75 år efter Nehru vecklar Rahul Gandhi ut Tricolor på Srinagars Lal Chowk

0
69

MEDAN Bharat Jodo Yatra, som började från Kanyakumari den 7 september förra året, officiellt avslutas på måndag, vecklade kongressledaren Rahul Gandhi upp den nationella flaggan på Lal Chowk, i hjärtat av Srinagar, på söndagen, och sa “löftet” made to India” hade uppfyllts.

Vid en presskonferens senare talade Rahul om en rad frågor – från återställandet av staten och valförsamlingen i Jammu och Kashmir (J&K) till kinesisk aggression på Line of Actual Control (LAC) och oppositionsenhet.

P Chidambaram skriver: |Människa, uppdrag och budskap

Men trots den symboliska utrullningen av Tricolor och en upprepning av hans familjs kopplingar till Kashmir, var Rahul icke-obligatorisk om återställande av artikel 370.

“Genom att hissa Tricoloren på Lal Chowk uppfylldes löftet till Indien idag. Hat kommer att förlora, kärlek kommer alltid att vinna. Det kommer en ny gryning av hopp i Indien”, twittrade Rahul på hindi.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Advokat, alltid

Könsskillnaderna i grundutbildningen ökar, de senaste årens vinster förlorade på grund av pandemin

Budgetsignal från stater för FM: Kapitalutgifterna ökar

I en avlägsen bergsby i Tamil Nadu är läkarna bara ett klick bortAnsök nyårskampanjkod SD25

Sedan den 7 september har han korsat 12 stater och två fackliga territorier, som sträcker sig över 4 080 kilometer. Medan promenaden avslutades på söndagen är Rahul planerad att tala vid en offentlig demonstration på Sher-i-Kashmir Cricket Stadium i Srinagar på måndag, dit oppositionsledare har bjudits in.

“Statsskapande och återställande av demokratisk process i J&K är grundläggande och mycket viktigt.

Läs också |När Rahul Yatra går in i Kashmir, varför gör Mehbooba Mufti den extra milen

Det skulle vara ett första steg. Stegen som kommer efter det vill jag inte kommentera här…Alla andra stater i Indien har en församling, en fungerande demokratisk process…Jag tycker att den bör återställas i J&K också, och en lämplig lösning bör vara finns i Ladakh. Inte ens Ladakhi-folket är nöjda med det som hände”, sa han på presskonferensen.

Annons

Till en fråga om löftena från Jawaharlal Nehru till folket i Kashmir sa han: “Jag är inte nöjd med det jag ser i J&K. Faktum är att jag är ledsen när jag går genom J&K. När jag först gick in i Jammu kom en konstig idé i mitt sinne, som var att min familj på något sätt härstammade från J&K och åkte till Allahabad. Och på något konstigt sätt gjorde jag den omvända resan som mina förfäder gjorde. Så jag kände på ett sätt att jag skulle hem, och det var en väldigt stark känsla jag hade. Jag tror att jag har tillgivenhet mot folket i J&K och jag kommer hit med ett öppet hjärta, med öppna armar för att hjälpa till på alla sätt jag kan… Jag vill inte gå in på att kommentera den historiska aspekten av det…Jag vill se framåt.”

Läs också |Veckor efter 'RSS agenda'-gupp, kongressens U-sväng: Varför det hissade Tricolor på Lal Chowk

Angående artikel 370 upprepade han att resolutionen från kongressens arbetskommitté var mycket tydlig. Vid sitt möte den 6 augusti 2019 hade CWC attackerat regeringen på det sätt på vilket artikel 370 upphävdes och J&K delades, men vek sig undan från att kräva återställande av artikel 370.

När han påpekades att CWC-resolutionen inte var tydlig om huruvida kongressen skulle återställa artikel 370 om den röstades till makten, sa Rahul: “Min ståndpunkt om 370 och den ståndpunkt som CWC intagit är mycket tydlig. Jag ger dig dokumentet… du kan läsa den. Det är vad vår ståndpunkt är”, sa han.

Annons

På frågan om kongressen, om den röstades till makten, skulle återställa delstatslagarna som skrotades efter upphävandet av artikel 370, vände sig Rahul till Jairam Ramesh som var med honom på läktaren. “Alla markrättigheter och lokalbefolkningens rättigheter kommer att skyddas fullt ut”, sa Ramesh.

“En av de viktigaste frågorna som har dykt upp här är det faktum att människors mark tas bort från dem. Vi har varit väldigt tydliga i den frågan. När det gäller återställandet av den demokratiska strukturen här är vi mycket tydliga. När församlingen väl är på plats kommer församlingen att fatta dessa beslut”, sade Rahul.

Rahul tog också upp frågan om kinesisk aggression längs linjen för faktisk kontroll. “Jag tror att sättet att hantera dessa kineser är att ta itu med dem bestämt och att vara väldigt tydlig med att de sitter på vår mark och att det inte är något vi kommer att tolerera… Indiens premiärminister är den enda personen i landet som har intrycket att kineserna inte har tagit någon mark från Indien. Jag träffade nyligen några ex-arméfolk, till och med en delegation från Ladakh, som tydligt sa att 2 000 kvadratkilometer av vårt indiska territorium har tagits över av kineser. De sa också att många patrulleringsställen som brukade vara på indiskt territorium nu är fast i kinesiska händer”, sa han.

Han sa att regeringens strategi att “fullständigt förneka” att kineserna har ” tagit vårt land” var farligt, eftersom det skulle ge dem självförtroende att göra ännu “mer aggressiva saker”.

Som svar på en fråga om att hans yatra var kall-axlad av oppositionsledare som TMC-ledaren Mamata Banerjee, sa Rahul: “Det är sant att det finns skillnader mellan oppositionspartier… men oppositionen kommer tillsammans att utkämpa denna kamp av ideologier där det finns BJP och RSS på ena sidan, och krafterna som motsätter sig dem på den andra, sade han.

Annons

“BJP och RSS attackerar det här landets institutionella ram. Oavsett om det är parlament, församlingar, rättsväsende, media. Alla institutioner attackeras och fångas av BJP. Det du har sett i olika delar av landet och J&K är resultatet av den attacken mot den institutionella ramen”, sa han.

Om yatran sa Rahul: “Det är en vision, en idé om hur Indien ska gå framåt. Det är inte bara en promenad… Personligen var det en mycket bra upplevelse för mig. Kanske kan jag säga att det är den vackraste och viktigaste upplevelsen i mitt liv.”

Annons

Han sa att yatra skulle påverka landets politik. “Det finns två vägar före Indien… två sätt att leva. Den ena är visionen om förtryck och den andra är visionen att förena alla”, sa han. “Denna yatra har inte tagit slut… Det här är det första steget, början”, sa han.

På söndagsmorgonen startade Bharat Jodo Yatra från Panthachowk, i utkanten av staden Srinagar. Det var massiv säkerhetsinsats i staden, med polisen som barrikaderade alla vägar som leder till yatra-rutten. Partiarbetare klagade över att många av dem inte kunde delta i yatra på grund av säkerhetsrestriktioner.

Annons

Medan den ursprungliga planen var att yatra skulle stanna vid Nehru Park, på stranden av Dalsjön, stoppades marschen nära Gupkar, och Rahul reste till Lal Chowk i en konvoj av fordon.

För övrigt, Rajni Patil, kongressledamot och partiansvarig för J&K, hade sagt att Rahul kommer att hissa den nationella flaggan vid partiets högkvarter i Srinagar den 30 januari och sa att utrullningen av den nationella flaggan vid Lal Chowk var en del av “RSS-agendan ”.

Jairam Ramesh, kongressens generalsekreterare med ansvar för kommunikation, sa: “Ursprungligen var planen att vi ska veckla ut den nationella flaggan i morgon, vilket är den sista dagen för Bharat Jodo Yatra. Vi fick inte tillstånd för Lal Chowk den 30 januari… Igår efter diskussioner med de statliga tjänstemännen gick de med på vårt krav, men för den 29 januari… Så vi ändrade vårt program i sista minuten och idag har Rahul Gandhi vecklat ut den nationella flaggan på Lal Chowk – något som gjordes för första gången för 75 år sedan av Pandit Jawaharlal Nehru.”

Kongressen sa nationalflaggan kommer att vecklas ut på partiets kontor i Srinagar, som också ligger i Lal Chowk, av partipresidenten Malikarjum Kharge på måndag.

1992 följde BJP:s dåvarande president Murli Manohar Joshi, av många av sina partikollegor, inklusive Narendra Modi, hade vecklat ut Tricoloren på Lal Chowk på republikens dag, mitt i ett utegångsförbud och säkerhetsåtgärder. Militanterna hade riktat in sig på flagghissningsceremonin genom att avfyra raketer mot Lal Chowk, affärsnerven i Srinagar.

© The Indian Express (P) Ltd.