Hogere luchtmachtofficier leidt onderzoekspanel bij Mirage, Sukhoi-30 MKI-crash

0
39

Een SENIOR IAF-officier in de rang van Air Commodore of hoger zal de Court of Inquiry (CoI) voorzitten, die de crash van de twee IAF-jets op zaterdag zal onderzoeken waarin een piloot was gedood, zeiden defensiefunctionarissen zondag. De CoI zal ook bestaan ​​uit gevechtspiloten en technische en medische officieren, zeiden ze.

Uitgelegd |Mogelijke botsing in de lucht, missiecomplex, wachten op sonde, zeggen experts

De crash van de Mirage 2000 en de Sukhoi 30 (Su-30 MKI) straaljagers bij Morena in Madhya Pradesh en het naburige Bharatpur in Rajasthan zou hebben plaatsgevonden tijdens een close combat trainingsmissie die werd ondernomen als onderdeel van de gevechtsleiderscursus onder het op Gwalior gebaseerde Tactics and Air Combat Development Establishment.

Lees |Wat is situationeel bewustzijn in de luchtvaart, een essentieel onderdeel van veilig vliegen?

De twee vliegtuigen waren zaterdagochtend opgestegen vanaf de vliegbasis Gwalior. Wing Commander Hanumanth Rao Sarathi, die omkwam bij de crash, was een leidende staf bij TACDE. De twee Su-30 piloten, die de cursus volgden, waren veilig uit het vliegtuig gesprongen voordat het in Bharatpur neerstortte.

Wrakstukken van een neergestort vliegtuig gevonden in het district Bharatpur. (PTI)

Hoewel bronnen wezen op de mogelijkheid van een botsing in de lucht tussen de twee vliegtuigen, was er geen officiële bevestiging hiervan.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de laatste paar jaren geleden…< /figuur>Begrotingssignaal van staten voor FM: Kapitaaluitgaven krijgen een boostIn een afgelegen bergdorp in Tamil Nadu zijn doktoren slechts een muisklik verwijderdPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

De CoI zal de exacte reden vaststellen door de vluchtgegevensrecorders te onderzoeken die zijn teruggevonden in het wrak van zowel het vliegtuig als door met alle IAF te spreken onder andere personeel betrokken bij de missie.

Lees ook |Zijn telefoontje op R-Day was ons laatste gesprek: moeder van IAF-piloot

Volgens een PTI-rapport inspecteerden IAF-teams zaterdag het beboste gebied waar het wrak viel. De vluchtgegevensrecorder van de Mirage 2000 is teruggevonden en een deel van de vluchtgegevensrecorder van de Su-30 is tot nu toe gevonden.

Officieren zeiden dat slecht weer – een veelvoorkomende reden voor vliegtuigcrashes – waarschijnlijk niet zal voorkomen. zou een van de redenen kunnen zijn voor de laatste crash, aangezien dergelijke trainingsmissies in dat geval meestal worden vermeden.

Advertentie

Zowel de Mirage 2000 als de Su-30 jets hebben een goede staat van dienst op het gebied van vliegveiligheid. Sinds 2010 is de Mirage 2000 bij vijf crashes betrokken geweest, waaronder één in het district Bhind in Madhya Pradesh in oktober 2021. Sinds 2010 zijn er ongeveer 10 Su-30's neergestort. Su-30 MKI is een zwaarder en groter vliegtuig dan Mirage 2000.

In 2017 vertelde de regering aan de Tweede Kamer dat er verschillende maatregelen werden genomen om ongevallen te voorkomen. Dit omvat preventieve maatregelen zoals versterking van de Aviation Safety Organization, stroomlijning van de meldingsprocedure voor ongevallen/incidenten, analytische studies en kwaliteitsaudits van vliegtuigvloten om kwetsbare gebieden te identificeren om vliegtuigongevallen te voorkomen.

© The Indian Express (P) Ltd