Het proces tegen Nathuram Godse: wat er gebeurde nadat Gandhi was vermoord

0
58

Vijfenzeventig jaar geleden op deze dag (30 januari), toen Mahatma Gandhi naar de gebedsmandap in Birla House in Delhi liep, kwam de 35-jarige Nathuram Godse hem voor en haalde een pistool uit zijn zak. Hij vuurde drie schoten af ​​​​van dichtbij die Gandhi in de borst, buik en lies troffen. Binnen 15 minuten was de vader van de natie dood.

Ook in Explained |On Gandhi's sterfdag, ter herinnering aan de iconische toespraak van Nehru

Godse werd aangehouden door militairen die ter plaatse waren en zijn pistool werd weggerukt. De moordenaar werd geslagen door de menigte voordat de politie hem in hechtenis nam. Vervolgens werd hij ondergebracht op een politiebureau aan Tughlaq Road, waar een FIR werd geregistreerd.

Godse's proces

Het proces begon in mei 1948 op een speciale rechtbank in Delhi's Red Fort. Het monument was eerder de locatie geweest voor de processen van de laatste Mughal-keizer, Bahadur Shah Zafar die naar Birma werd gedeporteerd, en ongeveer negen decennia later van de leden van het Indiase nationale leger.

Lees ook |Uitgelegd: De 'filosofie' van Nathuram Godse en zijn bewonderaars door de jaren heen

Het proces vond plaats voor speciale rechter Atma Charan, een hooggeplaatst lid van de gerechtelijke afdeling van de Indiase overheidsdienst. De vervolging werd geleid door CK Daphtary, toen advocaat-generaal van Bombay, die later advocaat-generaal van India werd, en vervolgens de procureur-generaal voor India.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

UPSC-sleutel – 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economisch onderzoek 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies

Delhi Vertrouwelijk: Advocaat, altijdDe genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winsten van de afgelopen jaren lo…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Godse en andere beklaagden, waaronder Narayan Apte en Vinayak Savarkar, mochten de hulp inroepen van een raadsman van hun keuze.

Uitleg |Vijf mensen zijn veroordeeld voor de moord op Gandhi. De ene was Godse, wie waren de anderen?

In zijn boek, 'Why They Killed Gandhi: Unmasking the Ideology and the Conspiracy', schreef Ashok Kumar Pandey: “De wet vond zijn beloop waarin hij (Godse) rechtsbijstand kreeg op kosten van de overheid, en de meeste van zijn eisen tijdens zijn verblijf in de gevangenis is vervuld.” Op de tweede dag van het proces gaf Godse toe dat iedereen tijdens zijn detentie beleefd tegen hem was geweest, schreef Pandey.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Tussen juni en november 1948 hoorde de bijzondere rechtbank 149 getuigen. De aanklager heeft 404 documentaire stukken en 80 materiaalstukken geregistreerd.

Advertentie

Volgens rechter GD Khosla, die deel uitmaakte van de bank met drie rechters van het Hooggerechtshof van Punjab die de beroepen van Godse en anderen behandelde, was Digambar Badge tijdens de hoorzitting de belangrijkste getuige voor de aanklager. “Hij zou een van de samenzweerders zijn en een actieve deelnemer aan het moordplan”, schreef rechter Khosla in zijn boek 'The Murder of the Mahatma'. Na zijn arrestatie gaf Badge zijn schuld toe en stemde ermee in zijn handlangers te beschuldigen, schreef rechter Khosla.

Het vonnis werd uitgesproken op 10 februari 1949. Rechter Atma Charan veroordeelde Godse, Apte en vijf anderen van de misdaad . Zowel Godse als Apte werden ter dood veroordeeld. Savarkar werd vrijgesproken.

De rechter maakte ook bekend dat de veroordeelden in beroep kunnen gaan tegen het bevel. Vier dagen later dienden ze allemaal beroep in bij het Punjab High Court, dat toen bekend stond als het East Punjab High Court, en gevestigd in Shimla.

Advertentie uitgelegd |Waarom Nathuram Godse de belangrijkste Twitter-trend op Gandhi Jayanti werd

Interessant is dat in plaats van de veroordeling aan te vechten, het beroep van Godse bezwaar maakte tegen de vaststelling van de rechtbank dat hij niet de enige was die betrokken was bij de moord op Gandhi en dat er een grotere samenzwering was om hem te vermoorden.

Hoger beroep. Rechtbank

De beroepen werden gehoord door een bank die onder meer bestaat uit rechter Khosla, rechter AN Bhandari en rechter Achhru Ram. Tijdens de procedure weigerde Godse zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat en verzocht hij om zelf zijn hoger beroep te mogen voeren. De rechtbank accepteerde zijn verzoek.

Justitie Khosla schreef dat terwijl hij in de rechtbank sprak, de huurmoordenaar geen berouw toonde voor zijn misdaad en van de gelegenheid gebruik maakte om “zichzelf te tonen als een onverschrokken patriot en een gepassioneerde voorvechter van de hindoeïstische ideologie. ”.

Uitleg |Het wapen dat Gandhi doodde: Beretta M1934

“Hij had geen berouw gehad over zijn gruwelijke misdaad, en of het nu was uit een diepe overtuiging in zijn overtuigingen of alleen maar om een ​​laatste openbare verontschuldiging te maken, hij had deze gelegenheid aangegrepen om zijn talenten te tonen voordat hij in de vergetelheid verdween”, zei hij. ; Rechter Khosla schreef.

De rechtbank deed haar uitspraak op 21 juni 1949. Het bevestigde de bevindingen en vonnissen van de lagere rechtbank, behalve in de zaken van Dattatraya Parchure en Shankar Kistayya, die werden vrijgesproken van alle aanklachten.

Advertentie

Definitieve beroepen

De veroordeelden dienden ook een verzoekschrift in voor bijzonder verlof om in beroep te gaan bij de Privy Council, de hoogste rechtbank in India tijdens de Britse overheersing, en werd vervangen door de Supreme Hof in 1950. De petitie werd echter afgewezen.

De ophanging van Godse en Apte werd onvermijdelijk nadat de gouverneur-generaal van India hun verzoeken om genade had afgewezen. Godse's verzoek om genade werd ingediend door zijn ouders, niet door hem. Beide mannen werden op 15 november 1949 opgehangen in de gevangenis van Ambala.