Brawl breekt uit over referendum in Khalistan in Australië; India maakt zich zorgen bij de autoriteiten

0
65

Twee mensen raakten gewond en evenveel Sikh-mannen werden vastgehouden toen hier tijdens het zogenaamde ‘Punjab onafhankelijkheidsreferendum’ twee afzonderlijke vechtpartijen uitbraken tussen Khalistani-activisten en pro-Indiase demonstranten, aldus de politie maandag. .

India heeft de Australische regering al gevraagd om de anti-Indiase activiteiten van de Khalistaanse separatisten en ook aanvallen op de hindoetempels in het land te beteugelen.

“Signalen dat pro-Khalistan-elementen hun activiteiten in Australië opvoeren, actief geholpen en aangemoedigd door leden van verboden terroristische organisaties zoals de Sikhs for Justice (SFJ) en andere vijandige instanties van buiten Australië, zijn voor sommigen duidelijk geweest tijd,” zei de Indiase Hoge Commissie in Canberra in een krachtig geformuleerde verklaring op 26 januari.

Twee mannen werden ter plekke behandeld voor lichte verwondingen door paramedici toen de politie op Federation Square twee vechtpartijen tussen menigten opbrak tijdens de stemmen voor het referendum op zondag.

Alleen verhalen van abonneesBekijk alles

Focus op grensgebieden, NCC is van plan om de cadetsterkte met 8 lakh te verhogen

Met toegang als sleutel brengt een MP-district de overheid thuis bij de begunstigden

Delhi Confidential: nieuw parlementsgebouw bijna klaar, parlementariërs worden emotioneel…

Risico's voor groei: diepgewortelde inflatie en dalende roepieMaandelijks plan om toegang te krijgen tot budget Lees ook |Twee aanhoudingen over pro-Khalistan-graffiti in West Delhi

De politie van Victoria zei in een verklaring te hebben gereageerd op twee incidenten gedurende de dag, één om 12.45 uur en één om 16.30 uur (lokale tijd).

De politie reageerde snel om “de menigte te scheiden en uiteen te drijven” door pepperspray te gebruiken bij het tweede incident “om de vechtende mannen te scheiden”.

“Naar aanleiding van elk incident een 34-jarige man en een 39-jarige -oude mannen werden gearresteerd en elk kreeg een boete wegens losbandig gedrag,” stond er.

Advertentie

Volgens de krant The Age vond het handgemeen plaats om 16.30 uur nadat een groep pro-Indiase aanhangers die met nationale vlaggen zwaaiden op de stemlocatie arriveerden.

Sikhs for Justice, de in de VS gevestigde groep die de niet-bindende referendum, is een verboden organisatie in India.
De spanningen zijn gestegen in de grote en groeiende Indiase diaspora van Australië sinds de campagne onder lokale separatisten recentelijk is geïntensiveerd, en een golf van graffiti-aanvallen op hindoetempels in Melbourne in het verleden twee weken zijn gemeld.

De Hindu Council of Australia veroordeelde graffiti op drie hindoetempels in de stad, waaronder de ISKCON Hare Krishna-tempel in Albert Park, die dienst doet als knooppunt voor de Bhakti Yoga-beweging in Melbourne.

Advertentie

Temple het management ontdekte afgelopen maandag dat op de voormuur graffiti stond met de tekst “Hindustan Murdabad”, wat vertaald kan worden als “Dood aan India”; en “Khalistan Zindabad”, of “Lang leve het Sikh-thuisland”.

Lees ook |Onbekende personen geboekt voor het krabbelen van pro-Khalistani slogans op uithangbord buiten Beant Singh Memorial

“Deze laffe daad is onaanvaardbaar in het sterke multiculturele Australië waar elke religie wordt gerespecteerd en gemeenschappen in vrede en harmonie leven”, aldus de raad in een verklaring.

Manpreet Vohra, de Indiase Hoge Commissaris voor Australië, zei maandag in een tweet dat hij met de autoriteiten had gesproken in de heilige BAPS Shri Swaminarayan Mandir in Melbourne – een plaats van spiritualiteit en service – de bezorgdheid van de vreedzame gemeenschap over de recente aanval door vandalen en het verontrustende geweld waarvan getuige was in Melbourne.

Vohra deed ook een beroep op de premier van Victoria, Daniel Andrews, en besprak de sterke en groeiende bilaterale relatie tussen India en Australië, het geweld in Melbourne op zondag, en hoe te voorkomen dat extremistische Khalistani-groepen zich bezighouden met verdere activiteiten die schadelijk zijn voor vrede en harmonie.

De Hoge Commissaris bezocht ook de iconische ISKCON Krishna-tempel in Albert Park, die werd vernield onlangs door pro-Khalistaanse elementen.

Advertentie

“Hun van haat vervulde graffiti vormde een bedreiging voor de vreedzame Indiaas-Australische gemeenschap in Melbourne en moet worden gestopt,” twitterde hij.

In haar verklaring van donderdag zei de Indiase Hoge Commissie dat bovendien de zorgen van India over het zogenaamde referendum in Melbourne en Sydney, aangekondigd door de verboden organisatie, de Sikhs for Justice, zijn overgedragen aan de Australische regering.

Advertentie

“De Australische regering is erop gewezen om de veiligheid en beveiliging van leden van de Indiase gemeenschap en hun eigendommen in Australië te waarborgen, en om het gebruik van Australisch grondgebied niet toe te staan ​​voor activiteiten die schadelijk zijn voor de territoriale integriteit, veiligheid en nationale belangen van India,” aldus de verklaring.

Uit de volkstelling van 2021 bleek dat er ongeveer 210.000 Sikhs in Australië waren – gestegen van 130.000 in 2016 – met bijna de helft van dit cohort in Victoria. Het aantal hindoes in Australië groeide van 440.300 in 2016 tot 684.000 in 2021.