Sukhoi, Mirage IAF jets crashen: mogelijke botsing in de lucht, missiecomplex, wacht op sonde, zeggen experts

0
73

Er is een gerechtshof ingesteld om de oorzaak vast te stellen van de crash van de twee straaljagers van de Indiase luchtmacht (IAF), een Sukhoi 30 en een Mirage 2000, waarbij een ervaren piloot om het leven kwam Zaterdag.

Experts, waaronder IAF-veteranen, vertelden The Indian Express dat het, gezien de “complexiteit” van zulke geavanceerde trainingsmissies en het vaardigheidsniveau van de betrokken piloten, moeilijk was om een ​​gok te wagen. voordat het gedetailleerde onderzoek is voltooid.

Voorlopige analyse van crashrapporten, zeiden ze, wijzen op de mogelijkheid van een botsing in de lucht, gezien de twee vliegtuigen die opstijgen vanaf dezelfde luchtmachtbasis en rond dezelfde tijd neerstorten en hun brokstukken worden in hetzelfde gebied gevonden.

Niet te missen |Sukhoi-Mirage crash: ooggetuigen vertellen ontploffingsachtig geluid

“We weten niet in welk stadium (de storing achter de crash) zich heeft voorgedaan. Hadden ze contact en toen gebeurde de aanrijding of was het vanaf het begin? Dit zijn dingen waar het onderzoek licht op zal werpen”, zei een IAF-veteraan die goed thuis is in gevechtstraining.

Bij de Tactics and Air Combat Development Establishment, zei hij, “zeer geavanceerde” gevechtsmanoeuvres worden ontwikkeld en aangeleerd. “Hoe complexer de gevechtsomgeving en manoeuvres, hoe groter het risico. Het is geen goedaardige situatie', voegde de officier eraan toe.

“Dat gezegd hebbende, dergelijke ongevallen zijn niet gebruikelijk. Er vinden veel voorzorgsmaatregelen, voorbereidingen en training plaats voordat zo'n complexe trainingsmissie wordt ondernomen.”

Anchit Gupta, een luchtvaarthistoricus vertelde aan The Indian Express dat botsingen in de lucht, hoewel zeldzaam, historisch gezien plaats tijdens aerobatics, formatie- of close combat-vluchten wanneer de vliegtuigen heel dicht bij elkaar moeten vliegen.

Advertentie

“Ondanks alle inspanningen is de reikwijdte van fouten minuscuul”, zei hij, eraan toevoegend dat de risico's hoger wanneer grote formatie en harde gevechtsmanoeuvres worden geoefend.

Volgens door Gupta verzamelde gegevens zijn in de afgelopen zeven decennia 62 vliegtuigen verloren gegaan door botsingen in de lucht in het Indiase leger. Hiertoe behoren 11 MiG-21's.

“Voor de hoeveelheid vliegen die de IAF doet, is dit een uitzonderlijk goed veiligheidsrecord”, zei hij.

Voormalige IAF-jachtpiloten legden uit dat als het gaat om botsingen in de lucht, een gevechtsvliegtuig onder verschillende omstandigheden opereert dan een civiel passagiersvliegtuig. De laatste botsing in het civiele luchtruim vond plaats in 1996 boven Charkhi Dadri, waarbij een Kazachs vliegtuig en een Saoedi-Arabië vliegtuig betrokken waren, waarbij 349 mensen om het leven kwamen.

Advertentie

Een voormalig Mirage 2000-piloot van de IAF vertelde The Indian Express dat er in de burgerluchtvaart duidelijke richtlijnen zijn om een ​​botsing te voorkomen, maar dat bij gevechtsvliegen de parameters heel anders zijn. “Je wilt dat de vliegtuigen dicht bij elkaar komen, omdat je elkaar probeert neer te schieten tijdens een oefening”, zei de piloot. “Je vuurt eigenlijk geen raket af, maar je doorloopt het hele scala aan manoeuvres en leert de vaardigheden die zijn ontwikkeld om de vijand neer te schieten. Als dit een transportvliegtuig is, is het een simpele kill, terwijl als het een ander gevechtsvliegtuig is, je in een gevecht terechtkomt waarin je met elkaar vecht', zei de officier.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

UPSC Key- 30 januari 2023: weten over Project 39A, Beating Retreat Cerem…< /figuur>UPSC Essentials | Sleutelbegrippen van de afgelopen week met MCQ's

ExplainSpeaking: How to een Uniebegroting evalueren

Mahesh Vyas schrijft: Waarom de er is echt een tekort aan banen Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Ook in het gevechtsvliegen komen piloten elkaar naderbij met snelheden van meer dan 2.000 km per uur. “Dit betekent dat de reactietijd extreem laag is”, zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd