Mike Pompeo zegt dat de Chinese president Xi 'zeer onaangenaam' overkwam onder de leiders die hij ontmoette als Amerikaanse secretaris

0
37

Mike Pompeo heeft gezegd dat hij van de tientallen wereldleiders die hij ontmoette als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de “meest onaangename” was de Chinese president Xi Jinping, die dreigde te stoppen met het sturen van PPF-kits naar Amerika als het Peking bleef vragen om verantwoording over Covid-19.

In zijn boek getiteld ‘Never Give an Inch: Fighting for het Amerika waar ik van hou,’ de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, 59, schrijft dat hij meerdere interacties had met de Chinese leider en hem “stoutmoedig” en een “typisch communistische apparatchik”.

Hij schrijft dat Xi verhalen vertelde over Chinees slachtofferschap en sprak over zijn “eisen om grieven te wreken van lang voordat iemand van ons werd geboren”.

“Persoonlijk vond ik Xi streng. Hoewel Poetin grappig en vrolijk kan zijn, zelfs als hij kwaadaardig is, was Xi niet zo serieus als met dode ogen. Ik heb nog nooit een ongedwongen glimlach gezien', schrijft Pompeo in het boek dat dinsdag in de boekhandel lag.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economische enquête 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/d-y-chandrachud-Sunday-Illustration.jpg?resize=140,79" />

Delhi vertrouwelijk: advocaat, altijd< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/student-college-759.jpg?resize=140,79" />De genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, de winst van de afgelopen jaren lo…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

“Ik vond Xi ook een typische communistische apparatchik: zwaar in het abstracte, licht op de kwesties die ter discussie staan ​​en altijd enthousiast om zijn mening op te leggen, zelfs als hij doet alsof hij naar je luistert. Hij voldeed aan het psychologische profiel van een Oost-Duitse of Sovjet-communist die ik tijdens mijn legertijd kwam studeren', merkt Pompeo op.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken schrijft in het boek over zijn verschillende interacties met de 69- jarige Chinese leider.

Pompeo merkt op dat Xi op “holle tonen” en was altijd op zoek naar woorden, uitdrukkingen en archaïsche Chinese spreekwoorden van twijfelachtige duidelijkheid.

Advertentie

“Mijn China-beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miles Yu, vertelde me later dat CCP-leiders in het algemeen , en secretaris-generaal Xi in het bijzonder, zetten overspannen eruditie in om goedgelovige Amerikaanse leiders te spelen”, zei hij.

“Van de tientallen wereldleiders die ik heb ontmoet, was hij een van de meest onaangename. Hoe is dat om de harde waarheid te vertellen? Nu ik het regime op het hoogste niveau heb gezien, werd ik gegrepen door hoe verschillend de leiders waren van het Chinese volk”, zei Pompeo.

Hij zegt dat hij een klein bedrijf runde in Kansas, met een operatie in Shanghai waar minder dan 15 mensen werkten, stelde hem in staat om begin jaren 2000 verschillende keren naar China te reizen.

Advertentie

“Ik was van het Chinese volk gaan houden, en dat doe ik nog steeds. Het deed me verdriet dat het Amerikaanse model van betrokkenheid bij China een regime had aangemoedigd met zo'n volslagen minachting voor fundamentele menselijke waardigheid en dat zijn eigen mensen zag als radertjes in het marxistische machtssysteem', schrijft hij.

Xi , 69, werd vorig jaar herkozen als secretaris-generaal van de regerende Communistische Partij van China voor een derde recordtermijn van vijf jaar, een voorrecht dat alleen werd toegekend aan partijoprichter Mao Zedong.

Verwijzend naar zijn eerste Bij een ontmoeting met Xi zei Pompeo dat hij hem had ingeschat en hem had verteld wat hij dacht.

“Het was duidelijk dat hij ook de maat van mij en het Trump-team probeerde te nemen. Hij had Trump al ontmoet in Mar-a-Lago in april 2017. Bij die gelegenheid maakte Trump bekend dat hij een paar minuten eerder opdracht had gegeven tot een aanval op Syrië en andere doelen. Xi wist ongetwijfeld dat dit niet Team Obama was. Mijn boodschap in Peking versterkte dat”, zei hij.

In het boek schrijft Pompeo dat Xi op het hoogtepunt van de Covid-19-crisis tegen de toenmalige president Donald Trump zei dat aanhoudende oproepen om verantwoording af te leggen het vermogen van Amerika om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) uit China te ontvangen in gevaar zou brengen.Advertentie

Het coronavirus ontstond begin december 2019 in de centrale Chinese stad Wuhan voordat het zich over de wereld verspreidde, waarbij wereldwijd meer dan 6 miljoen mensen om het leven kwamen en bedrijven op hun kop werden gezet.

Volgens de WHO, per 27 januari , 2023, zijn er 752.517.552 bevestigde gevallen van COVID-19, waaronder 6.804.491 doden.

Advertentie

“De Verenigde Staten bevonden zich nog in de beginfase van het begrijpen van waar we mee te maken hadden, en de president maakte de moeilijke beslissing dat Amerika op de eerste plaats zetten niet betekende dat we ons vermogen om potentieel levensreddende apparatuur uit China te kopen niet in gevaar zouden brengen”, schrijft Pompeo. .

“Tegelijkertijd was ik echter vastbesloten om verantwoording af te leggen door de waarheid te vertellen. Ik wist dat de CCP al niet blij met me was', zei hij.

Advertentie

Pompeo zei dat hij op 25 maart een persconferentie hield op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de partij aanviel vanwege haar besluit om een ​​dreigende wereldwijde ramp te verbergen.

Hij zegt dat hij vermoedt dat zijn harde woorden de uitspraken van Trump hebben beïnvloed. 8217;s eerder geplande gesprek met Xi de volgende avond, 26 maart.

“Ik nam deel aan het gesprek vanaf een veilige locatie, terwijl de president op 1600 Pennsylvania Avenue was. Het begon hartelijk, toen Xi oosterse medicijnen aanbood waarvan hij ons verzekerde dat ze de symptomen van COVID-19 zouden tegengaan, als Trump ze nodig had. Maar de echte missie van Xi was om mij te laten ontslaan”, schrijft Pompeo.

“Hij schold tegen mij uit: Pompeo heeft het Chinese volk belasterd. Pompeo is vijandig en een bokser zonder reden.

Pompeo riskeert de handelsovereenkomst die we twee maanden geleden hebben ondertekend. Pompeo is onvolwassen en brengt alles wat we samen hebben opgebouwd in gevaar. Ik weet zeker dat hij wist dat ik aan het bellen was, dus ik bewonderde zijn directheid, zo niet zijn doel”, schreef hij.

Pompeo schrijft dat Trump hem kort na het telefoontje belde en zei: : “Mijn Mike, die vent heeft een hekel aan jou!”.

“We zouden morgenochtend moeten kletsen, want het was al laat in DC, maar dat ik ‘verdomme even mijn mond moest houden.’ We hadden die gezondheidsapparatuur uit China nodig, zei hij', schrijft Pompeo.

'Op zijn aanwijzing heb ik me gecommitteerd aan een tijdelijk retorisch staakt-het-vuren. Er was maar één moment waarop ik dacht dat mijn baan in gevaar zou kunnen komen. Ik had president Trump de afgelopen drie jaar zijn woede op veel kabinetsfunctionarissen zien richten, maar had me nooit echt zorgen gemaakt dat ik op het punt stond te vertrekken. Nu was het mijn beurt', zei hij.

Volgens het boek kwam Trump een paar dagen later, toen Pompeo in het Oval Office was, binnen en zag hem voor het eerst sinds de Xi bellen.

Hij zei: “Jullie moeten weten dat Xi een hekel heeft aan die vent. Mike, je brengt ons allemaal in gevaar: de persoonlijke beschermingsmiddelen, onze handelsovereenkomst. Stop, in godsnaam!”, schrijft het boek.

“Toen ik die avond naar huis ging, zei ik tegen Susan dat mijn goede run misschien wel ten einde zou zijn. Ik zou Xi of de CCP niet prijzen voor hun dodelijke leugens. Even stil? Prima”, schrijft Pompeo.