Senior flygvapnets officer till chef för utredningspanelen i Mirage, Sukhoi-30 MKI-krasch

0
39

EN SENIOR IAF-officer i graden av Air Commodore eller högre kommer att presidera över undersökningsdomstolen (CoI), som kommer att undersöka kraschen av de två IAF-jetplanen på lördagen där en pilot var dödade, sade försvarstjänstemän på söndagen. CoI kommer också att omfatta stridspiloter och tekniska och medicinska officerare, sa de.

Förklarat |Möjlig luftkollision, uppdragskomplex, vänta på sond, säger experter

Kraschen av stridsflygplanen Mirage 2000 och Sukhoi 30 (Su-30 MKI) vid Morena i Madhya Pradesh och angränsande Bharatpur i Rajasthan lär ha ägt rum under ett träningsuppdrag för närstrid som genomfördes som en del av stridsledarekursen under stridsledare. den Gwalior-baserade Tactics and Air Combat Development Establishment.

Läs |Vad är situationsmedvetenhet inom flyg, en kritisk komponent för att flyga säkert?

De två flygplanen hade lyft från flygbasen Gwalior på lördagsmorgonen. Vingbefälhavaren Hanumanth Rao Sarathi, som dödades i kraschen, var en chefsstab vid TACDE. De två Su-30-piloterna, som genomgick kursen, hade kastats ut säkert från flygplanet innan det kraschade vid Bharatpur.

Vrak av ett kraschat flygplan hittat i Bharatpur-distriktet. (PTI)

Medan källor pekade på möjligheten av en luftkollision mellan de två flygplanen, fanns det ingen officiell bekräftelse på detta.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 31 januari 2023: Vet om kapitalutgifter, vattendiplom…

Ekonomisk undersökning 2023: Här är de viktigaste tipsen

Delhi Konfidentiellt: Advokat, alltid

Könsskillnaderna i grundutbildningen ökar, de senaste årens vinster…Använd nyårskampanjkod SD25

CoI kommer att fastställa den exakta orsaken genom att undersöka flygdataregistratorerna som återvunnits från flygplanets vrak och genom att tala med all IAF-personal involverad i uppdraget, bland annat.

Läs också |Hans telefonsamtal på R-Day var vårt sista samtal: mamma till IAF-piloten

Enligt en PTI-rapport inspekterade IAF-team det skogsområde där vraket föll på lördagen. Flygdataregistratorn för Mirage 2000 har återställts och en del av Su-30:s flygdatamätare har hittats hittills.

Befäl sa att dåligt väder – en vanlig orsak till flygplanskrascher – är osannolikt vara en av orsakerna till den senaste kraschen eftersom sådana träningsuppdrag vanligtvis undviks i så fall.

Annons

Både Mirage 2000- och Su-30-jetplanen har haft bra flygsäkerhetsrekord. Sedan 2010 har Mirage 2000 varit inblandad i fem krascher, inklusive en i Madhya Pradesh’s Bhind-distriktet i oktober 2021. Omkring 10 Su-30 har kraschat sedan 2010. Su-30 MKI är ett tyngre och större flygplan än Mirage 2000.

Under 2017 berättade regeringen för riksdagen att olika åtgärder vidtogs för att förhindra olyckor. Detta inkluderar förebyggande åtgärder som förstärkning av Aviation Safety Organisation, effektivisering av rapportering av olyckor/incidenter, analytiska studier och kvalitetsrevisioner av flygplansflottor för att identifiera sårbara områden för att undvika flygolyckor.

© The Indian Express (P) Ltd.