Mahatma Gandhi, de Apostel van de Vrede, heeft nooit de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Wat er is gebeurd?

0
68

Op maandag (30 januari), de 75e verjaardag van de moord op Mahatma Gandhi, stelde het Noorse Nobelcomité zichzelf een vraag die periodiek terugkomt: waarom heeft de grootste vredesapostel in de moderne wereld – inderdaad de man naar wie de Vrede Nobel zou aantoonbaar kunnen worden genoemd – werd nooit geëerd met de Nobelprijs voor de vrede?

Gandhi werd inderdaad meerdere keren genomineerd voor de eer die in de daaropvolgende decennia naar ontelbare, veel minder verdienstelijke ontvangers ging – maar hij werd uiteindelijk nooit gekozen. Waarom is het Nobelcomité, dat onophoudelijk welsprekend is in zijn verdediging van vrijheid en vrede waar dan ook, er nooit aan toegekomen om misschien wel het meest inspirerende symbool van geweldloze strijd tegen onderdrukking en discriminatie dat de wereld heeft gezien te eren?

Dus wat gebeurde er met de Nobelprijs die Gandhi nooit kreeg?

Om eerlijk te zijn , dit is een vraag waar het Nobelcomité lang over heeft nagedacht.

Dit citaat betekent |Op Gandhi's sterfdag, ter herinnering aan Nehru's iconische toespraak, 'is het licht uit ons leven gedoofd'

De Nobel-website vraagt: “Was de horizon van het Noorse Nobelcomité te smal? Konden de commissieleden de vrijheidsstrijd onder niet-Europese volkeren niet waarderen? Of waren de Noorse commissieleden misschien bang om een ​​prijs uit te reiken die schadelijk zou kunnen zijn voor de relatie tussen hun eigen land en Groot-Brittannië?”

Onder de rubriek 'Mahatma Gandhi, the missing laureate’, zegt de website van Nobel: “Tot 1960 werd de Nobelprijs voor de Vrede bijna uitsluitend toegekend aan Europeanen en Amerikanen. Achteraf lijkt de horizon van het Noorse Nobelcomité misschien te smal. Gandhi was heel anders dan eerdere laureaten. Hij was geen echte politicus of voorstander van internationaal recht, niet in de eerste plaats een humanitaire hulpverlener en geen organisator van internationale vredescongressen. Hij zou tot een nieuw soort Laureaten hebben behoord.”

En wie heeft Gandhi's nominatie tot zinken gebracht, en waarom?

De Mahatma werd genomineerd in 1937, 1938 , en 1939 door Ole Colbjørnsen, een Labour-lid van het Noorse parlement.

Ook in Explained |Het proces tegen Nathuram Godse: wat er gebeurde nadat Gandhi was vermoord

De motivatie voor de eerste nominatie is geschreven door vrouwen van de Noorse tak van Friends of India, een netwerk van verenigingen in Europa en de VS. Maar de adviseur van het Nobelcomité, Jacob Worm-Müller, vond de lagen in Gandhi's persoonlijkheid een diskwalificatie. Hij voerde aan dat Gandhi, hoewel “een goede, nobele en ascetische persoon”, werd gegeven aan “scherpe wendingen in zijn beleid”, wat hem zowel “een vrijheidsstrijder als een dictator, een idealist en een nationalist” maakte.

Worm-Müller zette ook vraagtekens bij de strijd van Gandhi in Zuid-Afrika. Hij zei dat critici hadden beweerd dat Gandhi niet consequent pacifistisch was, en betwijfelden of zijn idealen universeel waren – zijn “strijd in Zuid-Afrika was alleen namens de Indianen, en niet van de zwarten…”

Advertentie

< strong>Heeft geen enkele Indiër ruzie gemaakt namens Gandhi?

Inderdaad, in 1947 werd de Mahatma genomineerd door BG Kher, GV Mavalankar en GB Pant. Pandit Pant beschreef hem als de “de grootste levende exponent van de morele orde en de meest effectieve voorvechter van wereldvrede vandaag”.

Deze keer bracht de adviseur van de commissie, Jens Arup Seip, een “vrij gunstig, maar niet expliciet ondersteunend” rapport uit. Commissievoorzitter Gunnar Jahn schreef dat twee leden, de christen-conservatief Herman Smitt Ingebretsen en de christen-liberaal Christian Oftedal, de voorkeur gaven aan Gandhi, maar dat drie anderen – waaronder Labour-politicus Martin Tranmæl en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Birger Braadland – Gandhi niet wilden eren midden in de oorlog. Verdeling en rellen.

De Nobelprijs voor dat jaar ging naar de Quakers.

Advertentie Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Gandhi had toch postuum kunnen worden overwogen?

Volgens informatie op de Nobel-site was er een technisch probleem.

Gandhi werd vermoord twee dagen voordat de vredesnominaties van 1948 werden afgesloten. Er waren zes nominaties namens hem, onder meer van de laureaten van 1947 en 1946, The Quakers en Emily Greene Balch. Seip schreef dat gezien het aantal mensen op wier houding Gandhi zijn stempel had gedrukt, hij “alleen kan worden vergeleken met de grondleggers van religies”.

Maar het probleem was dit: hoewel de statuten van de Nobel Foundation onder bepaalde omstandigheden een postume onderscheiding toestonden, behoorde Gandhi niet tot een organisatie en had hij geen testament achtergelaten, dus het was onduidelijk wie het prijzengeld zou ontvangen.

> In Explained | Wilde Gandhi echt dat de congrespartij na de onafhankelijkheid zou worden ontbonden?

De advocaat van de commissie, Ole Torleif Røed, heeft de mening van prijsuitreikende instellingen ingewonnen – en werd afgeraden om een ​​postume onderscheiding toe te kennen. Uiteindelijk zei de commissie dat jaar “er geen geschikte levende kandidaat was”.

Dus wat is het grote plaatje van de uitsluiting van de Mahatma?

Afgaand op de informatie die door het Nobelcomité zelf is vastgelegd, is dit wat er gebeurde:

Advertentie

Tot 1960 ging de Nobelprijs voor de Vrede bijna uitsluitend naar Europeanen en Amerikanen. (In 1960 werd de zwarte Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Albert John Lutuli geëerd met de prijs.) Gandhi was een “andere” man – geen echte politicus of voorstander van internationaal recht, geen humanitaire hulpverlener, geen organisator van wereldwijde vredescongressen.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

UPSC Key- 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economische enquête 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies

Delhi Vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de afgelopen jaren lo…Toepassen Nieuwjaarspromotiecode SD25

Werd de commissie beïnvloed door een vrees voor een mogelijke negatieve reactie van Groot-Brittannië op een onderscheiding aan Gandhi? Nee — de archieven van de commissie suggereren niet dat hiermee ooit rekening is gehouden.