nu och i framtiden.

Om du istället bara vill ha något litet och enkelt som kommer att höja ditt TV-ljud—och du har en TV-fjärrkontroll som antingen använder IR eller är känd för att vara kompatibel—sonos Ray är ett stort värde. Dess ljudkvalitet går långt utöver ditt TV-ljud. Den är också bra för musik, och till skillnad från många av soundbars i sin prisklass, är den nätverksklar och utbyggbar för att bygga ett komplett surroundsystem.

Beroende på dina behov kan du verkligen& #8217;inte gå fel med någon Sonos soundbar. Allt som återstår att göra nu är att kontrollera din budget och trycka på avtryckaren.

Sonos Beam (Gen 2)

☆☆☆☆☆ Länkikon Läs How-To Geeks fullständiga recension

En Dolby Atmos-kompatibel soundbar som låter förvånansvärt stor även utan en subwoofer som är enkel att installera och använda .

Amazon

419,95 USD
449,00 USD Spara 6 %

Bästa köp

449,99 USD
 

Mål

449,00 USD
 

Sonos Ray

☆☆☆☆☆ Länkikon Läs How-To Geeks fullständiga recension

Denna soundbar kanske inte har en HDMI-port eller Dolby Atmos, det låter verkligen bättre än din TV:s inbyggda högtalare med stor röst- och taltydlighet.

Amazon

279,00 USD
 < /p> Bästa köp

279,99 USD
 

Mål

279,00 USD
 

LÄS NÄSTA

 • › Samsung’s T7 Shield SSD har nu ett enormt lagringsalternativ
 • › Detta Schlage Smart Lock fungerar på dörrar utan låskolvar
 • › Varför slutade Google använda Android Dessert Names?
 • › Bör du defragmentera din SSD?
 • › Microsoft 365-integration kommer till Chromebooks
 • › Du kommer äntligen att kunna köpa en PS5 2023