Kan bli lag på att ta emot digital post

0
44

Publicerad 31 januari 2023 kl 17.56

Inrikes. Regeringen vill utreda möjligheterna att införa en skyldighet för privatpersoner och företag att ta emot digital post och en skyldighet för myndigheter, kommuner samt regioner att skicka digital post. Någon möjlighet att signera breven utreds dock inte.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen har därför gett postfinansierings­utredningen ett tilläggsdirektiv för att utreda dessa frågor.

– Det är angeläget att offentlig verksamhet följer med i den digitala utvecklingen och arbetar för att digitala försändelser är säkra. En ökad användning av digital post har dessutom stor besparingspotential, och det är därför viktigt att öka användningen, säger civilminister Erik Slottner.

Något tilläggsdirektiv om att medborgarna ska kunna signera elektroniska handlingar med sin e-legitimation – så som man kan göra i nästan alla andra utvecklade länder – finns dock inte den här gången heller.

Istället måste en webbplats eller app med tillhörande koppling till Bank-ID-tjänsten utvecklas för varje typ av handling som ska signeras, vilket leder till stora IT-intäkter för bankernas gemensamägda bolag Bank-ID.

Genom IDAS-förordningen har Sverige dock tvingats utreda hur ett statligt Bank-ID ska kunna utformas. Myndigheten “Digg”, som jobbar med den saken, ska lämna en första rapport till regeringen idag.