Bör du defragmentera din SSD?

0
42
Justin Duino/How-To Geek

I allmänhet kommer defragmentering av din SSD att ha liten effekt på dess prestanda och sannolikt förkorta enhetens livslängd. Så om du inte har en mycket specifik anledning att köra defragmenteringsprogramvara på din SSD, är det bättre att du undviker det.

Du kanske har hört tidigare att när din hårddisk verkar långsam är det dags för en defragmenteringssession. Men håller det rådet i en ålder av solid-state-enheter (SSD)? Låt oss ta reda på vad defragmentering gör och om din SSD behöver det.

Vad är defragmentering?

Defragmentering, även känd som “defragmentering,” är processen att organisera och omordna data på en lagringsenhet, till exempel en hårddisk, så att den lagras i angränsande block. Detta kan hjälpa till att förbättra enhetens prestanda och hastighet.

RELATEDVad är datorfiler och mappar?

På en hårddisk lagras data på snurrande skivor som kallas platters. När en fil sparas delas den upp i mindre bitar som kallas block, som är utspridda över tallrikarna. När datorn behöver komma åt en fil måste den läsa blocken från olika platser på plattorna, vilket kan ta längre tid än att läsa alla block från en enda plats. Defragmentering ordnar om en fils block så att de lagras tillsammans, vilket gör det snabbare för datorn att komma åt filen.

SSD-enheter behöver inte defragmenteras

Tack vare hur SSD-enheter fungerar är effekterna av filfragmentering inte alls lika uttalade. En SSD tar inte lång tid att komma åt data från vilken plats som helst jämfört med en annan. Faktum är att om olika bitar av data lagras i minneschip med olika minneskanaler, kan det till och med vara snabbare att hämta den totala data eftersom bandbredden för flera kanaler och chips kombineras.

Även om du verkligen kan köra en defragmenteringsrutin på din SSD, är det osannolikt att du kommer att märka någon skillnad i prestanda. Dessutom finns det potentiella nackdelar som du bör vara medveten om.

RELATERAT: Behöver jag verkligen defragmentera min dator?

Defragmentering kan vara dåliga nyheter för din SSD

Defragmentering rekommenderas inte för SSD-enheter eftersom det potentiellt kan minska enhetens prestanda och livslängd. Detta beror på att SSD-enheter har ett begränsat antal skrivcykler och defragmentering kan använda upp en betydande del av dessa cykler, vilket resulterar i minskad prestanda över tid.

RELATERATVad är läs-/skrivhastigheter och varför spelar de roll?

Dessutom kan defragmentering vara tidskrävande, särskilt på större SSD:er. På grund av hur SSD:er läser och skriver data kan det att be enheten att i huvudsak radera och skriva om sig själv mätta dess resurser när den blandar data till och från sin interna cache medan den skriver till sina minnesceller.

Bättre sätt att snabba upp din SSD

Så vad har du för alternativ om defragmenteringen inte fungerar och din SSD fortfarande känns trög? Även om SSD-enheter vanligtvis optimerar sig själva, är dessa metoder som gör att SSD-enheter fungerar vid topphastigheter:

  • Trimning:Trimning är en process som hjälper till att upprätthålla en SSD:s prestanda genom att radera oanvända datablock och göra dem tillgängliga för återanvändning. Detta kan hjälpa till att förhindra att SSD:n blir belamrad med oanvänd data och saktar ner den. Ditt operativsystem utför sannolikt redan TRIM-kommandot eller någon modernare motsvarighet utan din vetskap. Moderna SSD:er är smarta nog att utföra den här typen av underhåll självständigt utan att ens få veta det.
  • Överprovisionering:Överprovisionering avsätter en del av SSD:ns kapacitet för användning av enhetens firmware. Detta kan bidra till att förbättra enhetens prestanda och livslängd genom att minska antalet skrivcykler och ge extra utrymme för enheten att lagra data. I de flesta fall har enheten automatisk inbyggd överprovisionering, men vissa enhetstillverkare låter användare ändra mängden överprovisionering med hjälp av en proprietär verktygsapp.
  • Håll enheten ren:Att hålla SSD:n fri från onödiga filer och program kan också bidra till att förbättra dess prestanda. Detta kan göras genom att regelbundet ta bort oanvända filer och avinstallera onödiga program. Detta är en av anledningarna till att större SSD-enheter ofta är snabbare än mindre SSD-enheter.

Det finns många sätt att få ut mer prestanda ur din SSD, men defragmentering är inte ett av dem . Även om det förbättrade prestandan något, kompenserar det inte för den tid det tar att defragmentera, och det extra slitage som din SSD får av processen.

RELATERAT: 5 sätt att snabba upp din Windows-dator på 5 minuter eller mindre

LÄS NÄSTA

  • › Detta Schlage Smart Lock fungerar på dörrar utan låskolvar
  • › Du kommer äntligen att kunna köpa en PS5 2023
  • › Sonos Beam (Gen 2) vs. Sonos Ray Soundbar: Vilken ska du köpa?
  • › Samsung’s T7 Shield SSD har nu ett enormt lagringsalternativ
  • › Microsoft 365-integration kommer till Chromebooks
  • › Varför slutade Google använda Android Dessert Names?