Budgetsessie begint vandaag: Oppn zoekt discussie over Adani, BBC-filmreeks; Govt zegt klaar voor iedereen

0
49

Op een door de regering belegde bijeenkomst met alle partijen voorafgaand aan de Budget Session of Parliament, die dinsdag begon, werd gevraagd door de oppositie om een ​​discussie over de ruzie over een rapport van een in New York gevestigde onderzoeksbureau dat Gautam Adani's bedrijven beschuldigt van “brutale aandelenmanipulatie en boekhoudfraude”, evenals op de stoeprand van de recente BBC-documentaire over premier Narendra Modi.

De regering leidde door minister van Defensie Rajnath Singh, verzekerde de partijen dat het bereid was om elke kwestie volgens de regels te bespreken, en zocht de medewerking van de oppositie om de procedure soepel te laten verlopen.

In Premium |Once upon a Budget – en een sessie van 22.00 uur

De partijen zochten ook een discussie over de goedkeuring van de wet op het reservaat voor vrouwen, “bedreiging voor coöperatief federalisme”, werkloosheidssituatie en prijsstijging.

Het congres woonde de bijeenkomst niet bij omdat de leiders in Srinagar waren voor het afsluitende evenement van de Bharat Jodo Yatra. Naast Singh werd de regering vertegenwoordigd door minister van Parlementaire Zaken Pralhad Joshi, leider van het Huis in de Rajya Sabha Piyush Goyal, en staatsministers van Parlementaire Zaken Arjun Ram Meghwal en V Muraleedharan. Joshi zei dat 37 leiders van 27 partijen aanwezig waren bij de bijeenkomst.

Subscriber Only StoriesView All

Focus op grensgebieden, NCC is van plan cadet op te leiden sterkte met 8 lakhMet toegang als sleutel brengt een MP-district de regering thuis bij de begunstigden

Delhi Confidential: nieuw parlementsgebouw bijna klaar, parlementariërs worden emotioneel…Risico's voor groei: diepgewortelde inflatie en afnemende roepie Maandelijks plan om toegang te krijgen tot begroting

Het Trinamool-congres, de op een na grootste oppositiepartij in het parlement na het congres, eiste niet samen met anderen een discussie over de Adani-ruzie.

< p>De partijen die wilden dat dit werd opgenomen, waren onder meer de DMK, vertegenwoordigd door TR Baalu, de Aam Aadmi-partij (Sanjay Singh), de RJD (Manoj Kumar Jha), de CPM (Elamaram Kareem) en de CPI (P Sandosh Kumar).

Jha ondervroeg Adani waarbij hij de naam en vlag van India gebruikte, terwijl hij het rapport over zijn praktijken door het Amerikaanse investeringsbedrijf Hindenburg Research aanvechtte.

Advertentie

De centrale commissie van de CPI(M), die bijeenkwam in Kolkata, eiste een hoog niveau onderzoek dat dagelijks door het Hooggerechtshof wordt gevolgd naar de beschuldigingen. De CPI(M) zei dat het zal coördineren met andere partijen om de kwestie in het parlement aan de orde te stellen.

Tijdens een vergadering van zijn partij-parlementsleden op zondag, vroeg DMK-president en Tamil Nadu-hoofdminister MK Stalin hen om kwesties als de Adani-ruzie aan de orde te stellen, afgezien van de controverse over de stoepranden in de BBC-documentaire, en 'pogingen van de BJP om de basiskenmerken van de grondwet te wijzigen, wat blijkt uit onnodige opmerkingen van bepaalde secties, waaronder de vice-president van India (Jagdeep Dhankhar trok het bevel van het Hooggerechtshof over de basisstructuur van de grondwet in twijfel)”.

Moet. Lees |Stalin tegen DMK-parlementsleden: breng tijdens de begrotingssessie van het Parlement kwesties aan de orde zoals het rapport over de Adani-groep, het verbod op BBC-documentaires

Sudip Bandyopadhyay van de TMC zocht een discussie over “de bedreiging van coöperatief federalisme”. “De regering van India probeert een economische blokkade van West-Bengalen te creëren. Dat is een gevaarlijke tendens. We zeiden dat het ministerie van Financiën de fondsen voor West-Bengalen voor de 100 dagen zou moeten vrijgeven. banenregeling (MGNREGS),” zei hij.

Advertentie

Bandyopadhyay zei dat de TMC ook een discussie eiste over de werkloosheidssituatie, goedkeuring van de vrouwenreserveringswet en prijsverhoging, vooral van brandstof. “Ik heb de regering verteld dat de vloer van het parlement niet alleen mag worden gebruikt voor het aannemen van wetsvoorstellen. Het woord moet ook aan de oppositie worden gegeven. Het gezegde is dat het Huis van de Oppositie is, maar weinig daarvan wordt weerspiegeld in dit Huis,” zei hij.

Gevraagd naar het standpunt van de partij in de BBC-documentaire, die sprak over de Modi leidde de regering van Gujarat tijdens de aanpak van de rellen in 2002, de TMC-leider zei dat veel aanwezigen zeiden dat de stoepranden ervan moesten worden besproken.

Lees ook |Met achterwaartse stemming nu achter de rug, herhaalt YSRCP de eis van de kastentelling op de bijeenkomst van alle partijen in Delhi

De eis voor een discussie over de goedkeuring van de wet op het vrouwenquotum, waarbij 33% van de zetels voor hen wordt gereserveerd in het parlement en de vergaderingen, werd ook ondersteund door de BRS en BJD.

Net als Bandyopadhyay zei RJD-parlementslid Jha tijdens de vergadering dat het parlement niet kan worden gereduceerd tot slechts een orgaan dat goedkeuring geeft aan overheidswetgeving. Het zou substantiële kwesties moeten bespreken die het land zorgen baren, zei hij.

Hij zei ook dat het verkeerd was van Adani om de beschuldigingen tegen zijn bedrijven samen te voegen met een aanval op India. “Geen enkele industrieel kan zichzelf vergelijken met India. India en de Indiase vlag zijn niet bedoeld om ernstige beschuldigingen tegen hem en zijn bedrijf te verdoezelen”, vertelde Jha aan The Indian Express. In de BBC-filmreeks zei hij dat veel partijen er een discussie over hadden gezocht.

Advertentie

“Hindenburg stelde 88 vragen aan Adani Group, die reageerde met een tirade van 413 pagina’s. Waarom verschuilen achter ‘een aanval op mij is een aanval op India’ onzin? Dat is het niet! Ondertussen, LIC & SBI blijft onder druk staan ​​om de bedrijven van de Groep te redden & SEBI/RBI bewaren een welsprekend stilzwijgen”, zei Jairam Ramesh, hoofd van de communicatieafdeling van het congres, in een Twitter-bericht.

Must Read |Women's quota Bill staat bovenaan de agenda van BJD voorafgaand aan de zitting van het Parlement

Het congres heeft een serieus onderzoek geëist naar de kosten gemaakt door Hindenburg Research.

Advertentie

Zowel de Jha van de RJD als de V Vijayasai Reddy van de YSRCP zochten een kastentelling. Reddy zei dat achtergebleven kasten meer dan 50 procent van de totale bevolking uitmaken en dat een op kasten gebaseerde volkstelling zou helpen om hun economische status te achterhalen.

Afgezien van de TMC eisten verschillende partijen een discussie over werkloosheid, waarbij Jha een blauwdruk, de situatie zeer zorgelijk noemen.

Advertentie

Minister van de Unie, Pralhad Joshi, informeerde de media na de bijeenkomst en zei dat de regering bereid was een discussie te houden over alle onderwerpen volgens de regels. “Ik dring er bij alle politieke partijen op aan om hun samenwerking voor het soepel functioneren van de Huizen uit te breiden”, zei hij.

Hoewel de oppositie in eerdere sessies opheldering heeft gevraagd over de grenssituatie tussen India en China, en liet doorschemeren dat het kon weer hetzelfde eisen, de regering heeft herhaaldelijk gezegd dat veiligheidszaken niet in de Kamer besproken kunnen worden.

Er zijn verschillende belangrijke lopende wetsvoorstellen waarvan de regering hoopt dat ze tijdens deze sessie worden goedgekeurd. Deze omvatten de Biologische Diversiteit (Amendment) Bill; Wetsvoorstel onderhoud en welzijn van ouders en senioren (amendement); Mededingingswet (amendement); Wetsvoorstel verbod op kindhuwelijken (amendement); Elektriciteitswet (amendement); Wetsvoorstel voor coöperatieve vennootschappen met meerdere staten (amendement); en Jan Vishawas (Wijziging van Voorzieningen) Bill. Afgezien hiervan zijn 17 wetsontwerpen in behandeling bij de Rajya Sabha.

De regering heeft niet duidelijk gemaakt welke van deze hangende wetgeving zij van plan is te behandelen tijdens de begrotingssessie.

De procedure zal plaatsvinden begint dinsdag met de toespraak van president Droupadi Murmu tot de gezamenlijke vergadering van de Lok Sabha en Rajya Sabha. Minister van Financiën Nirmala Sitharaman zal op 1 februari de EU-begroting presenteren. De sessie zal 27 zittingen hebben en duurt tot 6 april met een pauze van een maand om de begrotingspapieren te bestuderen.

Het eerste deel van de begroting De sessie eindigt op 13 februari. Het parlement komt op 13 maart opnieuw bijeen voor het tweede deel van de begrotingssessie.

© The Indian Express (P) Ltd