De groei (in de verkoop van luxe auto's) zal dit jaar veel beter zijn … jongeren komen op de markt: Naveen Soni

0
63

De rijken van India werden, in tegenstelling tot de armen, financieel niet getroffen door Covid-19, en dat heeft geleid tot hoop bij fabrikanten van luxe auto's dat dit segment ook in 2023 zijn opwaartse kracht zal kunnen voortzetten. In een interview vertelt Naveen Soni, president van Lexus India, aan Mihir Mishra dat kleinere steden en nieuwe kopers in metro's bijdragen aan de stijgende vraag naar deze auto's. Bewerkte fragmenten:

De personenauto-industrie rapporteerde haar beste jaar ooit. Hoe was 2022 voor fabrikanten van luxe auto's in India?

De omvang van de industrie (markt voor luxe auto's in India) was 41.000 in 2018, maar kromp tot ongeveer 18.000-19.000 eenheden of zelfs minder in 2020 Dit werd dus verwacht vanwege Covid-19.

Maar zelfs tijdens de Covid-19-periode had de groei voor vermogende particulieren (HNI's) er niet onder te lijden, alleen de marktomvang. Dat gebeurde vooral omdat de prioriteit van deze mensen verschoof naar gezondheid en mobiliteit geen prioriteit was. Het was dus geen economisch probleem wat betreft de markt voor luxe auto's, zelfs niet tijdens Covid.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Drie grote voordelen van de Uniebegroting 2023-24: capex, fiscaal voorzichtigheid en n…

Sprankelende zeedieren en wat ze speciaal maakt

Union Budget 2023: Hoe de overheid de wiskunde berekentFocus op grensgebieden, NCC is van plan om de sterkte van cadetten met 8 lakh te verhogen Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

De verkoop van luxe auto's heeft andere parameters om de capaciteit en het toekomstige potentieel te benchmarken in vergelijking met de verkoop van personenauto's. Tijdens Covid-19 zette de groei van de rijken en superrijken zijn momentum voort, wat betekende dat hun vermogen om te verdienen constant was. Toen we uit Covid-19 kwamen, kwamen niet alleen het HNI-segment, maar ook andere mensen op de markt voor luxe auto's.

Wat zijn deze nieuwe segmenten van mensen die na Covid-19 toetreden tot de markt voor luxe auto's?

Er zijn dus twee belangrijke redenen voor de snelle terugkeer van de groei in de verkoop in de ruimte voor luxe auto's. Een daarvan is de constante dat er een gecreëerde vraag is die tijdens de pandemieperiode is toegevoegd en ons heeft geholpen te groeien in de postpandemische periode.

Advertentie

Ten tweede was er een bepaalde groep klanten die tijdens Covid-19 voor veel uitdagingen stonden. En er is door hen (tijdens Covid) veel onvoorspelbaarheid gezien. Dus ze hebben gezegd dat je maar één keer leeft, druk jezelf uit! Dit YOLO-effect geeft hen het vertrouwen dat ze in cijfers willen uitkomen om zich in de markt uit te drukken. En daarom zien we een dubbele impact.

Ondanks de grote vraag rapporteerden fabrikanten van luxe auto's niet hun beste jaar ooit in 2022

We zouden de beste verkoop ooit in 2022 hebben gerapporteerd als het aanbod (halfgeleiderchip) geen probleem was geweest en de hoogste verkoop ooit van 41.000 eenheden zou hebben overschreden (dit record is van 2018). Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we, gezien de duidelijke tekenen van een heropleving van het aanbod, er zeker van zijn dat de groei dit jaar veel beter zal zijn. In 2022 verkochten fabrikanten van luxe auto's 36.000 eenheden en naar schatting zijn er ongeveer 8.000 lopende bestellingen. Als we zelfs maar de helft van het totale aantal lopende bestellingen van 2022 zouden kunnen leveren, zouden we het hoogste verkoopcijfer ooit hebben overschreden of bereikt.

Advertentie

Veel fabrikanten van luxe auto's in India, waaronder Lexus, hebben hun beste jaar ooit gerapporteerd. In juni 2022 hebben we ons aantal van 2021 overtroffen. En in september zaten we al op onze hoogste omzet ooit en groeide de bedrijfsomvang ongeveer drie keer in vergelijking met het voorgaande jaar.

Heeft de verkoop komen uit de gebruikelijke tier 1-steden of zijn er ook nieuwe markten geopend na Covid?

Ook de kleinere steden dragen nu bij aan de verkoop. Met kleinere steden bedoel ik niet steden als Pune of Ghaziabad, het is verder gegaan. Steden als Vijayawada, Coimbatore, Madurai, Bhubaneswar en Jaipur dragen meer bij aan de verkoop. Zelfs in deze steden zijn mensen meer dan bereid om te experimenteren met luxe auto's en het groeit met een hoger percentage maar op een lagere basis.

Ook stapt een groot aantal nieuwe kopers in de luxe auto's automarkt voornamelijk in de metromarkten. Deze jongeren willen zich uiten en kopen luxe auto's. Dit heeft geleid tot een daling van drie tot vier jaar in de gemiddelde leeftijd van eigenaars van Lexus-voertuigen in India.

Fabrikanten van personenauto's voorspellen dat de verkoophausse van 2022 in 2023 niet zal doorzetten. ook de verkoop van luxe auto's geraakt?

Advertentie

Ik denk dat de lopende bestellingen – zowel voor luxe auto's als voor auto's voor de massamarkt – ons in ieder geval voor dit jaar zouden moeten doorstaan. India is op zichzelf al een grote markt en we zouden hier doorheen moeten kunnen zeilen, omdat India wat betreft de recessie niet zo getroffen lijkt te zijn als andere markten. Ik ben voorzichtig over 2023 en bezorgd over 2024.

© The Indian Express (P) Ltd