De Pakistaanse regering verhoogt de prijzen voor benzine en diesel met Rs 35 per stuk

0
55

De in geldnood verkerende Pakistaanse regering verhoogde zondag de prijzen van benzine en diesel met Rs 35 per stuk, wat een nieuwe schok veroorzaakte voor de door inflatie geteisterde bevolking van het land.

Minister van Financiën Ishaq Dar deed de aankondiging in een televisietoespraak op zondagochtend, waardoor de wekelijkse vakantie van mensen werd verpest, aangezien de prijzen in het verleden tweewekelijks werden aangepast van de eerste tot de zestiende van elke maand.

“We hebben besloten de prijs van benzine en diesel met Rs 35 per stuk te verhogen. De prijs van kerosineolie en lichte dieselolie is verhoogd met Rs 18 per stuk', zei Dar, eraan toevoegend dat de nieuwe prijzen zondag om 11.00 uur van kracht zouden worden.

Na de stijging daalde de prijs van benzine werd vastgesteld op Rs 249,80 per liter, hogesnelheidsdiesel op Rs 262,80, kerosineolie op Rs 189,83 en lichte dieselolie op Rs 187 per liter.

Alleen abonnees VerhalenBekijk alles

Delhi vertrouwelijk: advocaat, altijd

Genderkloof in niet-gegradueerde programma's wordt groter, winst van de laatste paar jaren geleden…< /figuur>Begrotingssignaal van staten voor FM: Kapitaaluitgaven krijgen een boostIn een afgelegen bergdorp in Tamil Nadu zijn dokters slechts een klik verwijderdNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Vorige week had premier Shehbaz Sharif gezegd dat de heersende alliantie onder leiding van zijn partij klaar was om de bittere pil van de Internationale De “strenge” voorwaarden om het leningprogramma nieuw leven in te blazen en het heeft duidelijk de intentie kenbaar gemaakt om de negende beoordeling aan het IMF af te ronden.

Pakistan nam tijdens de regering van Imran Khan in 2019 deel aan een IMF-programma van 6 miljard dollar, dat vorig jaar werd verhoogd tot 7 miljard dollar. De negende herziening van het programma is momenteel in behandeling en er vinden gesprekken plaats tussen IMF-functionarissen en de regering voor de vrijgave van 1,18 miljard dollar.

Het IMF-team zou van 31 januari tot 9 februari in Islamabad zijn. gesprekken voeren met de ambtenaren over de uitvoering van de voorwaarden die aan het bijstandspakket zijn verbonden.

Advertentie

Dar zei dat er op sociale media veel werd gespeculeerd over een verhoging van de prijzen van benzine en diesel met Rs 50. “Hierdoor krijgen we meldingen van kunstmatige tekorten in de markt.” “De Pakistaanse roepie zag vorige week devaluatie en nu zien we een stijging van 11 procent in de prijzen van aardolieproducten op de internationale markt”, zei hij.

De geldarme Pakistaanse valuta deprecieerde naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar op vrijdag op de interbancaire en open markt en sloot op Rs 262,6.

Dar zei dat de regering de benzineprijs sinds oktober vorig jaar tot 29 januari niet had verhoogd en ook de prijzen van diesel en kerosineolie had verlaagd.

Advertentie

Vooruitlopend op de prijsstijging stonden er lange rijen automobilisten gezien bij de tankstations. De stormloop werd aangewakkerd door berichten over tekorten en enorme prijsstijgingen.

Fahad Raud, hoofd aandelen bij Ismail Iqbal Securities, zei in een commentaar op de prijsstijging dat het “in lijn met de verwachtingen” was, zoals hij waarschuwde van meer stijging.

“Dit is slechts een gedeeltelijke stijging, aangezien er geen rekening is gehouden met de recente depreciatie van de wisselkoers. Medio februari volgt er meer verhoging', twitterde hij.

Voormalig premier Imran Khan bekritiseerde de prijsstijging en zei dat het “totale wanbeheer” van de economie door de “geïmporteerde regering” de massa's en gesalarieerde klasse”.

“Elektriciteits- en gasprijsstijging en 35% ongekende inflatie verwacht met Rs200bn mini-budget”, tweette Khan, de voorzitter van de Pakistaanse Tehreek-e-Insaaf-partij.

>Advertentie

Voormalig minister van Financiën Asad Umar zei dat het publiek de inflatie al beu was, aangezien hij de actie van de regering als “straf” voor het volk bestempelde.

Pakistan wordt geconfronteerd met het ergste economische crisis aangezien de reserves zijn gedaald tot een kritiek niveau van 3,7 miljard dollar en dringend steun nodig hebben om wanbetaling te voorkomen.

Advertentie

Het IMF is het enige forum dat het land kan redden. Maar veel mensen vragen zich af wat de toekomst van het land is zonder enige langetermijnplanning in zicht om soortgelijke economische situaties aan te pakken.