Moet u uw SSD defragmenteren?

0
81
Justin Duino/How-To Geek

Over het algemeen zal het defragmenteren van uw SSD weinig effect op de prestaties en verkort waarschijnlijk de levensduur van de schijf. Dus tenzij u een heel specifieke reden hebt om defragmentatiesoftware op uw SSD uit te voeren, kunt u dit beter vermijden.

U heeft misschien in het verleden gehoord dat wanneer uw harde schijf traag lijkt, het tijd is voor een defragmentatie sessie. Maar houdt dat advies stand in het tijdperk van solid-state drives (SSD's)? Laten we eens kijken wat defragmenteren doet en of uw SSD dit nodig heeft.

Wat is defragmentatie?

Defragmentatie, ook wel “defragmentatie,” is het proces van het organiseren en herschikken van de gegevens op een opslagapparaat, zoals een harde schijf, zodat deze in aaneengesloten blokken worden opgeslagen. Dit kan helpen om de prestaties en snelheid van het apparaat te verbeteren.

GERELATEERDWat zijn computerbestanden en -mappen?

Op een harde schijf worden gegevens opgeslagen op draaiende schijven die platters worden genoemd. Wanneer een bestand wordt opgeslagen, wordt het opgedeeld in kleinere stukken, blokken genaamd, die over de platters worden verspreid. Wanneer de computer toegang tot een bestand nodig heeft, moet hij de blokken van verschillende locaties op de platters lezen, wat langer kan duren dan het lezen van alle blokken vanaf één locatie. Defragmentatie herschikt de blokken van een bestand zodat ze samen worden opgeslagen, waardoor de computer sneller toegang krijgt tot het bestand.

SSD's hebben geen defragmentatie nodig

Dankzij de manier waarop SSD's werken, zijn de effecten van bestandsfragmentatie lang niet zo uitgesproken. Een SSD doet er niet lang over om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot gegevens in vergelijking met een andere. Als verschillende stukjes gegevens worden opgeslagen in geheugenchips met behulp van verschillende geheugenkanalen, kan het zelfs sneller zijn om de totale gegevens op te halen, aangezien de bandbreedte van meerdere kanalen en chips wordt gecombineerd.

Hoewel u zeker een defragmentatieroutine op uw SSD kunt uitvoeren, is het onwaarschijnlijk dat u enig verschil in prestaties zult merken. Bovendien zijn er mogelijke nadelen waarvan u op de hoogte moet zijn.

GERELATEERD: Moet ik mijn pc echt defragmenteren?

Defragmentatie kan slecht nieuws zijn voor uw SSD

Defragmentatie wordt niet aanbevolen voor SSD's omdat dit de prestaties en levensduur van de schijf kan verminderen. Dit komt omdat SSD's een beperkt aantal schrijfcycli hebben en defragmentatie een aanzienlijk deel van deze cycli kan opgebruiken, wat na verloop van tijd resulteert in verminderde prestaties.

GERELATEERDWat zijn lees-/schrijfsnelheden en waarom zijn ze belangrijk?

Bovendien kan defragmentatie tijdrovend zijn, vooral op grotere SSD's. Vanwege de manier waarop SSD's gegevens lezen en schrijven, kan het vragen aan de schijf om zichzelf in wezen te wissen en te herschrijven, zijn bronnen verzadigen terwijl het gegevens van en naar zijn interne cache schudt terwijl het naar zijn geheugencellen schrijft.

Betere manieren om uw SSD te versnellen

Dus wat zijn uw opties als defragmentatie van tafel is en uw SSD nog steeds traag aanvoelt? Hoewel SSD's zichzelf meestal optimaliseren, zijn dit de methoden die ervoor zorgen dat SSD's op topsnelheid blijven werken:

  • Trimmen:Trimmen is een proces dat helpt de prestaties van een SSD te behouden door ongebruikte datablokken te verwijderen en beschikbaar te maken voor hergebruik. Dit kan helpen voorkomen dat de SSD vol raakt met ongebruikte gegevens, waardoor deze trager wordt. Uw besturingssysteem voert waarschijnlijk al de TRIM-opdracht uit of een moderner equivalent zonder uw medeweten. Moderne SSD's zijn slim genoeg om dit soort onderhoud zelfstandig uit te voeren, zonder dat dit wordt medegedeeld.
  • Overprovisioning:Overprovisioning is het reserveren van een deel van de capaciteit van de SSD voor gebruik door de firmware van de schijf. Dit kan helpen de prestaties en levensduur van de schijf te verbeteren door het aantal schrijfcycli te verminderen en extra ruimte te bieden voor de schijf om gegevens op te slaan. In de meeste gevallen heeft de schijf automatische ingebouwde overprovisioning, maar sommige schijffabrikanten laten gebruikers de hoeveelheid overprovisioning aanpassen met behulp van een eigen hulpprogramma-app.
  • De schijf schoon houden:De SSD vrij houden van onnodige bestanden en programma's kan ook helpen om de prestaties te verbeteren. Dit kan worden gedaan door regelmatig ongebruikte bestanden te verwijderen en onnodige programma's te verwijderen. Dit is een van de redenen waarom grotere SSD's vaak sneller zijn dan kleinere SSD's.

Er zijn tal van manieren om meer prestaties uit uw SSD te halen, maar defragmentatie is daar niet één van. . Zelfs als het de prestaties enigszins verbeterde, compenseert het niet de hoeveelheid tijd die het defragmenteren zelf kost, en de extra slijtage die uw SSD ondervindt van het proces.

GERELATEERD:

strong> 5 manieren om uw Windows-pc sneller te maken in 5 minuten of minder

LEES VOLGENDE

  • › Dit slimme slot van Schlage werkt op deuren zonder nachtschoot
  • › Je kunt in 2023 eindelijk een PS5 kopen
  • › Sonos Beam (Gen 2) vs. Sonos Ray Soundbar: welke moet je kopen?
  • › De T7 Shield SSD van Samsung heeft nu een enorme opslagoptie
  • › Microsoft 365-integratie komt naar Chromebooks
  • › Waarom is Google gestopt met het gebruik van Android-dessertnamen?