Vooruitlopend op cruciale gesprekken, ziet het IMF een schending van Rs 2 biljoen in de begrotingsramingen van Pakistan

0
52

Vooruitlopend op de cruciale gesprekken met de noodlijdende Pakistaanse regering, heeft het IMF in zijn eerste beoordeling een overschrijding van meer dan Rs 2.000 miljard in de begrotingsramingen voor 2022-23 geconstateerd die zou kunnen leiden tot een escalatie van het begrotingstekort en de doelstellingen voor het primaire tekort met een enorme marge.

Pakistan en de ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staan ​​gepland om vanaf dinsdag een kickstart te geven aan de besprekingen voor het volbrengen van de negende evaluatie in het kader van de Extended Fund Facility, waarin de fiscale ontsporingen en afstemming van cijfers zullen worden het belangrijkste gespreksonderwerp zijn.

De herziening zou leiden tot de vrijgave van de volgende tranche van fondsen aan Pakistan, die sinds september in behandeling is. De regering had aan de vooravond van de begrotingsaankondiging voor 2022-23 een begrotingstekort van 4,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en een primair tekort van 0,2 procent van het bbp vooropgesteld.

>

Volgens bronnen geciteerd door The News, vraagt ​​het IMF de Pakistaanse autoriteiten momenteel om extra belastingmaatregelen ter waarde van Rs 600 miljard te nemen door middel van een minibudget.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Mahesh Vyas schrijft: Waarom het banentekort echt is

Delhi vertrouwelijk: focus op projecten< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/newsline-pincode-5col.jpeg?resize=140,79" />

Gandhi naar Tagore: op de oude campus van St Stephen, een glimp in restanten van …

Ongedaan maken van sociale discriminatie, uitsluiting van transgenders — via…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

De bronnen vertelden de krant dat de Pakistaanse autoriteiten het er helemaal niet mee eens waren en voerden aan dat het primaire tekort helemaal niet zo hoog zou oplopen. Het IMF heeft een inbreuk ter waarde van Rs 2 biljoen vastgesteld in de begrotingsramingen voor het fiscale jaar 2022-23, en waarschuwde dat de primaire en begrotingstekorten met een enorme marge zouden kunnen escaleren, aldus het rapport.

De hoge functionarissen van het IMF heeft ook het besluit genomen dat ze een verhoging van de circulaire schuld van de Pakistaanse energiesector boven de overeengekomen limiet met de geldschieter in laatste instantie zullen opnemen als onderdeel van het primaire tekort voor het huidige fiscale jaar 2022 -23.

Ondertussen heeft Pakistan het IMF verzocht om een ​​vrijstelling van Rs 500 miljard wegens overstromingsuitgaven voor de berekening van het begrotingstekort, met name het primaire tekort voor het huidige fiscale jaar 2022-23.

Advertentie

“Het IMF heeft tot nu toe berekend dat de primaire tekortdoelstelling van 0,2 procent van het bbp met een enorme marge zal worden overschreden met maar liefst meer dan Rs 1 biljoen”, aldus bronnen in het rapport.

Het IMF oordeelde verder dat de coalitieregering de aanpassing van de brandstofprijs van Rs 65 miljard voor het lopende fiscale jaar niet heeft terugverdiend. De regering deelde elektriciteit en gas tegen concessies uit aan de exportgerichte sectoren, wat resulteerde in een verhoogde behoefte van Rs 110 miljard.

Pakistan wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis, aangezien zijn reserves zijn gedaald tot een kritiek niveau van USD. 3,7 miljard en hebben dringend steun nodig om wanbetaling te voorkomen. Het IMF is het enige forum dat het land kan redden. Maar veel mensen vragen zich af wat de toekomst van het land is zonder enige langetermijnplanning in zicht om vergelijkbare economische situaties aan te pakken.

Advertentie

Pakistan verzekerde zich in 2019 van een reddingspakket van het IMF van 6 miljard dollar. In 2022 werd het aangevuld met nog eens 1,1 miljard dollar om het land te helpen na de ongekende overstromingen. Maar het IMF schortte de uitbetalingen in november op omdat Pakistan er niet in slaagde om meer vooruitgang te boeken op het gebied van begrotingsconsolidatie te midden van de politieke onrust in het land.

Ondertussen zei de krant Dawn in haar hoofdartikel op zaterdag dat hoewel het cruciaal om onmiddellijk IMF-financiering te zoeken om haar reserves aan te vullen, moet de regering zich niet alleen richten op kortetermijnhulp.

“Het huidige leningenpakket loopt af op 30 juni, en als er #8217;s geen nieuw probleem, we krijgen tot 3 miljard dollar aan financiering van de geldschieter. Dit kan voorzien in onze onmiddellijke betalingsbalansbehoeften, maar zal niet voldoende zijn om het volgende fiscale jaar en daarna een soortgelijke betalingscrisis het hoofd te bieden.

Het is daarom raadzaam dat de regering probeert de omvang van de IMF-financiering en het programma te vergroten en de duur ervan te verlengen”, aldus het hoofdartikel.