Taiwan: Chen Chien-jen aangekondigd als nieuwe premier

0
61

Chen Chien-jen wordt de nieuwe premier van Taiwan, zo maakte president Tsai Ing-wen vrijdagochtend bekend.

Bij de aankondiging van de benoeming in Taipei op vrijdag zei president Tsai: &#8220 ;Vandaag heb ik aangekondigd dat voormalig vice-president Chen Chien-jen het kabinetschef zal overnemen van Su Tseng-chang.

De president sprak zijn hoop uit over het nieuwe kabinet onder leiding van Chen Chien-jen en zei dat het jaar 2023 cruciaal zal zijn voor de ontwikkeling van Taiwan.

De verhuizing maakt deel uit van een kabinetsherschikking na zware verliezen voor de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) bij lokale verkiezingen vorig jaar .Voormalig premier Su Tseng-chang diende vorige week zijn ontslag in, samen met dat van zijn kabinet, vooruitlopend op de alom verwachte reorganisatie van de regering.

Verhalen van alleen abonneesBekijk alles

Bij de einde van de Bharat Jodo Yatra

Waarom BharOS Indiase ontwikkelaars enthousiast en sceptisch: 'Meer keuze is g…UPSC-benodigdheden | Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: Dag van de Republiek, India-Egyp…< /figuur>Terwijl India zich voorbereidt op de verschuiving van de gecentraliseerde machtsmarkt, beweegt de EU een andere…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Chen, 71, is een vrome katholiek die vice-president was tijdens Tsai’s eerste ambtstermijn in kantoor, van 2016-2020.

Verkiezingen in Taiwan

De DPP leed in november zware verliezen bij lokale peilingen. Su, 75, die premier is sinds 2019, bood voor het eerst aan om te stoppen na de resultaten van de verkiezingen in november, maar werd door de president overgehaald om te blijven.

Hij was een van de eerste oprichters van de DPP , dat in 1986 in Taiwan werd opgericht toen de staat van beleg nog van kracht was.

Advertentie

Taiwan bereidt zich nu voor op presidents- en parlementsverkiezingen begin 2024.

Nieuw hoofd inlichtingendienst benoemd

Donderdag heeft president Tsai plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Tsai Ming-yen benoemd tot het nieuwe hoofd van het National Security Bureau.

De benoeming wordt ook gezien als een onderdeel van de aan de gang zijnde regeringsherschikking te midden van toenemende militaire dreigingen vanuit China.

Advertentie

China voert de militaire en politieke druk op om te proberen Taiwan zover te krijgen dat het de soevereiniteit van Peking accepteert, inclusief het organiseren van oorlogsspelletjes in de buurt van het eiland in augustus.

De regering van Taiwan wijst de beweringen van China af en zegt dat alleen de 23 miljoen mensen kunnen hun toekomst bepalen.