59 doden, 150 gewonden bij zelfmoordaanslag Taliban in moskee in zwaarbeveiligde zone in Peshawar in Pakistan

0
41

Een zelfmoordterrorist heeft maandag een overvolle moskee binnen een politiecompound in Pakistan getroffen, waardoor het dak instortte en ten minste 59 mensen om het leven kwamen en meer dan 150 anderen gewond raakten, aldus functionarissen.

De meeste van de terroristen raakten gewond. slachtoffers waren politieagenten. Het was niet duidelijk hoe de bommenwerper het ommuurde terrein binnen kon glippen, dat het hoofdbureau van politie in de noordwestelijke stad Peshawar huisvest en zelf in een zwaarbeveiligde zone met andere overheidsgebouwen ligt.

Sarbakaf Mohmand, een commandant van de Pakistaanse Taliban, ook wel bekend als Tehreek-e-Taliban Pakistan of TTP, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist in een bericht op Twitter. Maar uren later distantieerde TTP-woordvoerder Mohammad Khurasani de groep van het bombardement en zei dat het niet haar beleid was om moskeeën, seminaries en religieuze plaatsen aan te vallen, eraan toevoegend dat degenen die aan dergelijke daden deelnamen, strafmaatregelen zouden kunnen krijgen onder het beleid van TTP. Zijn verklaring ging niet in op de reden waarom een ​​TTP-commandant de verantwoordelijkheid voor het bombardement had opgeëist.

“De enorme omvang van de menselijke tragedie is onvoorstelbaar. Dit is niet minder dan een aanval op Pakistan', twitterde premier Shahbaz Sharif, die de gewonden in Peshawar bezocht en 'strenge actie' beloofde tegen degenen die achter het bombardement zaten. Hij betuigde zijn condoleances aan de families van de slachtoffers en zei dat hun pijn “niet in woorden te beschrijven is”.

Pakistan, dat grotendeels soennitisch is, heeft sinds november een golf van militante aanvallen gezien, toen de Pakistaanse Taliban hun staakt-het-vuren met regeringstroepen beëindigden. Eerder deze maand beweerden de Pakistaanse Taliban dat een van hun leden twee inlichtingenofficieren had neergeschoten en gedood, onder wie de directeur van de terrorismebestrijdingsafdeling van het op het leger gebaseerde spionagebureau Inter-Services Intelligence. Beveiligingsfunctionarissen zeiden maandag dat de schutter werd opgespoord en gedood tijdens een vuurgevecht in het noordwesten nabij de Afghaanse grens.

De TTP staat los van, maar is een nauwe bondgenoot van de Afghaanse Taliban. De TTP heeft de afgelopen 15 jaar een opstand in Pakistan gevoerd, met als doel strengere handhaving van de islamitische wetten, de vrijlating van haar leden in hechtenis van de regering en een vermindering van de Pakistaanse militaire aanwezigheid in gebieden van de provincie Khyber Pakhtunkhwa die zij lange tijd als basis heeft gebruikt. .

De aanval van maandag op een soennitische moskee in het politiebureau was een van de dodelijkste aanvallen op veiligheidstroepen in de afgelopen jaren.

Meer dan 300 gelovigen waren aan het bidden in de moskee, en er kwamen er meer aan, toen de bommenwerper zijn explosievenvest liet afgaan. Velen raakten gewond toen het dak naar beneden kwam, volgens Zafar Khan, een politieagent, en reddingswerkers moesten hopen puin verwijderen om gelovigen te bereiken die nog steeds vastzaten onder het puin.

Advertentie

Meena Gul, die in de moskee toen de bom afging, zei dat hij niet weet hoe hij het ongedeerd heeft overleefd. De 38-jarige politieagent zei dat hij na de ontploffing geschreeuw en geschreeuw hoorde.

Mensen en reddingswerkers verzamelen zich om te zoeken naar overlevenden onder een ingestort dak, na een zelfmoordaanslag in een moskee in Peshawar, Pakistan, 30 januari 2023. (Reuters)

Mohammad Asim, een woordvoerder van het belangrijkste overheidsziekenhuis in Peshawar, schatte het dodental op 59 en 157 anderen raakten gewond. Politiefunctionaris Siddique Khan zei dat de bommenwerper zichzelf opblies terwijl hij zich tussen de gelovigen bevond.

Hoge politie- en regeringsfunctionarissen woonden de begrafenissen van 30 politieagenten bij en er werden regelingen getroffen om de rest te begraven. Doodskisten werden gewikkeld in de Pakistaanse vlag en hun lichamen werden later overgedragen aan familieleden voor begrafenissen.

Advertentie

Peshawar is de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, waar de Pakistaanse Taliban sterk aanwezig zijn, en de stad is het toneel geweest van frequente militante aanvallen. De Afghaanse Taliban grepen de macht in het naburige Afghanistan in augustus 2021 toen Amerikaanse en NAVO-troepen zich na 20 jaar oorlog uit het land terugtrokken.

De wapenstilstand van de Pakistaanse regering met de TTP eindigde toen het land kampt nog steeds met ongekende overstromingen waarbij 1.739 mensen om het leven kwamen, meer dan 2 miljoen huizen werden verwoest en op een gegeven moment wel een derde van het land onder water kwam te staan.

Ministerie van Buitenlandse Zaken van Afghanistan zei in een verklaring dat het “bedroefd was om te horen dat talloze mensen het leven lieten en vele anderen gewond raakten door een explosie in een moskee in Peshawar” en veroordeelde aanvallen op gelovigen als strijdig met de leer van de islam.

Er kwamen ook veroordelingen van de Saoedische ambassade in Islamabad en van de Amerikaanse ambassade, eraan toevoegend dat “De Verenigde Staten Pakistan steunen bij het veroordelen van alle vormen van terrorisme.”

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde de bomaanslag “bijzonder weerzinwekkend” voor het aanvallen van een gebedshuis, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

Het in geldnood verkerende Pakistan kampt met een ernstige economische crisis en eist een cruciale afbetaling van 1,1 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds – onderdeel van het reddingspakket van 6 miljard dollar – om wanbetaling te voorkomen. Gesprekken met het IMF over het nieuw leven inblazen van de reddingsoperatie zijn de afgelopen maanden vastgelopen.

De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan noemde de bomaanslag een “terroristische zelfmoordaanslag”. Hij twitterde: “Mijn gebeden & condoleances gaan naar de families van de slachtoffers. Het is absoluut noodzakelijk dat we onze inlichtingenverzameling verbeteren & onze politiediensten goed uitrusten om de groeiende dreiging van terrorisme te bestrijden.”

Subscriber Only StoriesAlles bekijkenSprankelende zeedieren en wat ze speciaal maakt

Union Budget 2023: Hoe de regering de wiskunde berekent

Focus op grensgebieden, NCC is van plan om de cadetsterkte met 8 lakh te verhogen

Met toegang als sleutel brengt een MP-district de regering thuis bij de begunstigden Maandelijks plan om toegang te krijgen tot BudgetAdvertentie

De regering van Sharif kwam in april aan de macht nadat Khan was afgezet in een motie van wantrouwen in het parlement. Khan heeft sindsdien campagne gevoerd voor vervroegde verkiezingen en beweerde dat zijn afzetting illegaal was en deel uitmaakte van een complot gesteund door de Verenigde Staten. Washington en Sharif wijzen de beweringen van Khan af.