Home Dutch 8 manieren om schijfruimte vrij te maken op Windows

8 manieren om schijfruimte vrij te maken op Windows

0
Corbin Davenport/How-To Geek

Om schijfruimte vrij te maken in Windows, kunt u de Windows Disk Cleanup-tool gebruiken, voer Storage Sense en toepassingen verwijderen. U kunt ook tools van derden gebruiken die tijdelijke bestanden zoeken en verwijderen, analyseren wat opslagruimte in beslag neemt en dubbele bestanden voor u opsporen.

Schijven worden steeds groter, maar of je nu een solid-state drive (SSD) of een enorme mechanische harde schijf hebt, ze lijken altijd vol te raken. Deze tips helpen u ruimte vrij te maken op de interne opslag van uw pc met Windows 10 of Windows 11.

Inhoudsopgave

< blockquote class="moka_autotoc">

Schijfopruiming uitvoeren
Ruimtevretende toepassingen verwijderen
Schijfruimte analyseren
Tijdelijke bestanden opschonen
Dubbele bestanden zoeken
Verminder de hoeveelheid ruimte die wordt gebruikt voor het systeem Herstellen
Schakel opslaginzicht in
Nucleaire opties

Schijfopruiming uitvoeren

Windows bevat een ingebouwde tool die tijdelijke bestanden verwijdert en andere onbelangrijke gegevens op uw interne opslagschijf. Om toegang te krijgen, klikt u met de rechtermuisknop op een van uw schijven in het venster Deze pc en selecteert u 'Eigenschappen'.

Tip: Alternatief , kunt u gewoon zoeken naar “Schijfopruiming” in het startmenu.

Klik op de knop “Schijfopruiming” knop in het schijfeigenschappenvenster.

Selecteer de soorten bestanden die u wilt verwijderen en klik op OK. Dit omvat tijdelijke bestanden, logbestanden, bestanden in uw Prullenbak en andere onbelangrijke bestanden.

U kunt ook systeembestanden opschonen die hier niet in de lijst voorkomen. Klik op de knop “Systeembestanden opschonen” knop als u ook systeembestanden wilt verwijderen.

Daarna kunt u op de knop “Meer opties” knop en gebruik de knop “Opschonen” knop onder Systeemherstel en schaduwkopieën om systeemherstelgegevens te verwijderen. Met deze knop verwijdert u alles behalve het meest recente herstelpunt, dus zorg ervoor dat uw computer goed werkt voordat u hem gebruikt — u kunt geen oudere systeemherstelpunten gebruiken.

Ruimtevretende applicaties verwijderen

U kunt ook oude en ongebruikte programma's verwijderen om ruimte vrij te maken op uw SSD of harde schijf.

>

Open de app Instellingen via het menu Start en ga vervolgens naar Systeem > Apps & Functies om programma's te verwijderen op Windows 10. U kunt uw programma's sorteren op grootte, het station waarop ze zijn geïnstalleerd en een paar andere criteria. Sorteren op grootte is handig als u agressief ruimte probeert vrij te maken.

App & Met functies kunt u Windows Store-apps of reguliere apps verwijderen.

U kunt natuurlijk nog steeds de verouderde programma's verwijderen in het oude configuratiescherm openen als u dat wilt. Zoek “Configuratiescherm” in het menu Start en open het, ga dan naar “Een programma verwijderen.

Vanuit het configuratiescherm Programma's en onderdelen kunt u op de kolom Grootte klikken om te zien hoe elk programma dat op uw computer is geïnstalleerd, gebruikt veel ruimte.

Als u deze kolom niet ziet, klikt u op de optieknop in de rechterbovenhoek van de lijst en selecteert u de weergave Details. Merk op dat dit niet altijd juist is — sommige programma's rapporteren niet hoeveel ruimte ze gebruiken. Een programma gebruikt mogelijk veel ruimte, maar bevat mogelijk geen informatie in de kolom Grootte.

Misschien wilt u zelfs een verwijderprogramma van derden, zoals Revo Uninstaller, gebruiken om ervoor te zorgen dat alle overgebleven bestanden worden verwijderd en geen ruimte verspillen.

Schijfruimte analyseren

U kunt een schijfanalyseprogramma gebruiken om precies uit te zoeken wat ruimte op uw schijf in beslag neemt. Deze applicaties scannen je schijf en laten precies zien welke bestanden en mappen de meeste ruimte innemen. We hebben de 10 beste tools besproken om de ruimte op de harde schijf te analyseren, maar als je er een wilt om mee te beginnen, probeer dan WinDirStat.

Na het scannen van uw systeem laat WinDirStat u precies zien welke mappen, bestandstypen en bestanden de meeste ruimte innemen. Zorg ervoor dat u geen belangrijke systeembestanden verwijdert — verwijder alleen bestanden met persoonlijke gegevens. Als u ziet dat de map van een programma in de map Program Files veel ruimte in beslag neemt, kunt u dat programma — WinDirStat kan u precies vertellen hoeveel ruimte een programma gebruikt, zelfs als het Configuratiescherm Programma's en onderdelen dat niet doet.

De visuele weergave kan ook helpen bij het opsporen van onverwachte of vergeten grote bestanden.

>

GERELATEERD: Analyseer en Ruimte op de harde schijf beheren met WinDirStat

Tijdelijke bestanden opschonen

De ingebouwde Windows Disk Cleanup-tool is handig, maar verwijdert geen tijdelijke bestanden die door andere programma's worden gebruikt. Het zal bijvoorbeeld de browsercaches van Firefox of Chrome niet wissen, die gigabytes aan ruimte op de harde schijf kunnen gebruiken. (Uw browsercache gebruikt ruimte op de harde schijf om u tijd te besparen wanneer u in de toekomst websites bezoekt, maar dit is weinig prettig als u nu ruimte op de harde schijf nodig heeft.)

Meestal moet u de tijdelijke bestanden die door uw browser zijn gemaakt, wissen vanuit de browser zelf. Hetzelfde geldt voor zowat elk ander programma — als je het programma zelf kunt gebruiken om tijdelijke bestanden op te ruimen, doe dat dan.

GERELATEERD: Dit is wat je zou moeten gebruiken in plaats van CCleaner

Als u dat echter niet allemaal handmatig wilt doen, kunt u CCleaner gebruiken. CCleaner ruimt ongewenste bestanden op van verschillende programma's van derden en ruimt ook Windows-bestanden op die Schijfopruiming niet kan aanraken.

Waarschuwing:U kunt eenvoudig al uw opgeslagen wachtwoorden wissen met CCleaner. Vink die optie niet aan tenzij u er absoluut zeker van bent. Bovendien raden we u aan weg te blijven van de registry cleaner en de “Performance Optimizer.” Ze zijn op zijn best onnodig en in het slechtste geval potentieel schadelijk.

Dubbele bestanden zoeken

U kunt een toepassing voor het zoeken naar dubbele bestanden gebruiken om uw harde schijf te scannen op dubbele bestanden, die niet nodig zijn en kunnen worden verwijderd.

Of als u het niet erg vindt om een ​​paar dollar uit te geven, kunt u gebruik Duplicate Cleaner Pro, dat niet alleen een mooiere interface heeft, maar ook tal van extra functies heeft om u te helpen bij het vinden en verwijderen van dubbele bestanden. Hiermee kunt u mappen, soorten bestanden en meer specificeren.

GERELATEERD: Dubbele bestanden zoeken en verwijderen op Windows

Verminder de hoeveelheid ruimte die wordt gebruikt voor systeemherstel

Als Systeemherstel veel ruimte op de harde schijf in beslag neemt voor herstelpunten, kunt u de hoeveelheid ruimte op de harde schijf die is toegewezen aan Systeemherstel verminderen. De wisselwerking is dat u minder herstelpunten hebt om uw systeem te herstellen en minder eerdere kopieën van bestanden om te herstellen. Als deze functies voor u minder belangrijk zijn dan de ruimte op de harde schijf die ze gebruiken, maak dan een paar gigabytes vrij door de hoeveelheid ruimte die Systeemherstel gebruikt te verminderen.

GERELATEERD: Zorg dat Systeemherstel minder schijfruimte gebruikt in Windows 7

Storage Sense inschakelen

Storage Sense is een hulpprogramma ingebouwd in Windows 10 en Windows 11 dat enkele van onze eerdere aanbevelingen automatiseert om schijfruimte vrij te maken ruimte.

Storage Sense heeft een paar opties. Het kan

 • Automatisch de Prullenbak leegmaken
 • Oude downloads automatisch verwijderen
 • Lokale kopieën verwijderen van oude bestanden waarvan een back-up is gemaakt in de cloud
 • Tijdelijke bestanden verwijderen

Open de app Instellingen en navigeer vervolgens naar Systeem > Opslag. Klik nog niet op de grote schakelknop bovenaan om Storage Sense in te schakelen. Klik op “Configureer Storage Sense of voer het nu uit” eerst.

Je kunt de Storage Sense-instellingen naar wens instellen, maar we 8217;d raad aan om vooral voorzichtig te zijn met de optie om oude downloads te wissen. Het zou niet goed zijn om per ongeluk iets te verwijderen dat je hebt gedownload om het in de eerste plaats veilig te houden. Voor ons voorbeeld laten we het uit.

< p>Scrol naar de bovenkant van de pagina nadat je de gewenste instellingen hebt geselecteerd en klik vervolgens op de schakelaar om Storage Sense in te schakelen. Klik op de vervolgkeuzelijst en selecteer hoe vaak Storage Sense moet worden uitgevoerd. U heeft vier opties:

 • Elke dag
 • Elke week
 • Elke maand
 • Tijdens weinig vrije schijfruimte

We hebben de standaardinstelling behouden, “Tijdens weinig vrije schijfruimte,” maar dat is uiteindelijk een persoonlijke voorkeur.

U kunt ook helemaal naar beneden scrollen op de Storage Sense-pagina en klikken op “Nu opschonen” om een ​​eenmalige opschoning uit te voeren.

Nucleaire opties

Deze trucs zullen zeker wat ruimte besparen, maar ze zullen schakel belangrijke Windows-functies uit. We raden het gebruik van geen van deze aan, maar als u dringend schijfruimte nodig heeft, kunnen ze u helpen:

 • Slaapstand uitschakelen— Wanneer u uw systeem in de slaapstand zet, wordt de inhoud van het RAM-geheugen op uw harde schijf opgeslagen. Hierdoor kan het zijn systeemstatus opslaan zonder stroomverbruik — de volgende keer dat u uw computer opstart, bent u terug waar u gebleven was. Windows slaat de inhoud van uw RAM op in het bestand C:hiberfil.sys. Om ruimte op de harde schijf te besparen, kunt u de slaapstand volledig uitschakelen, waardoor het bestand wordt verwijderd.
 • Systeemherstel uitschakelen— Als het verminderen van de hoeveelheid ruimte die Systeemherstel gebruikt niet goed genoeg voor u is, kunt u Systeemherstel volledig uitschakelen. U heeft pech als u Systeemherstel moet gebruiken om uw systeem naar een eerdere staat te herstellen, dus wees gewaarschuwd.

Houd er rekening mee dat u nooit krijg zoveel ruimte als een schijf op de doos belooft — al uw schijven tonen de verkeerde capaciteit in Windows.

Heeft u in plaats daarvan een Mac? Hier leest u hoe u opslagruimte vrijmaakt op een Mac.

LEES VOLGENDE

 • › Hoeveel vrije ruimte moet u vrijlaten op uw Windows-pc?
 • › De opslaginstellingen van Windows 10 gebruiken om ruimte op de harde schijf vrij te maken
 • › Moet u Windows echt regelmatig opnieuw installeren?
 • › Schijfopruiming verdwijnt in Windows 10 en we missen het nu al
 • › Een virtuele VMware-machine verkleinen en schijfruimte vrijmaken
 • › Google Drive toevoegen aan Verkenner
 • › Wat doet CCleaner en moet u het gebruiken?
 • › Sonos Beam (Gen 2) vs. Sonos Ray Soundbar: welke moet je kopen?