Visva-Bharati opgraving bij Amartya Sen: Betreur moddergooien bedoeld om gevestigde belangen te behartigen

0
66

In een nieuwe aanval op Nobelprijswinnaar Amartya Sen zeiden de autoriteiten van de Visva-Bharati Universiteit (VBU) zondag dat ze “het moddergooien door degenen die hun gevestigde belangen proberen te behartigen ten zeerste betreuren” over illegaal bezit van land op de campus van de instelling.

In een persbericht zei de universiteit: “Om dergelijke omstandigheden in de toekomst te voorkomen, heeft Visva-Bharati feiten vastgelegd en Prof Sen verzocht te doen wat nodig is om zijn zelfbescherming te beschermen. respect en de reputatie van de instelling.”

Het luidde verder: “Er zijn twee opties open: de verwarring die prof. Sen graag lijkt te koesteren, zal worden opgelost door tussenkomst van de rechtbank of door overleg met de Visva-Bharati-autoriteiten. De kwestie moet vrij en openhartig worden aangepakt, zonder last van verdraaiingen van de realiteit. vier jaar lang hebben de universiteitsautoriteiten 15 hectare land teruggevorderd van de illegale bewoners, aldus het persbericht.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de laatste paar jaren geleden…< /figuur>Begrotingssignaal van staten voor FM: Kapitaaluitgaven krijgen een boostIn een afgelegen bergdorp in Tamil Nadu zijn dokters slechts een muisklik verwijderdPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

“De actie om illegale bewoners uit te zetten begon als reactie op een bevel van de regering van India van 30 november 2017,” zei het.

Het luidde verder: “In het geval van prof. Amartya Sen begon het proces voor de mutatie van land dat aan zijn vader Ashutosh Sen werd gegeven met de brief van Amartya aan de toenmalige vice-kanselier Rajat Ray. In de brief vroeg prof. Amartya aan Ray “of er passende juridische stappen kunnen worden ondernomen tijdens zijn aanstaande bezoek aan Santiniketan”.

“De informatie en documenten die met prof. Sen zijn gedeeld, bevatten onze brieven van 24-01-2023 en 27-01-2023 maakt ruimschoots duidelijk dat 1,38 hectare land nooit is verhuurd aan wijlen Ashutosh Sen. Slechts 1,25 hectare land is aan hem verhuurd. Naar aanleiding van de aanvraag van 31-10-2005 werd de pacht van slechts 1,25 hectare grond in zijn voordeel gemuteerd voor de resterende pachtperiode, zoals toegestaan ​​door het college van bestuur van de Universiteit in zijn vergadering van 03-09-2006.”< /p>Advertentie

De universiteitsautoriteiten stuurden op 24 januari een brief naar Amartya Sen, waarin ze hem vroegen om delen van een complot te overhandigen dat hij naar verluidt bezet zou hebben in Santiniketan.

In een brief aan prof. Sen, de varsity's Plaatsvervangend griffier zei: “Uit gegevens en fysiek onderzoek/afbakening is gebleken dat u ongeoorloofd gebruik maakt van 13 decimalen land dat toebehoort aan Visva Bharati….”

Vervolgens werd op 27 januari opnieuw een brief naar prof. Sen gestuurd met het verzoek het bezette land terug te geven. “De bijgevoegde brief van 24 januari en andere documenten spreken voor zich. U bent in het bezit van 1,38 hectare land dat uw wettelijk recht van 1,25 hectare overschrijdt. Geef alstublieft het land zo snel mogelijk terug aan Visva-Bharati, aangezien de toepassing van de wetten van het land u en ook Visva-Bharati, waar u zoveel van houdt, in verlegenheid zal brengen”, luidt de brief van 27 januari.

Advertentie

De Nobelprijswinnaar had eerder gezegd dat het grootste deel van het land dat hij bezit in Santiniketan (in het district Birbhum) door zijn vader Ashutosh Sen “van de markt is gekocht”, terwijl enkele andere percelen in erfpacht zijn genomen.

Over Op 25 januari had Sen zich afgevraagd waarom de centrale universiteit ineens “zo actief” is geworden om hem uit “die plek” te verdrijven.

Hij zei ook dat zijn advocaten op dergelijke brieven zullen antwoorden. Universiteitsfunctionarissen zeiden dat de brief was bezorgd in de Santiniketan-residentie van de econoom.

De leiders van het Trinamool-congres hebben zich verzet tegen de verhuizing van de universiteit. Partijparlementslid en algemeen secretaris Abhishek Banerjee zei zaterdag: “De belangrijkste reden achter de venijnige aanval op Amartya Sen is zijn lof voor Mamata Banerjee. Sinds hij de CM prees, werd 1,5 hectare land 100 hectare… Als hij Mamata Banerjee niet had geprezen en in plaats daarvan de BJP had verheerlijkt, zou het beeld anders zijn geweest. Het is zeer beschamend en ongelukkig de manier waarop een persoon als Amartya Sen wordt aangevallen.”

© The Indian Express (P) Ltd