Rekryteringsprov för juniortjänsteman: 15 åtalade i ärende om pappersläckage häktade till 11 dagar

0
36

En lokal domstol i Vadodara häktade i måndags 15 anklagade i fallet med pappersläckage för söndagens rekryteringsundersökning för tjänsten som juniortjänsteman i Gujarats regering till 11 dagar i polisförvar.

Gujarat Anti-Terrorist Squad (ATS), som tog fram de anklagade i rätten, sökte deras vårdnad för att undersöka inblandningen av “utom statliga aktörer” såväl som det “organiserade gängets arbetssätt”.

Gujarat Panchayat Service Selection Board (GPSSB) sköt upp rekryteringsprovet efter att pappersläckan bekräftats.

ATS som slog till mot ett Vadodara-baserat institut för att slå gänget som var inblandat i pappersläckage av rekryteringsundersökningen för tjänsten som juniortjänstemän, informerade domstolen på måndagen om att det var “viktigt att undersöka rollen för utomstående aktörer” kl. Minst nio av de 15 arresterade är från utanför Gujarat.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 1 februari 2023: Know about Economic Survey 2022-23, Amrit Kaa…

Budgetens goda ekonomi: Ingen skugga av 2024, ljuset av finanspolitisk försiktighet…

Tre stora uttag av unionens budget 2023-24: Capex , skattemässig försiktighet och n…

Skintillerande havsdjur och vad som gör dem speciella Månadsplan för att få tillgång till Budget

ATS betonade också att två anklagade – Ketan Barot och Bhaskar Chaudhary – tidigare arresterades av Central Bureau of Investigation (CBI) i ett fall 2019 av manipulering av en online-inträdesundersökning av BITS, Pilani.

De 15 De anklagade som häktats till 11 dagar i polishäkte är Pradeep Nayak, Ketan Barot, Bhaskar Chaudhary, Murari Kumar Videshi Paswan, Kamlesh Chaudhary, Mohammed Firoz Alam, Sarvesh Kumar, Mintu Kumar Rai, Mukesh Kumar, Prabhat Kumar, Aniket Bar Bhatt,, Sharma, Hardik Sharma och Naresh Mohanty.

Enligt ATS var det Nayak som kom till Stakewise Technologies kontor som drivs av Chaudhary den 28 januari natten. ATS, tillsammans med Vadodara Special Operations Group (SOG) hade väntat i tre dagar, sa tjänstemän.

Annons

Gujarat ATS-chef Deepan Bhadran berättade för denna tidning, “ATS fick ett tips om manipulation och pappersläcka… vissa tips är också relaterade till efterfrågan på pengar i stället för manipulation av tentor… På natten till söndagen tog vi tag i Pradeep Nayak när han anlände till Stakewise-kontoret med en kopia av originalpapperet.”

Bhadran tillade att bland de skäl som anges i den häktningsansökan som lämnats in av ATS i domstolen, är också de anklagades inblandning i pappersläckor i andra stater i landet.

Bhadran sa: “Rollen av de utanför statens aktörer måste undersökas grundligt… Inblandning av andra personer såväl som den nuvarande anklagades inblandning i tidigare pappersläckor samt läckor de kan ha planerat. Barot och Chaudhary kände varandra och arresterades också av CBI 2019…”

Annons

Polisen informerade också domstolen om att det är absolut nödvändigt att återställa inkriminerande dokument och digitala bevis i fallet eftersom “framtiden för 9,5 lakh aspiranter hade lekts med” av de anklagade.

Chaudhary, som är VD för Pathway Education Service samt Stakewise Technologies har varit stationerade i Vadodara i ungefär ett decennium och är involverade i att coacha och organisera konkurrenskraftiga prov. Hans företag var ett av de två centren i Vadodara för JEE-proven som skulle hållas den 1 februari. Chaudharys arrestering har gjort att omkring 1 000 studenter, som skulle dyka upp för JEE-proven genom hans center, i ett stick.

< p>Enligt tjänstemän var Chaudhary, en IIM Lucknow-alumn 2005, också en student vid fakulteten för teknik vid Maharaja Sayajirao University of Vadodara 1993. Han slutade sitt jobb som huvudforskare vid Steel Authority of India och startade callcenterverksamhet . Tjänstemän sa senare att han gick med i organiserade gäng som var involverade i examensfel.

© The Indian Express (P) Ltd