Waarom BharOS Indiase ontwikkelaars enthousiast en sceptisch maakt: 'Meer keuze is goed voor de consument… maar het is een lange weg'

0
55

“Ik denk dat het een goed voorteken is voor India om veel Android-smaken te hebben. We zijn erg blij om zoiets als BharOS te zien. Innovatie gebeurt op het niveau van het besturingssysteem en meer keuze is goed voor de consument”, vat Rohan Verma, CEO en uitvoerend directeur van MapmyIndia, het gevoel bij India Inc samen over de nieuwste ontwikkeling in het smartphonesegment in India. Voor Verma — die vaak in het openbaar heeft gesproken over de dominantie van Google op de Android-markt — BharOS, gepresenteerd door een door IIT-Madras geïncubeerd bedrijf, biedt een nieuwe kans om het Android-monopolie van Google te beëindigen.

BharOS is niet het eerste of enige in India gevestigde alternatief voor een door Google gedomineerde Android dat is geprobeerd. Het bekendste voorbeeld is het op Noida gebaseerde IndusOS, dat zich richtte op het helpen van gebruikers met regionale talen — hoewel het de populariteit van andere Android-skins niet heeft gezien. In 2016 had Micromax meerdere telefoons met versies van IndusOS, maar het kreeg niet de populariteit en goedkeuring die andere versies van Android genoten in India.

Toch heeft het idee van BharOS ook andere ontwikkelaars enthousiast gemaakt. Het wordt gepitcht als een inheems alternatief voor Android, hoewel het gebaseerd is op hetzelfde Android Open Source Project (AOSP). Er is echter een groot verschil: het wordt niet geleverd met vooraf geïnstalleerde Google Play-services zoals de meeste andere Android-telefoons. De aankondiging komt ook op een moment dat er kritieke wijzigingen in de regelgeving plaatsvinden, waardoor alternatieven zoals BharOS gemakkelijker te bouwen zijn. De uitspraak van de Competition Commission of India (CCI) tegen Google heeft het bedrijf gedwongen om wijzigingen aan te brengen in het Android-platform in het land, waardoor niet-compatibele forks van Android zoals BharOS zijn toegestaan.

Volgens Verma heeft Google “ervoor gezorgd dat alle Android-apparaten homogeen waren”, vanuit softwareperspectief. Volgens hem betekent deze innovatie op OS-niveau een nieuwe kans voor OEM's en zijn argument is dat ontwikkelaars en smartphonefabrikanten ook de keuze moeten hebben. “Er vindt voldoende platformonafhankelijke app-ontwikkeling plaats en de basismogelijkheden zijn verbeterd. Het wordt voor app-ontwikkelaars steeds gemakkelijker om apps voor meerdere platforms te bouwen dankzij verschillende tools — waarvan sommige worden geleverd door grote bedrijven Microsoft. Ontwikkelaars willen meer ecosystemen', voegde hij eraan toe.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Delhi Vertrouwelijk: Advocaat, altijdGenderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winsten van de afgelopen jaren…

Budgetsignaal van staten voor FM: Kapitaaluitgaven krijgen een boostIn een afgelegen bergdorpje in Tamil Nadu zijn dokters slechts een klik verwijderdNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Interessant is dat het bedrijf van Verma zijn kaarttoepassing 'Mappls' al op BharOS heeft getest. Hij benadrukte dat het vrij eenvoudig was om de Mappls-app op BharOS te laten werken, omdat ze alleen het APK-bestand (Android Application Package) van hun Android-app naar BharOS moesten porteren.

Voorlopig staat BharOS's Private App Store Services of 'PASS' alleen vertrouwde apps van specifieke organisaties toe. Het is een meer “samengestelde lijst van apps die grondig zijn doorgelicht en die voldoen aan bepaalde beveiligings- en privacynormen van organisaties”, aldus het persbericht van IIT-Madras. Maar vragen over hoe BharOS verbetert op het gebied van 'privacy en beveiliging'– iets dat Google belooft op zijn versie van Android — zijn nog niet volledig beantwoord. Opgemerkt moet worden dat Google en Apple er lang op hebben aangedrongen dat app-winkels van derden niet veilig zijn.

Ondertussen heeft IndusOS nu ook zijn eigen Indus App Bazaar, die de Galaxy Store van Samsung in India aandrijft. Rakesh Deshmukh, mede-oprichter en CEO van Indus OS vertelde indianexpress.com dat ze elke app screenen op malware, inhoud voor volwassenen of verboden inhoud. “Alleen als we deze strenge screeningtests met succes doorstaan, staan ​​we toe dat de app live gaat in onze winkel. Deze tests helpen ons het risico van virussen of ongefilterde inhoud weg te nemen en verkleinen ook enorm het risico op het lekken van consumentengegevens”, voegde hij eraan toe.

Advertentie

BharOS heeft sterke steun van de overheid. Ashwini Vaishnaw, de Indiase minister van Elektronica en Informatietechnologie, heeft het besturingssysteem onlangs getest op wat leek op een Google Pixel-apparaat. Vaishnaw gaf toe dat de uitdaging zwaar zou zijn en dat India “voorzichtig, bewust en zeer volhardend” moet zijn bij het bouwen van een systeem als dit.

Dit is ook opgemerkt door andere ontwikkelaars. “Als ontwikkelaars moeten we de adoptie – die kan komen als gevolg van een enorme overheidsdruk. Aangezien BharOS op Android is gebaseerd, kunnen ontwikkelaars er gemakkelijk naar overstappen. Dit zal de manier waarop digitale distributie in India werkt fundamenteel veranderen,” Huzaifa Arab, Creative Director bij Hypernova Interactive, een gamingstudio in Bengaluru, vertelde indianexpress.com.

De behoefte aan in India gemaakte apps en services

Maar de uitdaging, zoals sommigen beweren, gaat niet alleen over het besturingssysteem, maar eerder over het bouwen van een lokale reeks applicaties en services van het land, die die van Google effectief zouden kunnen vervangen. Dat is een moeilijk probleem om op te lossen– wat ook verklaart waarom de regering onlangs een India Stack-ontwikkelaarsconferentie heeft gehouden. DigiLocker, Aadhaar en UPI zijn voorbeelden van producten die uit deze India Stack komen. Een bedrijf dat diensten en apps uit India heeft gebouwd, is Zoho, dat een van de grootste succesverhalen blijft na het overschrijden van de omzetgrens van $ 1 miljard in 2021.

Advertentie

“Het is een goed teken. Het geeft ons veel meer trots om te zien dat steeds meer bedrijven en teams naar voren komen en proberen iets op te bouwen vanuit India. En niet alleen voor India, maar mogelijk ook voor de rest van de wereld”, vertelde Praval Singh, vice-president van Zoho Corp aan indianexpress.com. Maar ook hij waarschuwde dat bouwen voor India een diepe duik vereist in 'onderzoek en ontwikkeling (R&D)', wat volgens hem de kern van Zoho is geweest.

“Dit is een langere weg. Alles wat op R&D gericht is, heeft een langetermijnplan”, benadrukte Singh. Hij voegde er ook aan toe dat talent en bijscholing van cruciaal belang zijn voor het opbouwen van een service vanuit India en dat bedrijven moeten investeren in talent buiten de grotere steden, een benadering die Zoho vanaf het begin heeft gevolgd door een aanwezigheid te vestigen in steden en dorpen op niveau twee en drie. .

Volgens Aman Verma, mede-oprichter en COO van Primebook– een laptop bedoeld voor educatieve doeleinden en gebouwd op een gevorkte versie van Android— het creëren van deze op India gebaseerde services is een gigantische taak. “We geloven echt in de visie van BharOS, maar we moeten een India-stack bouwen in het besturingssysteem op basis van AOSP”, legde hij uit tijdens een gesprek.

Primebook is een laptop gebaseerd op PrimeOS, een gevorkte versie van Android. (Bron afbeelding: Primebook)

Verma zei dat het doel niet is om AOSP– wat een andere reeks hoofdpijn zou opleveren, zoals het waarborgen van compatibiliteit met chipsets. Integendeel, hij noemde AOSP een goede open-source asset gemaakt door Google, maar benadrukte dat het de diensten zijn die Google levert die zullen moeten worden vervangen.

“De reden waarom mensen naar iOS en Android gaan, is vanwege het aantal applicaties dat er is. Als we die applicaties op ons besturingssysteem kunnen draaien, zonder dat er veel werk wordt verzet door de ontwikkelaar van die applicaties, dan is het probleem van de gebruiker opgelost”, zei hij, eraan toevoegend dat ze dat hebben gedaan met PrimeOS op hun laptops, die draaien de belangrijkste onderwijsgerelateerde applicaties.

Advertentie

Natuurlijk is het niet eenvoudig om dit met elk nieuw besturingssysteem te garanderen, zoals Verma toegaf. “Je moet de juiste vaardigheden van mensen in het land en in je bedrijf krijgen om die problemen op te lossen. Omdat ze niet zijn zoals applicatie-ontwikkeling en website-ontwikkeling. Het is een zeer kritisch probleem om kennis te hebben van Android en AOSP,” zei de mede-oprichter van PrimeBook.

Een voordeel is ook dat AOSP zo goed geïntegreerd is met de chipsetinfrastructuur dat het bouwen van een nieuw besturingssysteem ervoor zorgt makkelijkere adoptie. Maar om gebruikers weg te krijgen van Google-services zoals Maps of GPay of zelfs YouTube, nou, dat zal de echte uitdaging blijken te zijn. En zoals Singh van Zoho zei, kan BharOS niet van de ene op de andere dag een succes worden. Je zult moeten afwachten wat voor soort acceptatie het de komende maanden zal krijgen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd