Zeldzaam plateau gevonden door ARI-team zou aanwijzingen kunnen bevatten voor het overleven van planten te midden van klimaatverandering

0
62

Wetenschappers van het Agharkar Research Institute (ARI) in Pune hebben een zeldzaam laaggelegen basaltplateau gevonden in de West-Ghats, een belangrijke ontdekking die volgens hen aanwijzingen kan bevatten voor hoe plantensoorten wereldwijd overleven klimaatverandering.

De aanwezigheid van het laaggelegen plateau, een geïsoleerde steile heuvel met afgeplatte top, gevonden in het dorp Manjare in het district Thane, was niet bekend bij wetenschappers die plateauformaties en plantensoorten in de westelijke Ghats nu al tientallen jaren.

“De West-Ghats zijn een van de vier wereldwijde hotspots voor biodiversiteit in India. Er waren tot nu toe drie bekende plateautypes in de West-Ghats: laterietplateaus op grote hoogte, laterietplateaus op lage hoogte en basaltplateaus op grote hoogte', zegt Dr. Springer Nature.

“We hebben pas onlangs ontdekt dat er een vierde type is – het laaggelegen basaltplateau…”

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de laatste paar jaren geleden…< /figuur>Begrotingssignaal van staten voor FM: Kapitaaluitgaven krijgen een boostIn een afgelegen bergdorp in Tamil Nadu zijn dokters slechts een klik verwijderdNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Dr. Datar en zijn team vonden 76 plantensoorten die tot 24 verschillende families behoren op het laaggelegen plateau, waarvan sommige uniek zijn eraan, terwijl andere gebruikelijk zijn op alle vier de plateaus. “Het is een uniek model om te bestuderen hoe soorten op elkaar inwerken in wisselende omgevingsomstandigheden,” zei dr. Datar.

Plateaus zijn een dominant landschap in de West-Ghats en belangrijk vanwege de overheersing van endemische soorten. Volgens Dr. Datar is het overleven van planten in deze open, meestal dorre habitats een “belangrijke opslagplaats van informatie” over hoe vegetatie kan overleven in omstandigheden met hoge temperaturen, die waarschijnlijk zullen verslechteren naarmate de klimaatverandering voortduurt.

Uitgelegd

Uniek model

Wetenschappers zeggen dat het laaggelegen plateau bij Manjare een uniek model ondersteunt dat kan worden gebruikt om de overleving van planten in verschillende omgevingsomstandigheden te bestuderen. Dit is cruciaal gezien het feit dat klimaatverandering soorten, waaronder planten, blijft bedreigen nu de gemiddelde temperaturen wereldwijd stijgen.

“Er zijn slechts vier maanden in het jaar – tijdens de moesson – die gunstig zijn voor planten. De planten die hier groeien hebben dus maar een levenscyclus van vier maanden. Na de moessons is er hier een ernstig watertekort en sterven de planten uit. De planten overleven op twee manieren: door te zaaien vlak voor het einde van de moessonperiode of door voeding ondergronds op te slaan, in de vorm van bollen. Deze planten blijven overleven in een extreem vijandige omgeving, met bodemtemperaturen die oplopen tot 60 graden Celsius tijdens de zomermaanden'', legt hij uit.

Advertentie

Het ARI-team probeert ook te achterhalen of genetica een rol speelt rol in het overleven van de planten in vijandige omgevingen. Als er een gen is dat deze planten daadwerkelijk helpt, kunnen wetenschappers het gebruiken om gewassen te overleven, zei dr. Datar. “Daarom is informatie over deze plateaus en planten cruciaal”, voegde hij eraan toe.

© The Indian Express (P) Ltd