Oud-Grieks spel weerspiegelt de strijd om Amazon te beschermen

0
39

De oude Griekse dichter Sophocles had onmogelijk kunnen vermoeden dat zijn tragedie “Antigone” zou zo'n 2400 jaar na de eerste opvoering actueel blijven.

“Antigone” vertelt het verhaal van Creon, een tiran die ten koste van alles aan de macht wil blijven. Ervan overtuigd dat ze het juiste doet volgens de goden, daagt Antigone hem uit. De zaak loopt niet goed af. Creon veroordeelt haar tot levend begraven, maar Antigone ontwijkt het oordeel door zelfmoord te plegen.

Een Antigone uit de 21e eeuw

De Zwitserse toneelschrijver en regisseur Milo Rau heeft de mythische Antigone in het heden.

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Delhi Confidential: herinneringen verzamelen

UPSC Key- 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven , Waterdiploma…

Economisch onderzoek 2023: Dit zijn de belangrijkste punten

Delhi vertrouwelijk: advocaat, altijd nieuwjaarspromotie toepassen code SD25

Rau staat bekend om zijn politieke projecten. Hij ensceneerde onder meer een theaterstuk over de Rwandese genocide en besteedde in zijn film “The New Gospel' aandacht aan de onmenselijke situatie in het Zuid-Italiaanse Matera vluchtelingenkamp.

Zijn moderne versie van “Antigone” gaat over de vernietiging van de Amazone.

De inheemse actrice en activiste Kay Sara speelt de hoofdrol, samen met leden van de actiegroep Movimento dos Trabalhadores Sem Terra (MST), de grootste landloze arbeidersbeweging. beweging in de wereld.

Ze strijden voor een hervorming van het landeigendomssysteem in Brazilië en voor een rechtvaardigere samenleving.

Advertentie

De onderwerpen die door het project worden onderzocht, zijn onder meer hebzucht naar winst, de overexploitatie van de natuur en ontheemding. Rau en zijn team waren in 2020 al naar de Braziliaanse staat Para afgereisd om te werken aan “Antigone.”

LEES OOK |Het ontslag van Jacinda Ardern zorgt ervoor dat mensen zich afvragen wanneer ze moeten stoppen – maar dat is de verkeerde weg om na te denken over burn-out

Jair Bolsonaro was toen een jaar president. Hij had de overheidsbeschermingsorganisatie National Indigenous People Foundation, FUNAI, al ontkracht en een minister van Milieu aangesteld die klimaatverandering ontkende. Bolsonaro verklaarde ook dat hij de landloze arbeiders zou verwelkomen. beweging met “een geladen geweer.

Deze politieke achtergrond inspireerde Rau om een ​​nieuwe editie van Sophocles’ klassieke tragedie.

Advertentie

De productie zou in april 2020 in première gaan in een straat in de Braziliaanse staat Amazonas, waar ooit politieagenten talloze landlozen vermoordden. De productie zou daarna ook naar Wenen gaan. Maar de pandemie van het coronavirus heeft die plannen in de ijskast gezet.

In plaats daarvan hield Kay Sara een indrukwekkende toespraak op internet: “Ik zou Antigone hebben gespeeld, die in opstand komt tegen de heerser Creon … Het koor zou hebben bestaan ​​uit overlevenden van een massamoord op landlozen door de Braziliaanse regering. We zouden deze nieuwe Antigone hebben uitgevoerd op een bezette weg door de Amazone – die bossen in brand. Het zou geen toneelstuk zijn geweest, maar een politieke actie. Geen kunstdaad, maar een daad van verzet: tegen die staatsmacht die de Amazone kapot maakt.

‘Het hart van deze planeet zal stoppen met kloppen’

Kay Sara, afkomstig uit het dorp Lauarete, groeide op in Manaus, de hoofdstad van Amazonas. Van vaderskant behoort ze tot de derde clan van het Tariano-volk, de Clan of Thunder. Van moederskant is ze een Tukana. Kay Sara's naam betekent 'zij die voor anderen zorgt'.

De inheemse vrouw maakt zich zorgen om haar geboorteland. “De bossen staan ​​in brand in de Amazone,” zegt ze, eraan toevoegend dat het probleem is dat de wereld gewend is geraakt aan de wetenschap dat de bossen in brand staan ​​en de mensen sterven.

“Een paar jaar geleden, de zijrivieren van de Amazone rivier voor het eerst sinds mensenheugenis opgedroogd. Over 10 jaar zal het Amazone-ecosysteem kantelen als we nu niet handelen. Het hart van deze planeet zal stoppen met kloppen.

Advertentie

Sara werd actrice zodat haar stem zou worden gehoord als ze sprak. Eeuwenlang waren het altijd andere mensen, ook de koloniale overheersers, die over de inheemse bevolking spraken. “Het wordt tijd dat we zelf ons verhaal gaan vertellen,” betoogt ze.

‘Alle regeringen waren Creon’

Mensen vragen haar keer op keer waarom ze haar dorp verliet – voorgesteld als een idylle in het bos in het Amazone-regenwoud. Helaas, legt Sara uit, heeft dit beeld niets met de werkelijkheid te maken: “Het is niet zo'n mooie, prachtige plek. Het is een gekoloniseerde plaats, gekenmerkt door geweld,” zei ze tegen DW. “Het is een plek waar inheemse vrouwen zijn verkracht, inheemse mensen zijn afgeslacht en vermoord.

Advertentie

De plaats waar Kay Sara zich thuis voelt, is in de kunsten. “Daar word ik gehoord; daar word ik zichtbaar,” ze zegt. Iedereen is eraan gewend dat inheemse mensen zich met politiek bemoeien, zegt ze, maar kunst heeft haar in staat gesteld om met meer aandacht te communiceren. “Ik denk dat mensen dan meer luisteren,” voegt ze eraan toe.

En nu gaan ze weer luisteren, want de repetities beginnen eindelijk weer voor “Antigone in the Amazon.

Advertentie

Maar voor de inheemse volkeren in de Amazone was Bolsonaro niet de enige tiran, zei Kay Sara tegen DW. “We werden altijd onderdrukt, altijd onder alle andere volkeren. Dus voor ons waren alle regeringen Creon.

De 27-jarige hoopt dat de zaken zullen verbeteren onder de nieuwe president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva – ook al heeft hij tijdens zijn vorige ambtstermijn van 2003 tot 2011 geen krachtig beleid ontwikkeld om de inheemse volkeren te beschermen. In feite waren er verschillende dodelijke conflicten over de landen in de Amazone onder zijn bestuur.

LEES OOK |In Chanditala Kaugachi in West-Bengalen, een belangrijk centrum van gitaarbouw

Kay Sara stemde toch op Lula, omdat deze keer beloofde hij zich in te zetten voor het milieu en voor minderheden.

Ze zegt dat het een goed teken is dat de nieuwe president Sonia Guajajara, een milieu- en mensenrechtenactiviste van de Guajajara-stam, heeft aangesteld als minister van Inheemse volkeren – een functie die voorheen niet bestond in Brazilië.

Het is een grote stap voorwaarts, zegt Sara: “Vier jaar geleden hadden wij inheemsen niemand in deze machtspositie. Nu kunnen we hoop blijven houden.

Als moderne Antigone wil Kay Sara deel uitmaken van het veranderingsproces en de verdere vernietiging van het regenwoud door op winst beluste politici een halt toeroepen en grootgrondbezitters.

“Deze waanzin moet stoppen. We moeten ophouden als Creon te zijn – laten we als Antigone zijn. Want wanneer wetteloosheid wet wordt, wordt verzet onze plicht,” zegt ze.

De wereld kan van inheemse volkeren leren hoe ze in harmonie met de natuur kan leven, zegt ze. Maar, voegt ze eraan toe, ze moeten dat wel eerst willen.

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!