Efter Himachal, Rajasthan, vill Cong i Karnataka återföra OPS om de röstas till makten

0
39

Kongressen i Karnataka kommer sannolikt att följa i fotspåren av partiregeringarna i Rajasthan och Himachal Pradesh genom att tillkännage en återgång till det gamla pensionssystemet (OPS) för statligt anställda, i händelse av att partiet väljs till makten i Församlingsval 2023.

Även om det ännu inte har funnits något formellt tillkännagivande eller vallöfte om en återgång till OPS, har flera känningar getts av partiledarna under de senaste veckorna — inklusive en försäkran från statskongresschefen DK Shivakumar att han stod på regeringsanställdas sida, under en protest som hölls i december i Bengaluru för OPS.

Läs också |Amit Shah håller möte i Karnatakas Belagavi när BJP ser till att säkra dess fästen

“Våra Delhi-ledare har gett oss några viktiga råd. Vi har ett kollektivt ledarskap. Vi kommer att föra diskussioner och göra ett tillkännagivande. Vi kommer att stå med dig,” Shivakumar hade sagt och lagt till att de skulle hålla samråd med kongressledningen i Rajasthan, dit OPS har tagits tillbaka. “Vi tittar på hur vi kan övervinna den ekonomiska effekten av en förändring i politiken. Vi pratar med tjänstemän,” hade han sagt.

Ordföranden för kongressens kampanjkommitté i Karnataka, MB Patil, har också sagt att partiet kommer att implementera OPS om det röstas till makten.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Konfidentiellt: Advokat, alltid

Könsskillnaderna i grundutbildningen ökar, de senaste årens uppgång förlorade mot pandemi

Budgetsignal från stater för FM: Kapitalutgifterna ökar

I en avlägsen bergsby i Tamil Nadu är läkarna bara ett klick bortAnvänd nyårskampanjkod SD25

Kongressledarna som är insatta i diskussionerna sa att OPS skulle återinföras i någon form, samtidigt som den övergripande ekonomiska bördan och ekonomiska intressen bibehålls tillstånd i åtanke.

Läs också |Karnataka: Tärningen är kast, och spelet börjar

Under införandet av det nya pensionssystemet 2006 hade ett uttalande från finansdepartementet noterat: “Den genomsnittliga årliga tillväxttakten för pensionsutbetalningarna under de senaste 40 åren har varit så hög som 21 procent, vilket indikerar att pensionsskulden ökar avsevärt.”

Pensionskostnaden på 2 157 crore Rs i Karnataka 2004-05 var 8,2 % av inkomstintäkterna på 26 162 crore Rs, och den faktiska pensionskostnaden på 19 216 crore Rs 2022 var 10 % av intäkterna på 1,9 crore Rs, enligt 5 crore Rs. till data från CAG revisionsrapporter för Karnataka ekonomi. Pensionskostnaden ökade med 2 % under 2021-22 jämfört med kostnaden under räkenskapsåret 2020-21.

Annons förklaras

Himachal-strategin

< p>En av anledningarna till kongresssegern i Himachal Pradesh var dess stöd för OPS. Det är därför partiet är benäget att ta tillbaka upplägget i Karnataka. Men med stigande pensionskostnader återstår det att se om det blir en ekonomiskt sund åtgärd.

Statsanställda utgör cirka 1 procent av statens väljare.

“Med rätta eller orätt förklarades det före Himachal Pradesh-undersökningarna att kongressen skulle återgå till OPS. Kongressens seger i Himachal har tillskrivits detta löfte av vissa människor. På samma sätt i Rajasthan har regeringen aviserat en återgång till OPS. Det är därför partiledningen är benägen att återföra OPS, med några ändringar,” sa en högt uppsatt delstatskongressledare.

Förklarade |Himachals OPS-löfte: Hur siffrorna står sig

Kongressen kommer sannolikt att avge ett kortfattat löfte om detsamma i sitt valmanifest i Karnataka. Hur bra det är att inrätta en expertkommitté för att utarbeta formen och strukturen för systemet kommer att avgöras när partiet har valts till makten, sa ledaren.” Partiet har ännu inte beslutat om OPS för Karnataka, men eftersom det har implementerats i andra kongressstyrda delstater kan det inte finnas en annan ståndpunkt i Karnataka.”

Annons

På protestmötet som hölls i december av statligt anställda hade Shivakumar uppgett att frågan diskuterades på högsta nivå i partiet. “Vi har diskuterat detta med vår partipresident Mallikarjun Kharge och statsledare som (tidigare CM) Siddaramaiah och (chefen för kongressens manifestkommitté) G Parameshwara. I diskussionen talade vi om era protester och de beslut som tagits av regeringarna i Rajasthan och Himachal. Kharge har sagt åt Siddaramaiah att göra alla förberedelser i denna fråga,” Shivakumar hade sagt.

“Många av er har protesterat sedan 2004. Ni har rätt att protestera. Regeringen ser på pensionssystemet med ett affärsmässigt tänk. Det finns ingen regel som säger att tidigare regeringars politik inte får ändras. Staten behöver medel och måste samla in intäkter och arbeta för att skapa ett rättvist samhälle. Som politiker måste vi anta en politik att leva och låt leva. Detta är kongresspartiets policy,” Shivakumar hade sagt.

Frågan om att återgå till OPS togs upp i Karnatakas lagstiftande församling i december av oppositionsmedlemmar. Chefsminister Basavaraj Bommai hade krävt mer debatt i frågan innan han kom fram till någon slutsats. “Regeringen bör inte fatta något ensidigt beslut eftersom vi alla kommer att vara ansvariga för påverkan på allmänheten,” Bommai hade berättat för församlingen. “Vi måste ha den framtida ställningen för statskassan i åtanke. Vi måste överväga många saker.”

© The Indian Express (P) Ltd