De hoop van het congres slaat toe, slechts 8 van de 23 oppositiepartijen komen opdagen

0
33

Uiteindelijk was er geen handgeklap om de eenheid van de oppositie te demonstreren, noch een dramatische steunbetuiging. Als het congres had verwacht dat een lange rij oppositieleiders naar Srinagar zou komen om het hoogtepunt van Rahul Gandhi's cross-country Bharat Jodo Yatra te markeren, dan werd het maandag teleurgesteld.

Slechts een handvol leiders woonden het Srinagar-evenement bij, ondanks het feit dat congresvoorzitter Mallikarjun Kharge de hoofden van 23 politieke partijen had geschreven om hen uit te nodigen om deel te nemen aan het afsluitende evenement. De verwachting van het congres was dat alle uitgenodigde partijen vertegenwoordigers zouden sturen naar de functie in het Sher-e-Kashmir cricketstadion van Srinagar.

Lees ook |Rahul Gandhi neemt het op tegen Modi, Shah, Doval: 'Ze aanzetten tot geweld… zal de pijn niet begrijpen'

“Je ziet de bijeenkomst in Srinagar op de 30e… het doel (van de bijeenkomst) is dat de Bharat Jodo Yatra voorbij is… wat is de volgende stap die moet worden gezet in het kader van de verkiezingen van 2024… daar zullen wat discussies over zijn ,' had Jairam Ramesh, hoofd communicatie van het congres, eerder deze maand gezegd tijdens een persconferentie op het AICC-hoofdkwartier.

Wat het congres misschien wel het meest heeft verrast, is de afwezigheid van zowel de JD(U) als de RJD, zijn partners in Bihar. De leiders van geen van beide partijen sloten zich aan bij de Yatra en werden ook vermist in Srinagar.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economische enquête 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/d-y-chandrachud-Sunday-Illustration.jpg?resize=140,79" />

Delhi vertrouwelijk: advocaat, altijd< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/student-college-759.jpg?resize=140,79" />

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de afgelopen jaren lo…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Maar het congres kan moed putten uit het feit dat al zijn andere bondgenoten, zoals de NCP, Shiv Sena, JMM en DMK, zich op bepaalde punten bij de Yatra hebben aangesloten. Terwijl Aditya Thackeray (Shiv Sena) en Supriya Sule (NCP) met Rahul liepen toen de Yatra Maharashtra binnenkwam, voegde Sanjay Raut zich bij hem in Jammu. Leiders van de DMK en de JMM woonden ook het Srinagar-evenement bij.

Lees ook |'Er komt een tweede etappe van Bharat Jodo Yatra, met Rahul Gandhi… Cong zal dit jaar op het veld staan': K C Venugopal < p>Uiteindelijk woonden leiders van acht partijen het Srinagar-evenement bij, dat ook enigszins werd getroffen door slecht weer, met zware sneeuwval vanaf maandagochtend. Onder hen waren Tiruchi Siva van de DMK, D Raja, algemeen secretaris van de CPI, Omar Abdullah van de Nationale Conferentie, Mehbooba Mufti van de PDP, NK Premachandran van de RSP en K Navas Kani van de IUML. Ook waren er vertegenwoordigers van JMM en VCK aanwezig.

BSP-parlementslid Shyam Singh Yadav, die met Rahul meeliep toen de Yatra Delhi doorkruiste, woonde ook het evenement bij. Bronnen in de BSP zeiden echter dat Singh – het parlementslid uit het kiesdistrict Jaunpur in UP – het evenement niet bijwoonde als BSP-vertegenwoordiger.

Advertentie Rahul Gandhi na het hijsen van de Driekleur op het partijbureau in Srinagar, maandag. (Expressfoto door Shuaib Masoodi)

“We hebben allemaal samen gevochten voor de onafhankelijkheid van het land en het bevrijd van de Britse Raj. Alle seculiere partijen moeten samenkomen om het land te bevrijden van de BJP Raj,” zei Raja van de CPI. Terwijl Omar Rahul vroeg om nog een yatra van het westen naar het oosten van het land te ondernemen en beloofde met hem mee te lopen, zei Mufti dat het land een sprankje hoop in hem ziet.

De Premchandran van de RSP's zei: “Er werd een historische beweging ondernomen. Rahul Gandhi heeft bewezen dat hij de juiste leider is om tegen deze verdeeldheid zaaiende krachten te vechten.”

© The Indian Express (P) Ltd