De oorlog in Oekraïne is een kwestie die duidelijk maakt dat de VN-Veiligheidsraad moet worden hervormd, zegt het hoofd van de AVVN

0
35

De voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Csaba Kőrösi, onderstreepte maandag de noodzaak van hervormingen in de Verenigde Naties en zei maandag dat de VN-Veiligheidsraad (VNVR) in zijn “huidige vorm” “verlamd” en “disfunctioneel” is geworden, omdat het niet in staat is geweest om enige beslissing te nemen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Eerder op de dag deed Kőrösi een beroep op premier Narendra Modi, die ook het belang benadrukte van hervorming van de VN-Veiligheidsraad.

Lees |VNVR niet de realiteit van vandaag weerspiegelen, is verlamd, zegt AVVN-voorzitter

In een verklaring zei het kabinet van de premier dat Korosi tijdens de bijeenkomst “India's transformationele initiatieven voor gemeenschappen prees, ook op het gebied van waterbeheer en -behoud. De heer Korosi erkende de inspanningen van India voor een hervormd multilateralisme en onderstreepte hoe belangrijk het is dat India voorop loopt bij de inspanningen om mondiale instellingen te hervormen.”

Het handvat van de voorzitter van de AVVN tweette later op de avond: “Glad to call on PM Modi. Waardeerde zijn gerichte opvattingen over het identificeren van eenvoudige, schaalbare & duurzame oplossingen die samenlevingen kunnen transformeren. Besproken manieren waarop India kan bijdragen aan een echte transformatie van de watercrisis door middel van initiatieven zoals het Global Water Info System.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidential: herinneringen verzamelen1 februari 1983, veertig jaar geleden: Vasantrao Patil wordt CM

UPSC-sleutel – 31 januari 2023 : Weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…Economische enquête 2023: hier zijn de belangrijkste tipsNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen uitgelegd|Oekraïense functionarissen verlaten berichten na beschuldigingen van corruptie: dit is wat er gebeurt

Het PMO verklaarde dat Modi Korosi bedankte “voor het maken van zijn eerste bilaterale bezoek aan India sinds zijn aantreden”, zei het PMO dat hij Korosi's “aanpak gebaseerd op wetenschap en technologie om oplossingen te vinden voor mondiale problemen” waardeerde. Modi verzekerde Korosi ook van “India's volledige steun aan de initiatieven van zijn voorzitterschap tijdens de 77e AVVN, inclusief de UN 2023 Water Conference”.

“De premier benadrukte het belang van hervorming van het multilaterale systeem, inclusief de VN-Veiligheidsraad, om de hedendaagse geopolitieke realiteit echt te weerspiegelen”, verklaarde het.

Tijdens een driedaags bezoek aan India heeft Kőrösi ook ontmoette minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar en minister van Petroleum Hardeep Singh Puri.

Advertentie

Kőrösi zei: “We bespraken de kwestie van oorlog in Oekraïne met de heer Jaishankar. Het (oorlog in Oekraïne) is een van de redenen waarom het overduidelijk is dat de Veiligheidsraad hervormd moet worden. De Veiligheidsraad werd in 1945 opgericht om als eerste verantwoordelijke instantie ervoor te zorgen dat er geen oorlogen of grote conflicten komen. Alle conflicten moeten met vreedzame middelen worden opgelost.”

Uitleg |Wat is de Leopard 2-tank en hoe kan deze Oekraïne helpen tegen Rusland?

Nu, zo wees hij erop, is de wereld getuige van het feit dat één permanent lid van de Veiligheidsraad (Rusland) “agressie heeft gepleegd tegen zijn buurland en zijn grondgebied heeft geannexeerd, en de Veiligheidsraad is niet in de positie om enige besluit…omdat het vetorecht in handen is van zijn eigen (VNVR-)lid”.

Kőrösi zei dat het vetorecht 77 jaar geleden in het VN-Handvest werd verleend om elkaar aan te moedigen, maar het is gebleken dat de bevoegdheid wordt gebruikt om te blokkeren.

Advertentie

Benadrukt de rol van India in de nasleep van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, zei Kőrösi dat New Delhi zeer actief was in alle aan Oekraïne gerelateerde kwesties.

Kőrösi benadrukte de noodzaak van hervormingen in de VN-Veiligheidsraad en zei dat hoewel de permanente leden traditioneel niet al te enthousiast zijn, ze hebben verklaard dat ze dat wel zijn bereid om hervormingen van de Veiligheidsraad te overwegen.

Op de vraag of de kwestie van grensoverschrijdend terrorisme ter sprake kwam tijdens zijn besprekingen, zei Korosi terwijl het “niet op de agenda stond vandaag, ik ben me er volledig van bewust hoe belangrijk dit de kwestie is in dit land en sommige andere delen van de wereld”.

Over China die de soevereiniteit van India schendt, zei hij: “Alle conflicten moeten op vreedzame manieren worden opgelost.”

Ook Kőrösi ontmoette NITI Aayog-functionarissen en besprak “ideeën en oplossingen voor waterbesparing, overgang naar een circulaire ec onomy”.

© The Indian Express (P) Ltd