8 konstiga fakta om bläckfiskar

0
36
Dall-E

Bläckfiskar, med sina åtta mystiska armar och gåtfulla beteende, är verkligen en av havets största gåtor. Från deras förmåga att kamouflera och tränga sig genom trånga utrymmen, till deras tre hjärtan och regenerativa krafter, är dessa undervattensbor en skattkammare av konstiga och fascinerande fakta. Så kom, dyk ner i havets djup och upptäck dessa fantastiska varelsers egenheter, du kommer att bli förvånad över vad du hittar.

Du kanske tänker… är inte plural av Octopus… Bläckfisk? Tja, det är både sant och osant, eftersom bläckfiskar är det föredragna sättet att säga det, men båda är giltiga.

De har funnits i miljontals år

Bläckfiskar har funnits väldigt länge, med fossila bevis som tyder på att de först dök upp på jorden under den sena juraperioden, för cirka 164 miljoner år sedan. De är medlemmar av filumen Mollusca, som även inkluderar musslor, sniglar och bläckfiskar, och har utvecklats under miljontals år till att bli de mycket avancerade och intelligenta varelser som vi känner idag.

Bläckfisken är en relativt ny utveckling när det gäller bläckfiskfamiljen, som inkluderar nautilus, ammoniter och belemniter. Dessa bläckfiskar har funnits i över 500 miljoner år och har genomgått en betydande utveckling under denna tid. Medan nautilus och ammoniter är utdöda, finns bläckfisken och dess släktingar fortfarande i haven idag.

De har tre hjärtan och nio hjärnor

h2>

Bläckfiskar har tre hjärtan: ett huvudhjärta som pumpar blod till kroppen och två mindre hjärtan som pumpar blod till gälarna. Huvudhjärtat är ansvarigt för att pumpa blod genom kroppen, medan de två mindre hjärtan pumpar blod genom gälarna, som extraherar syre från vattnet. De tre hjärtan arbetar tillsammans för att säkerställa att bläckfiskens kropp förses med syrerikt blod.

Hjärtat hos en bläckfisk är också unikt genom att det kan ändra blodflödets riktning beroende på djurets aktivitetsnivå. När bläckfisken är aktiv leds mer blod till musklerna och mindre till gälarna, medan när bläckfisken vilar leds mer blod till gälarna för att öka syreupptagningen.

Det’s också värt att notera att bläckfiskens blod innehåller hemocyanin, ett kopparbaserat protein som ger blodet en blå färg och transporterar syre genom kroppen, till skillnad från det järnbaserade hemoglobinet som ger röd färg till mänskligt blod.

Varje lem kan göra något annorlunda

Det är vettigt att eftersom varje lem har en “sin egen” att en bläckfisk skulle kunna utföra flera uppgifter samtidigt. Varje arm kan sträcka sig ut separat på jakt efter mat. När en arm hakar i något kan den avgöra vad den har och skicka ett meddelande tillbaka till huvudhjärnan som låter den veta att det är dags att äta.

Och de kan smaka med dessa lemmar

Bläckfiskar har förmågan att smaka med sina tentakler, som är kantade med tusentals känsliga kemiska receptorer. Dessa receptorer är placerade på spetsarna av tentaklerna och på sugkopparna och gör att bläckfisken kan upptäcka ett brett spektrum av kemikalier i vattnet, inklusive sådana från mat och potentiella rovdjur eller kompisar.

När en bläckfisk möter ett potentiellt födoämne, kommer den vanligtvis att sträcka ut sina tentakler och röra föremålet med spetsarna. Bläckfisken kommer sedan att föra tentakelspetsarna till sin näbb, som är placerad vid basen av tentaklerna, och smaka på kemikalierna för att avgöra om föremålet är ätbart.

Bläckfisken använder också sina lemmar för att smaka på sin miljö , de kan upptäcka kemikalier runt dem, denna förmåga är användbar för att upptäcka potentiella rovdjur, kompisar eller lokalisera mat. De är också kända för att använda sina tentakler för att utforska sin omgivning, på så sätt smakar de också på sin miljö.

Att provsmaka med sina tentakler är också ett sätt för bläckfiskar att identifiera potentiella kompisar. Bläckfiskar kommer att använda sina tentakler för att röra och smaka på andra bläckfiskar för att avgöra om de är av samma art och om de är redo att para sig.

De& #8217;re extremt intelligent

Spela upp video

Man skulle lätt kunna tro att ett djur med fyra hjärnor skulle vara ganska smart. Även om bläckfiskar kanske inte kan behålla minnen länge, kan de lösa pussel och labyrinter och komma ihåg lösningarna under en kort tid. Genom att kombinera sina duktiga lemmar och intelligens är det ingen överraskning att en bläckfisk kan använda sina lemmar för att öppna burkar och använda verktyg för att hjälpa dem komma till maten.

Bläckfiskbläck har fler användningsområden än en

När en bläckfisk eller bläckfisk sprejar sitt bläck, är det ett sätt att gömma sig så att de kan komma undan. Bläcket grumlar vattnet, men det gör mer än så. Vissa bläckfiskar har tyrosinas i bläcket, vilket kan irritera rovdjurens ögon och tillfälligt förblinda dem.

Alla bläckfiskar är giftiga

En gång trodde man att den enda riktigt giftiga bläckfisken var den blåringade bläckfisken. Det verkar dock som att han inte är ensam. Alla bläckfiskar är giftiga, liksom alla bläckfiskar och även vissa bläckfiskar. De flesta av bläckfiskarna använder sitt gift för att hjälpa till med maten, som att förlama en krabba för att göra det lättare att komma in i dess skal, men giftet för blåringade bläckfiskar är farligt för människor.

Och de har näbbar som en fågel

Spela upp video

Du kan inte se en bläckfisknäbb bara när du ser en simma genom vattnet. Det är inte på bläckfiskarnas “ansikte” som du ser. Istället ligger den under, i mittområdet där alla deras lemmar är fästa. Näbben ser väldigt lik ut som en papegoja. Om du håller fast i en (eller sätter den i ansiktet, som den här kvinnan), kan den bita dig och släppa ut giftet som nämnts tidigare.

Bläckfiskar ser ganska konstiga ut, och att veta att de har många konstiga förmågor gör dem ännu mer magiska.