SP nummer twee aan een algemeen secretaris: zal de laatste benoeming genoeg zijn voor Shivpal Yadav?

0
41

Hij zou verzekerd zijn geweest van een grote rol in de Samajwadi Partij (SP), maar zondag werd Shivpal Singh Yadav, een van de oprichters van de SP, benoemd tot lid van het nationaal uitvoerend comité van de partij als algemeen secretaris en werd zijn zoon over het hoofd gezien. Dit is niet goed gevallen bij sommige van zijn aanhangers, waardoor partij-insiders en politieke waarnemers zich afvragen of de benoeming niet zal voldoen aan hun verwachtingen en die van de ervaren leider.

Shivpal was de de facto nummer twee van de partijtoen zijn broer en voormalig Uttar Pradesh Chief Minister Mulayam Singh Yadav de partij leidde. Nadat hij in december terugkeerde naar de SP na het einde van zijn jarenlange vete met zijn neef en SP-voorzitter Akhilesh Yadav, verwachtten de aanhangers van Shivpal dat de partij hem een ​​grote rol zou geven.

Don& #039;niet missen |Nu, Padma Vibhushan: BJP’s ijzeren klap in een Mulayam-handschoen

Maar de ervaren leider bevindt zich nu als een van de 14 secretarissen-generaal van de SP, zijn naam vijfde op de lijst die door de partij is vrijgegeven. Onder de andere benoemde algemeen secretaris van de SP zijn de voormalige leiders van de Bahujan Samaj-partij (BSP), Ram Achal Rajbhar, Lalji Verma en Indrajeet Saroj, en voormalig minister in de BJP-regering Swami Prasad Maurya (die ook een lange periode in de BSP had). Al deze leiders zijn betrekkelijk recente nieuwkomers in de SP, nadat ze vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bij de partij waren gekomen.

“Het is schokkend voor de arbeiders van de PSL (Lohia) die met Shivpal terugkeerden naar SP om te zien dat hij slechts een van de 14 secretarissen-generaal is. Hij bevindt zich ook in een positie die vergelijkbaar is met overlopers als Swami Prasad Maurya, die kritiek krijgt op de partij na zijn opmerkingen over Ramcharitmanas en heiligen”, zei een SP-leider die eerder lid was van Shivpal's Pragatisheel Samajwadi Party (Lohia), of PSP ( L) ” />UPSC-sleutel – 31 januari 2023: weten over kapitaaluitgaven, waterdiploma…

Economisch onderzoek 2023: hier zijn de belangrijkste conclusies

Delhi Vertrouwelijk: Advocaat, altijdDe genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winsten van de afgelopen jaren lo…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe Moet je lezen |Oog op 2024, Akhilesh zal de Uttar Pradesh-tour aftrappen om SP te stimuleren, contact te maken met kiezers

De partijfunctionaris voegde eraan toe: “Shivpals zoon Aditya was de PSP(L) UP-staatspresident, speelde een belangrijke rol bij het herenigen van het gezin en hij was bij Dimple Yadav (SP-parlementslid en de vrouw van Akhilesh Yadav) gedurende de hele campagne voor de Mainpuri-bypoll. Hoewel hij geen plaats heeft gekregen in de nationale uitvoerende macht, zijn andere leden van de grote familie van Yadav, waaronder Dharmendra Yadav, Tej Pratap Yadav en Akshay Yadav, lid geworden van het team.”

Akshay Yadav is lid van het team. de zoon van Ramgopal Yadav, de belangrijkste algemeen secretaris van de partij, die de kant van Akhilesh had gekozen toen de familievete in 2016-'17 op zijn hoogtepunt was. Bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2019 nam Shivpal het op tegen Akshay uit Firozabad en schaadde zijn kansen door 91.869 stemmen te halen. De marge tussen Akshay en de BJP-kandidaat die won was 28.781 stemmen.

Ook in Political Pulse pleit Mayawati voor stemmen op stempapier, sluit tie-ups in 2024 uit

SP-woordvoerder Rajendra Chaudhary zei dat de nationale uitvoerende macht een uitgebalanceerd team was. Gevraagd naar Shivpal, zei Chaudhary dat de functie van nationaal algemeen secretaris een belangrijke was. Gevraagd naar de vergelijking met de anderen in de commissie die vanuit de BSP waren toegetreden, zei de woordvoerder: “Shivpal ji is hoger dan zij in de partij.”

Man van organisatie

Advertentie

Dit is de eerste keer dat Shivpal een functie bekleedt in het nationale uitvoerende comité. Voordat hij een half decennium geleden de SP verliet, was hij staatsvoorzitter van de partij, maar Akhilesh verving hem door Naresh Uttam Patel in de aanloop naar de Verkiezingen voor de Assemblee van 2017.

Lees ook |Bhim Army schaduwt over BSP's hernieuwde focus op de jeugd in de aanloop naar 2024

Maar de terugkeer van de zesjarige Jaswantnagar MLA was geplaveid met de enorme overwinning voor Dimple Yadav uit het partijbolwerk Mainpuri, dat Mulayam vertegenwoordigde tot zijn dood afgelopen oktober, in een Lok Sabha bypoll . De SP kreeg de hoogste leiding van Jaswantnagar, een van de Assembly-segmenten in Mainpuri.

Tijdens de ambtstermijn van zijn broer stond Shivpal bekend als een “organisatieman”. In november 2013 koos Mulayam hem zelfs om de zaken van de partij te beheren in de aanloop naar de Lok Sabha-verkiezingen. Hij stond bekend om zijn regelmatige interacties met het partijkader en frequente reizen door de staat. Volgens SP-ingewijden was hij daardoor van onschatbare waarde voor Mulayam.