Imran Khan betwist alle 33 parlementszetels in komende tussentijdse peilingen

0
66

De afgezette premier van Pakistan, Imran Khan, zal alle 33 zetels van de Nationale Assemblee betwisten bij de tussentijdse verkiezingen van 16 maart, zo heeft zijn partij aangekondigd, in een poging de regerende coalitie te frustreren en meer druk uit te oefenen op het om snelle peilingen te houden.

Tijdens een persconferentie hier op zondagavond zei de vice-voorzitter van Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi dat het besluit werd genomen tijdens de De vergadering van de kerncommissie van 8217 wordt hier gehouden.

“Imran Khan zal de enige kandidaat van PTI zijn op alle 33 parlementszetels. Het besluit werd genomen tijdens de kerncommissievergadering van de partij, die zondag werd voorgezeten door Khan in Zaman Park Lahore. Dat zei Qureshi zondag.

De verkiezingscommissie van Pakistan (ECP) heeft vrijdag aangekondigd dat er op 16 maart bijverkiezingen voor 33 zetels van de Nationale Assemblee zullen worden gehouden.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken< figuur>UPSC-sleutel – 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economisch onderzoek 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies

Delhi Vertrouwelijk: Advocaat, altijdDe genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winsten van de afgelopen jaren lo…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Volgens PTI zullen de partijleiders die uit deze kiesdistricten zijn gezet, hun nominatiepapieren indienen als kandidaten voor Khan . De zetels kwamen vrij nadat de voorzitter van de Nationale Assemblee, Raja Pervaiz Ashraf, het ontslag van PTI-wetgevers aanvaardde.

De partij van Khan had de Nationale Assemblee, het lagerhuis van het Pakistaanse parlement, massaal verlaten nadat hij in april vorig jaar door een parlementaire motie van wantrouwen uit de macht was gezet.

Spreker Ashraf zei echter accepteerde het ontslag niet en zei dat hij individueel moest verifiëren of de wetgevers uit eigen beweging ontslag namen.

Advertentie

Vorige maand accepteerde de spreker het ontslag van 35 PTI-wetgevers, waarna de ECP de kennisgeving introk hen.
Vervolgens accepteerde de spreker nog eens 35 (en ECP de-notificeerde hen), en de overige 43 aftreden van PTI-wetgevers nadat Khan had aangekondigd terug te keren naar de Nationale Vergadering om premier Shehbaz Sharif op de proef te stellen met een motie van vertrouwen.

p>

De ECP moet nog 43 PTI-wetgevers de-notificeren. Als de ECP de resterende 43 PTI-wetgevers de-notificeert, zou de partij van Khan vrijwel uit de Nationale Vergadering worden weggevaagd.

Dit is niet de eerste keer dat Khan besluit om op meerdere zetels deel te nemen aan peilingen tegen de regerende Pakistan Democratic Movement (PDM). Bij eerdere tussentijdse verkiezingen in oktober 2022 vocht de PTI-voorzitter uit acht kiesdistricten en kwam als overwinnaar uit zes.

Advertentie

De regerende coalitie van negen partijen PDM heeft gezegd dat het mogelijk niet deelneemt aan de tussentijdse peilingen . Als de PDM bij zijn beslissing blijft, kan de PTI zonder problemen alle zetels pakken.

Van de 33 zetels zijn er 12 beschikbaar in de provincie Punjab, acht in Khyber Pakhtunkhwa, drie in Islamabad, negen in Sindh, en één in Balochistan.

“De PTI zal op de politieke grond blijven en de hulp van de massa zoeken. Toen de mensen in juli vorig jaar de kans kregen, verzekerden ze ons mandaat, ondanks dat onze tegenstanders in de regering zaten, en [maakten] Imran Khan zegevierend,” Qureshi zei.
“De natie zal op 16 maart een duidelijke boodschap geven: de natie vertrouwt volledig op het leiderschap van Imran Khan en staat achter de PTI. De mensen zullen ook hun bedenkingen uiten tegen de groep die ons is opgelegd. zo werd hij geciteerd door Geo News.

Eerder deze maand ontbond Khan's PTI ook de provinciale vergaderingen in de provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa waar zijn partij aan de macht was, om de regering van Shehbaz Sharif ertoe aan te zetten om vervroegde peilingen uit te voeren.

De PTI heeft dit gedaan. heeft de rechtbank al aangeklaagd tegen de waarnemend eerste minister-gouverneur omdat hij de verkiezingsdatum in Punjab niet heeft opgegeven. Na de ontbinding van een vergadering moet de zaakwaarnemer volgens de grondwet binnen 90 dagen peilingen houden.

Advertentie

Qureshi heeft gezegd dat hij het hooggerechtshof in Khyber Pakhtunkhwa zal aanklagen tegen de gouverneur en de waarnemend eerste minister omdat hij geen verkiezingsdatum in de provincie heeft opgegeven.

De ambtstermijn van de huidige Nationale Vergadering loopt af in augustus van dit jaar. De regering onder leiding van premier Shehbaz Sharif van de Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) heeft geweigerd vervroegde verkiezingen te houden.

Advertentie

“De grondwet staat een uur lang niet toe’ Het is vertraging en we zullen het niet uitstaan. De verkiezingen moeten binnen 90 dagen worden gehouden, in overeenstemming met de grondwet,” zei hij.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken zei dat de regerende coalitie “bang” van het houden van verkiezingen in beide provincies. “Politieke engineering wordt gedaan via tussentijdse verkiezingen van de Nationale Vergadering,” zei hij.

Advertentie

De omstreden regering staat onder zware kritiek, aangezien de inflatie een recordhoogte bereikt en er geen uitstel in zicht lijkt, terwijl ook het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot stilstand is gekomen.

>