Weken na de 'RSS-agenda'-jibe, keert het Congres om: waarom het Tricolor bij Lal Chowk heeft gehesen

0
72

Weken nadat het congres zei dat Rahul Gandhi op 30 januari de driekleur zou hijsen bij het staatshoofdkwartier in Srinagar en niet de Lal Chowk, aangezien het uitrollen op het plein onderdeel was van “de RSS-agenda”, ontrolde de congresleider op zondag de nationale vlag op het plein.

“@RahulGandhi zou de nationale vlag op 30 januari in het PCC-kantoor ontvouwen, aangezien toestemming om dit elders te doen niet gegeven. Gisteravond stond het staatsbestuur hem toe dit te doen in Lal Chowk, maar op voorwaarde dat het vandaag op de 29e aan het einde van #BharatJodoYatra zou gebeuren, 'tweette Jairam Ramesh, hoofd communicatie van het congres, na Gandhi, vergezeld van andere partijleiders, waaronder zijn zus. Priyanka Gandhi Vadra, hijsde de tricolor bij Lal Chowk.

Bij het plaatsen van foto's van het evenement voegde Ramesh eraan toe: “75 jaar geleden ontrolde de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, voor het eerst de nationale vlag in Lal Chowk. Vandaagmiddag, na de voltooiing van de #BharatJodoYatra van Kanyakumari naar Kashmir, ontrolde @RahulGandhi de nationale vlag bij Lal Chowk in Srinagar.”

Eerder deze maand zei de leider van het All India Congress Committee (AICC), verantwoordelijk voor Jammu en Kasjmir, en partijlid Rajni Patil tegen verslaggevers in Jammu: “We geloven niet in de agenda van de RSS om de driekleur bij Lal Chowk te hijsen, waar het al hoog gevlogen.”

Lal Chowk of het Rode Plein, het zakelijke zenuwcentrum van de stad Srinagar, is een getuige geweest van de bewogen geschiedenis van Kasjmir. Het centrale plein van de stad Srinagar werd Lal Chowk genoemd door linkse activisten die zich lieten inspireren door de Russische revolutie. In de afgelopen decennia is dit belangrijke stadscentrum, met een klokkentoren gebouwd in 1980, een slagveld geweest van de concurrerende politieke ideologieën van de Valley.

Lees ook |Congres weerhaak in Lal Chowk, en het plein op het kruispunt van de geschiedenis van Valley, ideologieën

Nehru ontvouwde voor het eerst de driekleur in Lal Chowk in 1948 toen de oprichter van de Nationale Conferentie, Sheikh Mohammad Abdullah, zijn alliantie met hem aankondigde. Het was toen tijdens een bijeenkomst in Lal Chowk dat Nehru het “recht op zelfbeschikking” beloofde aan de bevolking van Kasjmir.

Toen in 1990 de strijd losbarstte, veranderde het plein in een slagveld tussen hen en paramilitaire troepen. Om de krantenkoppen te halen, richtten militanten zich vaak op de politie en het paramilitaire personeel dat daar gestationeerd was. Twee jaar later kondigde de toenmalige BJP-president Murli Manohar Joshi zijn plan aan om de driekleur op Lal Chowk op de Dag van de Republiek te hijsen. Op 26 januari 1992 was Joshi samen met partijgenoten, onder wie Narendra Modi, in Srinagar waar een avondklok werd afgekondigd. Te midden van massale veiligheidsinzet hijsde hij de nationale vlag bij Lal Chowk terwijl militanten raketten regenden op het stadscentrum.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Delhi Vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de afgelopen jaren lo…

Begrotingssignaal van staten voor FM: kapitaaluitgaven krijgen boost

In een afgelegen bergdorp in Tamil Nadu zijn dokters slechts een klik verwijderdNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

De Bharat Jodo Yatra-mars is ten einde, maar de reis van meer dan f onze maanden zullen worden afgesloten met een openbare vergadering op maandag die zal worden bijgewoond door verschillende oppositieleiders.