Mina kära studenter | Anteckningar om autenticitet och sanning i en kultur av desinformation

0
41

(Mina kära studenters, en kolumn varannan vecka som är en konversation med unga hjärnor om aktuella händelser, böcker, populärkultur — nästan allt som är värt att prata över en kopp kaffe.)

Mina kära elever,

I dag vill jag prata om en fråga som jag har varit orolig över ett tag. Det handlar om, ja, tjurar**t.

I min ungdom ansågs denna term inte vara korrekt i artigt sällskap, men idag är användningen utbredd. I filosofiska kretsar fanns det till och med en berömd artikel skriven om dess innebörd av professor Harry Frankfurt, en amerikansk filosof.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Advokat, alltid

Könsskillnaderna i grundutbildningen ökar, de senaste årens uppgång förlorade mot pandemi

Budgetsignal från stater för FM: Kapitalutgifterna ökar

I en avlägsen bergsby i Tamil Nadu är läkarna bara ett klick bortAnsök nyårskampanjkod SD25

Jag kommer att hänvisa till den här artikeln senare men jag kanske borde börja med några exempel. Då och då åker jag till en plats som heter Sankey Tank i Bangalore för mina morgonpromenader. Där stöter jag på många grupper av människor vars huvudsakliga avsikt inte är träning utan att genomföra “tjursessioner”.

Läs |Nyckeln till att skriva bra ligger i att vara tydlig, exakt och korrekt

Sessionerna handlar om ämnena dagens: Ukrainakriget, drogernas roll i Bollywood, valet av det indiska cricketlaget, eller faktiskt vanställandet av Sankey Tank själv av civila myndigheter. Diskussionerna är bra humör men livliga.

De debatterande vännerna saknar inte åsikter och lösningar och dessa försvaras rigoröst. Men jag tror inte att någon av dem verkligen tror helhjärtat på sina recept. Att dessa människor verkligen “skjuter tjuren” har aldrig stört mig. En av anledningarna till att jag ser fram emot mina Sankey Tank-promenader är att höra dem prata sinsemellan. De är vänliga. De har ett socialt liv. De är sympatiska.

Men här är vad som störde mig med en något liknande uppsättning händelser. För några dagar sedan lyssnade jag på en radiokanal. RJ talade om hennes väns problem med matsmältningsbesvär och förklarade hur hennes väns situation förbättrades när hon tog några mediciner. Detta var tjurar såklart. Det fanns ingen sådan vän även om det fanns ett sådant botemedel, för vilket den här historien var en förtäckt reklam. Jag började fundera på varför jag blev så besvärad av radiokanalen, när jag inte var besvärad av Sankey Tank-vännerna. Var det någon skillnad mellan bull och bulls**t?

Annons

Som det händer förklarar artikeln om bulls**t av Harry Frankfurt skillnaden. När det kommer till bullsessioner vet både leverantörerna och konsumenterna av bull att folk bara testar sina favoritteorier och att yttrandena inte är avsedda att ses som sanningen. Men när en person tjurar, låtsas han förmedla sanningen samtidigt som han är likgiltig för sanningen. Han vill bara påverka eller imponera på andra människor för att uppnå sina egna mål.

Denna skillnad mellan bull och bulls**t gör hela skillnaden. Människor som tjurar**t är farliga eftersom de kan sprida desinformation samtidigt som de inte avsiktligt har för avsikt att göra det. Lögnare har för avsikt att vilseleda oss med avsikt; bulls**tters är likgiltiga när det gäller sanningsvärdet i sina uttalanden, så länge påståendena gör det möjligt för dem att skapa en bild eller ett intryck. RJ ville bara skapa ett gott intryck av produkten hon sålde i smyg; hon och hennes arbetsgivare var likgiltiga när det gällde sanningen i påståendet att produkten vid intag botar matsmältningsbesvär.

Studera Aborad |Vad betyder “helhetsbedömning” i högskoleansökan

Det är inte lätt att tjurar**t. Det krävs mycket talang för att säga något falskt men trovärdigt. Men det kan göra mycket skada. Det kan få andra att tro att tjurarna säger sanningen och är någon som borde bli trodd. Tidigare var modellerna för bulls**tters politiker men idag om du ser dig omkring så finns bulls**ters överallt. De finns i våra tv-studior, i våra klassrum, i våra familjer och i våra grannskap. Det finns ingen upprördhet över bulls**tting. Vårt samhälle har lärt sig att acceptera tjurar. Men denna acceptans har kostat. Vi har förlorat förmågan att lita på folk på deras ord.

Annons

Snälla ta mig inte för att vara nedslående bullsessioner där ni testar era senaste tankar om varandra. Ta bara inte dig själv och andra på största allvar under dessa sessioner. Dessa Sankey Tank-vänner diskuterar Ukraina för sitt eget mentala välbefinnande och det är bättre för resten av världen om andra inte tar dem på allvar. Faktum är att det är när människor tar bullsessioner på allvar som vänskapen äventyras.

Men försök att gå bort från en kultur av bullshitting. Du är fortfarande ung och lättpåverkad. Kom inte under intrycket att du i ditt akademiska och professionella liv kan komma undan på lång sikt genom att vara oäkta. Det kan hjälpa på kort sikt, men så småningom kommer du att få reda på det. Inom en snar framtid kommer många av vår verbala och skriftliga kommunikation att genereras av AI och som vi vet från ChatGPT kan AI tjafsa i industriell skala. I framtiden kommer bullshitting att vara normen och äktheten kommer att vara på topp. Du måste motstå frestelsen att behandla sanningen med likgiltighet.

© The Indian Express (P) Ltd