8 sätt att frigöra diskutrymme på Windows

0
97
Corbin Davenport/How-To Geek

För att frigöra diskutrymme på Windows kan du använda verktyget Windows Diskrensning, kör Storage Sense och avinstallera applikationer. Du kan också använda verktyg från tredje part som hittar och tar bort temporära filer, analyserar vad som använder lagringsutrymme och letar efter dubbletter åt dig.

Diskarna blir större och större, men oavsett om du har en solid-state-enhet (SSD) eller en enorm mekanisk hårddisk så verkar de alltid fyllas på. Dessa tips hjälper dig frigöra utrymme på din Windows 10 eller Windows 11 PC’s interna lagring.

Innehållsförteckning

< blockquote class="moka_autotoc">

Kör Diskrensning
Avinstallera utrymmeskrävande program
Analysera diskutrymme
Rengör tillfälliga filer
Hitta dubbletter av filer
Minska mängden utrymme som används för systemet Återställ
Aktivera Storage Sense
Nuclear Options

Kör diskrensning

Windows innehåller ett inbyggt verktyg som tar bort temporära filer och annan oviktig data på din interna lagringsenhet. För att komma åt den högerklickar du på en av dina enheter i fönstret Denna PC och väljer “Egenskaper.”

Tips: Alternativt , du kan bara söka efter “Diskrensning” i startmenyn.

Klicka på “Diskrensning” i diskegenskapersfönstret.

Välj typer av filer du vill ta bort och klicka på OK. Detta inkluderar temporära filer, loggfiler, filer i papperskorgen och andra oviktiga filer.

Du kan också rensa upp systemfiler, som inte visas i listan här. Klicka på “Rensa systemfiler” knappen om du också vill ta bort systemfiler.

När du har gjort det kan du klicka på “Fler alternativ” knappen och använd “Rensa upp” knappen under Systemåterställning och Skuggkopior för att radera systemåterställningsdata. Den här knappen tar bort alla utom den senaste återställningspunkten, så se till att din dator fungerar som den ska innan du använder den — du kommer inte att kunna använda äldre systemåterställningspunkter.

Avinstallera Space-Hungry Applications

Du kan också avinstallera gamla och oanvända program för att frigöra utrymme på din SSD eller hårddisk.

Öppna appen Inställningar via Start-menyn och gå sedan till System > Appar & Funktioner för att avinstallera program i Windows 10. Du kan sortera dina program efter storlek, enheten de är installerade på och några andra kriterier. Sortering efter storlek är användbart om du aggressivt försöker frigöra utrymme.

App & Funktioner låter dig ta bort antingen Windows Store-appar eller vanliga appar.

Du kan naturligtvis fortfarande öppna de gamla avinstallationsprogrammen i den gamla kontrollpanelen om du vill. Sök efter “Kontrollpanelen” i Start-menyn och öppna den, gå sedan till “Avinstallera ett program.”

Från kontrollpanelen Program och funktioner kan du klicka på kolumnen Storlek för att se hur mycket utrymme varje program installerat på din dator använder.

Om du inte ser den här kolumnen klickar du på alternativknappen i det övre högra hörnet av listan och väljer vyn Detaljer. Observera att detta inte alltid är korrekt — vissa program rapporterar inte hur mycket utrymme de använder. Ett program kan använda mycket utrymme men kanske inte har någon information i sin storlekskolumn.

Du kanske till och med vill använda ett avinstallationsprogram från tredje part som Revo Uninstaller för att se till att eventuella överblivna filer raderas och inte slösar med utrymme.

Analysera diskutrymme

Du kan använda ett diskanalysprogram för att ta reda på exakt vad som tar upp utrymme på din enhet. Dessa applikationer skannar din enhet och visar exakt vilka filer och mappar som tar upp mest utrymme. Vi har täckt de 10 bästa verktygen för att analysera hårddiskutrymme, men om du vill ha ett till att börja med, prova WinDirStat.

Efter att ha skannat ditt system visar WinDirStat dig exakt vilka mappar, filtyper och filer som använder mest utrymme. Se till att du inte tar bort några viktiga systemfiler — bara radera personliga datafiler. Om du ser ett programs mapp i mappen Programfiler som använder en stor mängd utrymme, kan du avinstallera det programmet — WinDirStat kan berätta hur mycket utrymme ett program använder, även om program och funktioner kontrollpanelen inte gör det.

Den visuella representationen kan också hjälpa till att upptäcka oväntade eller glömda stora filer.

RELATERAT: Analysera och Hantera hårddiskutrymme med WinDirStat

Rensa tillfälliga filer

Det inbyggda Windows Diskrensningsverktyget är användbart, men det tar inte bort temporära filer som används av andra program. Till exempel kommer den inte att rensa Firefox eller Chromes cacheminne, som kan använda gigabyte hårddiskutrymme. (Din webbläsares cache använder hårddiskutrymme för att spara tid när du besöker webbplatser i framtiden, men detta är liten tröst om du behöver hårddiskutrymmet nu.)

Vanligtvis bör du rensa de temporära filer som skapats av din webbläsare inifrån själva webbläsaren. Detsamma gäller nästan alla andra program — om du kan använda själva programmet för att rensa upp temporära filer, gör det.

RELATERAT: Här är vad du bör använda istället för CCleaner

Men om du inte vill hantera allt detta manuellt kan du använda CCleaner. CCleaner rensar skräpfiler från en mängd olika tredjepartsprogram och rensar även Windows-filer som diskrensning inte kommer att röra.

Varning:Du kan enkelt rensa alla dina sparade lösenord med CCleaner. Markera inte det alternativet om du inte är absolut säker. Dessutom rekommenderar vi att du håller dig borta från registerrensaren och “Performance Optimizer.” De är i bästa fall onödiga och potentiellt skadliga i värsta fall.

Hitta dubbletter av filer

Du kan använda ett duplicate-file-finder-program för att skanna din hårddisk efter dubblettfiler, som är onödiga och kan raderas.

Eller om du inte har något emot att spendera några dollar, kan du använd Duplicate Cleaner Pro, som inte bara har ett snyggare gränssnitt, utan har massor av extra funktioner för att hjälpa dig hitta och ta bort dubbletter av filer. Den låter dig ange mappar, filtyper och mer.

RELATERAT: Hur man hittar och tar bort dubbletter av filer i Windows

Minska mängden utrymme som används för systemåterställning

Om Systemåterställning tar upp mycket hårddiskutrymme för återställningspunkter kan du minska mängden hårddiskutrymme som allokeras till Systemåterställning. Avvägningen är att du kommer att ha färre återställningspunkter att återställa ditt system från och färre tidigare kopior av filer att återställa. Om dessa funktioner är mindre viktiga för dig än hårddiskutrymmet de använder, frigör några gigabyte genom att minska mängden utrymme som Systemåterställning använder.

RELATERAT: Få systemåterställning att använda mindre diskutrymme i Windows 7

Aktivera Storage Sense

Storage Sense är ett verktyg inbyggt i Windows 10 och Windows 11 som automatiserar några av våra tidigare rekommendationer för att frigöra disk utrymme.

Storage Sense har några alternativ. Det kan

 • Automatiskt rensa papperskorgen
 • Automatiskt radera gamla nedladdningar
 • Ta bort lokala kopior av gamla filer som säkerhetskopieras till molnet
 • li>

 • Ta bort temporära filer

Öppna appen Inställningar och navigera sedan till System > Lagring. Klicka inte på den stora växlingsknappen högst upp för att aktivera Storage Sense ännu. Klicka på “Konfigurera Storage Sense eller kör det nu” först.

Du kan ställa in Storage Sense-inställningarna som du vill, men vi’ 8217;d rekommenderar att vara särskilt försiktig med alternativet att rensa gamla nedladdningar. Det skulle inte fungera att av misstag radera något du laddade ner för att skydda det från början. För vårt exempel kommer vi att låta bli.

< p>Bläddra till toppen av sidan när du har valt de inställningar du vill ha och klicka sedan på reglaget för att aktivera Storage Sense. Klicka på rullgardinsmenyn och välj hur ofta du vill att Storage Sense ska köras. Du har fyra alternativ:

 • Varje dag
 • Varje vecka
 • Varje månad
 • Under lite ledigt diskutrymme

Vi har behållit standardinställningen, “Under lite ledigt diskutrymme,” men det är i slutändan en personlig preferens.

Du kan också scrolla ner till botten av Storage Sense-sidan och klicka på “Rensa nu” att utföra en engångsrengöring.

Nuclear Options

Dessa knep kommer definitivt att spara lite utrymme, men de kommer att’ inaktivera viktiga Windows-funktioner. Vi rekommenderar inte att du använder någon av dem, men om du desperat behöver diskutrymme kan de hjälpa:

 • Inaktivera viloläge— När du lägger ditt system i viloläge, sparar det innehållet i dess RAM-minne på din hårddisk. Detta gör att den kan spara sitt systemtillstånd utan någon strömförbrukning — nästa gång du startar datorn är du tillbaka där du lämnade. Windows sparar innehållet i ditt RAM-minne i filen C:hiberfil.sys. För att spara hårddiskutrymme kan du inaktivera viloläge helt, vilket tar bort filen.
 • Inaktivera systemåterställning— Om det inte är tillräckligt för dig att minska mängden utrymme som Systemåterställning använder, kan du inaktivera Systemåterställning helt. Du kommer att ha tur om du behöver använda systemåterställning för att återställa ditt system till ett tidigare tillstånd, så varnas.

Kom ihåg att du aldrig kommer att få så mycket utrymme som en enhet lovar på lådan — alla dina enheter kommer att visa fel kapacitet i Windows.

Har du en Mac istället? Så här frigör du lagringsutrymme på en Mac.

LÄS NÄSTA

 • › Hur mycket ledigt utrymme bör du lämna på din Windows-dator?
 • › Så här använder du Windows 10s lagringsinställningar för att frigöra hårddiskutrymme
 • › Behöver du verkligen installera om Windows regelbundet?
 • › Diskrensning kommer att försvinna i Windows 10 och vi saknar det redan
 • › Hur man krymper en virtuell VMware-maskin och frigör diskutrymme
 • › Så här lägger du till Google Drive i File Explorer
 • › Vad gör CCleaner och bör du använda det?
 • › Sonos Beam (Gen 2) vs. Sonos Ray Soundbar: Vilken ska du köpa?