Sterke stijging van de olie-import uit Rusland, scherpe daling uit Nigeria, VS

0
54

Nu Indiase raffinaderijen in de nasleep van de februari-invasie van Oekraïne door Moskou Russische ruwe voorraden met korting opkopen, die zijn goedgekeurd door westerse kopers, gaat een deel van de instroom ten koste van voorraden die vanuit Nigeria en de Verenigde Staten binnenkwamen, blijkt uit een analyse van India's handelsgegevens voor de eerste acht maanden van het huidige fiscale jaar.

In april-november steeg de invoer van ruwe olie uit Rusland met 24,89 miljoen ton op jaarbasis tot 28,13 miljoen ton, een verbluffende verzevenvoudiging .

Express View |Waarom het opleggen van prijsbeperkingen aan Russische olie een slecht idee is

Aan de andere kant, terwijl negen leverende landen de olieleveranties aan India zagen dalen met ongeveer 1 miljoen ton of meer, overtroffen Nigeria en de VS de lijst, met aanvoervolumes die in deze periode met respectievelijk 4,88 miljoen ton en 3,79 miljoen ton zijn gedaald.

Aan de andere kant zagen de drie grootste West-Aziatische olieleveranciers van India, Irak, Saoedi-Arabië en de VAE, hun olietransporten niet significant dalen.

Alleen abonnees VerhalenBekijk alles

UPSC Key- 30 januari 2023: weten over Project 39A, Beating Retreat Cerem…

UPSC Essentials | Kernbegrippen van de afgelopen week met meerkeuzevragen

ExplainSpeaking: hoe een EU-begroting te evalueren

Mahesh Vyas schrijft: Waarom het banentekort echt isPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe < p>Van de drie daalde alleen de olievoorziening van Irak tijdens de periode met 1,48 miljoen ton, of 4,1%. De olietoevoer vanuit Saoedi-Arabië en de VAE naar India nam in april-november toe. In totaal steeg de olie-import van India voor de periode met 6,8% op jaarbasis tot 151,39 miljoen ton.

Must read |C Raja Mohan schrijft: India's benadering van Rusland moet de balans opmaken van de imperialistische geschiedenis van Moskou

Gedurende april-november , leveringen aan India vanuit Nigeria, een lid van OPEC, het kartel van grote olie-exporteurs, bijna gehalveerd op jaarbasis tot 5,26 miljoen ton. De olie-import uit de VS daalde met 31,1% tot 8,38 miljoen ton.

De volgende op de lijst was Egypte, waar de olieleveranties aan India op jaarbasis met bijna 2 miljoen ton terugliepen tot 0,71 miljoen ton.

Advertentie

Koeweit, Irak, Mexico, Colombia, Gabon en Brazilië waren de andere landen waarvan de olietoevoer naar India tijdens de beschouwde periode met ongeveer 1 miljoen ton of meer op jaarbasis is afgenomen.

Mis het niet |Olie en de dollar: de dubbele uitdagingen van India

De analyse is gebaseerd op landspecifieke importgegevens die zijn vrijgegeven door het ministerie van Handel voor geharmoniseerde systeemcode — of HS-code – 2709, dat 'aardolie en oliën verkregen uit bitumineuze mineralen, ruw' omvat.

Importgegevens voor landen en goederen worden met vertraging vrijgegeven en de regering heeft deze gegevens tot dusver pas in november vrijgegeven .

Advertentie

India, 's werelds op twee na grootste gebruiker van ruwe olie, is voor meer dan 85 procent van zijn oliebehoefte afhankelijk van import. Nu een groeiend aantal westerse kopers de olie-import uit Rusland stopzet als gevolg van de oorlog in Oekraïne, biedt Moskou aanzienlijke kortingen aan geïnteresseerde kopers.

Het aandeel van Moskou in de olie-import van India in april-november was 18,6%. gestegen van een minuscule 2,3% in dezelfde periode een jaar geleden, toonden gegevens. Gedurende de periode van acht maanden heeft Rusland grote leveranciers zoals Saoedi-Arabië en de VAE verdrongen om naar voren te komen als de op een na grootste bron van ruwe olie voor India, en binnen snuffelafstand van topleverancier Irak.

Editorial |Waarom de prijzen voor ruwe olie verlagen? zou goed kunnen zijn voor de economie

In november was Rusland echter de grootste leverancier, met zijn vaten goed voor bijna 24% van de Indiase olie-import van 19,38 miljoen ton, aanzienlijk meer dan de 1,5% in november 2021.

In het geval van Nigeria en de VS lijken een paar andere factoren ook een rol te hebben gespeeld bij de daling van de olietoevoer naar India, volgens industriewaarnemers. Nigeria kampt met leveringsonderbrekingen in de olie- en gassector als gevolg van tal van incidenten van oliediefstal, pijpleidingvandalisme, afbrokkelende infrastructuur en onderhoudsonderbrekingen. Ook de VS zagen enkele verstoringen, met name door het weer veroorzaakte leveringsonderbrekingen in de kritieke regio van de Golf van Mexico.

Naast verstoringen van de levering verschijnen de relatief hogere kosten van vracht en verzekering, en veranderingen in de dynamiek van de wereldwijde olievoorziening. sleutelfactoren zijn geweest, met name in het geval van leveranciers in Noord- en Zuid-Amerika, de VS, Mexico, Colombia en Brazilië.

Advertentie

“De uiteindelijke economie van olie bepaalt de aankopen door raffinaderijen. Het omvat de prijs van ruwe olie, vrachtkosten en de bruto productwaarde of productlijst van die kwaliteit ruwe olie. Vracht is een belangrijk onderdeel en aangezien de VS en andere leveranciers in Noord- en Zuid-Amerika verder weg zijn dan andere grote olieleveranciers, kan het een factor zijn geweest”, zei een senior executive van de olie-industrie.

Ondertussen, de VS hebben de afgelopen maanden de olie-export naar Europa enorm opgevoerd om de ontbrekende Russische vaten te vervangen. Ook andere grote leveranciers, zoals Mexico en Colombia, hebben naar verluidt de olie-export naar Europa vergroot.

© The Indian Express (P) Ltd