Banken beoordelen Adani-blootstelling, SBI zegt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over deconcentratie

0
60

LENERS AAN het haven-naar-energieconglomeraat Adani Group zijn begonnen met het beoordelen van hun blootstelling van meer dan Rs 2 lakh crore aan de verschillende bedrijven van de groep om indien nodig de nodige stappen te ondernemen na de publicatie van een onderzoeksrapport door De in de VS gevestigde shortseller Hindenburg Research beschuldigt Adani van “brutale aandelenmanipulatie en boekhoudfraude” en de crash van de beursgenoteerde bedrijven van de groep.

Volgens de State Bank of India, de grootste geldschieter van het land, aangezien de blootstelling van de bank aan de Adani Group ver onder het Large Exposure Framework (LEF) van de RBI ligt en wordt gedekt door kasstroomgenererende activa met voldoende TRA (trust- en retentierekening)/escrow-mechanisme aanwezig, schuldendienst zal geen uitdaging zijn.

Lees ook |Hindenburg meldt vermeende fraude door zijn firma's, Adani Group zegt 'aanval op India'

“We zijn het aan het onderzoeken. We zijn zeer op de hoogte van de marktontwikkelingen. Telkens wanneer zich gebeurtenissen voordoen die onze blootstelling kunnen beïnvloeden, hebben we een proces om de huidige blootstelling aan dat specifieke bedrijf te evalueren en enkele corrigerende maatregelen te nemen”, zei een ambtenaar van een overheidsbank die niet bij naam genoemd wilde worden.
“We gaan zeker kijken naar onze blootstelling (aan Adani Group) en zien hoe veilig we zijn en wat voor impact het kan hebben. Het is misschien voorbarig om nu ergens op te zinspelen, maar we houden de situatie nauwlettend in de gaten”, aldus de functionaris.

“Als we naar SBI komen, blijven we de niet-gefinancierde blootstellingen aan alle grote entiteiten periodiek herzien, en er is op dit moment geen bezorgdheid of waarschijnlijkheid van enige decentralisatie. De bank houdt, als beleidskwestie, al haar blootstellingen aan grote groepen in de gaten en zal van tijd tot tijd maatregelen nemen op basis van haar beoordeling”, aldus Swaminathan J, managing director (corporate banking & dochterondernemingen), SBI .

Verhalen alleen voor abonneesAlles bekijken

UPSC Key- 30 januari 2023: weten over Project 39A, Beating Retreat Cerem…

UPSC Essentials | Sleutelbegrippen van de afgelopen week met MCQ's

ExplainSpeaking: How to een Uniebegroting evalueren

Mahesh Vyas schrijft: Waarom de Er is echt een tekort aan banen Pas nieuwjaarspromotiecode SD25

toeHij zei dat de blootstelling van het Indiase banksysteem aan de groep als percentage van hun totale schuld de afgelopen twee tot drie jaar is afgenomen. In dezelfde periode is hun schuld ten opzichte van EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) ook verbeterd, wat de groep helpt om haar verplichtingen comfortabel na te komen.

“Zoals bekend zijn de meeste van hun acquisities gefinancierd door middel van buitenlandse leningen en marktinstrumenten, vandaar dat er op dit punt geen blootstelling aan het Indiase banksysteem is opgebouwd”, zei Swaminathan.

Volgens een rapport door investeringsmaatschappij CLSA, de top-vijf Adani Group-bedrijven – Adani Enterprises, Adani Ports, Adani Power, Adani Green en Adani Transmission – hebben een geconsolideerde schuld van Rs 2.1 lakh crore. Indiase banken’ de blootstelling minder dan 40 procent van de totale groepsschuld bedraagt. Hierbinnen ligt de blootstelling van private banken onder de 10 procent van de totale groepsschuld.

Advertentie

Het CLSA-rapport schat dat de bancaire blootstelling aan Adani Group 0,55 procent van de systeemleningen bedraagt, aangezien de bankschuld minder dan 40 procent van de totale groepsleningen bedraagt. Hierbinnen is de blootstelling van PSU-banken als percentage van hun leningen 0,7 procent, waarbij de cijfers voor sommige banken mogelijk meer dan 1 procent van de leningen bedragen, terwijl de blootstelling voor particuliere banken 0,3 procent van de leningen is, aldus CLSA.

“Voor een bank is de marktbeweging van belang, maar wat misschien nog wel belangrijker is, is hoe het bedrijf er financieel voorstaat en hoe het zich gedraagt. Tot nu toe waren hun financiën (van de bedrijven van de Adani Group) goed. Het is een groot en opmerkelijk evenement voor iedereen die verbonden is met de groep. We kijken er allemaal scherp naar terwijl het zich ontvouwt”, zei een andere bankbron.

“Telkens wanneer we leningen goedkeuren of een bepaalde blootstelling aan een groot bedrijf nemen, doen we veel due diligence. We berekenen de toekomstige prestaties van het bedrijf op basis van bepaalde modellen. Dus, ongeacht hun marktprestaties, ligt de grote focus op hoe sterk de cashflows zijn, wat voor soort promotor het bedrijf steunt en wat voor invloed elke vorm van externe eventualiteiten kan hebben,” zei hij.

Advertentie

Op 24 januari verscheen ook het 106 pagina's tellende Hindenburg Research-rapport, dat een dag voor de opening van de Rs 20.000 crore follow-on public offer (FPO) van Adani Enterprises Ltd (AEL) voor ankerinvesteerders werd uitgebracht maakte zich zorgen over de hoge hefboomwerking van de groep.

De Adani Group noemde het rapport echter “kwaadaardig ondeugend”. Het dreigde ook met juridische stappen tegen het onderzoeksbureau.

Na de publicatie van het rapport zagen de aandelen van Adani Group een enorme uitverkoop. Tijdens de laatste twee handelssessies, op woensdag en vrijdag, verloren tien beursgenoteerde Adani-bedrijven Rs 4,17 lakh crore aan marktkapitalisatie. De daling van de aandelenkoersen van Adani-bedrijven met 20 procent op vrijdag had ook gevolgen voor de bankaandelen.

“Het bloedbad in de aandelen van de Adani Group stroomde over de hele linie en de banksector stond onder maximale druk”, zegt Ajit Mishra, VP, Technical Research, Religare Broking Ltd. SBI-aandelen daalden met 5 procent in het bloedbad dat het komende sentiment trof van de Uniebegroting op 1 februari.

Bankiers zeiden dat als de FPO niet succesvol is, er vertraging zou kunnen optreden in sommige projecten waar de opbrengsten zouden worden ingezet. Dit kan een reden tot zorg zijn voor kredietverstrekkers die zijn blootgesteld aan deze onderimplementatieprojecten. Te midden van een massale uitverkoop in de aandelen van de Adani Group ontving de FPO van de AEL op 27 januari biedingen op slechts 4,7 lakh-aandelen, of 1 procent van de uitgifteomvang van 4,55 crore-aandelen.

Advertentie

Volgens de rode haring prospectus, heeft AEL voorgesteld om Rs 10.869 crore te investeren in kapitaaluitgaven voor groen waterstofsysteem, luchthavens en aanleg van een greenfield-snelweg. De groep heeft het recht verworven om Navi Mumbai International Airport, een greenfield-luchthaven, te bezitten, te onderhouden en te ontwikkelen. Het bouwt ook een greenfield-snelweg met zes rijstroken van Unnao naar Prayagraj, de Ganga Expressway, in Uttar Pradesh.

© The Indian Express (P) Ltd