Mirage, Sukhoi-vliegtuig op trainingsmissie crasht, Wing Commander komt om

0
71

TWEE straaljagers van de Indiase luchtmacht die waren opgestegen vanaf de Gwalior Air Base zijn zaterdagochtend afzonderlijk neergestort in Bharatpur in Rajasthan en Morena, Madhya Pradesh, waarbij één piloot om het leven is gekomen.

Bronnen zeggen dat er een mogelijkheid dat er een botsing in de lucht was tussen de Mirage 2000 en de Sukhoi 30 (Su-30 MKI), gezien het feit dat de twee vliegtuigen tegelijkertijd neerstortten op locaties niet ver van elkaar, maar er is geen officiële bevestiging van deze. Een onderzoeksrechter zal de exacte reden vaststellen, aldus de IAF.

De piloot die werd gedood werd geïdentificeerd als Wing Commander Hanumanth Rao Sarathi. Hij zat in het Mirage 2000-jet dat neerstortte bij Morena. De twee piloten van de Su-30 MKI, die neerstortte in Bharatpur, wisten veilig uit het vliegtuig te komen.

“Twee gevechtsvliegtuigen van de IAF waren vanochtend betrokken bij een ongeval nabij Gwalior. De vliegtuigen waren op een routinematige operationele vliegtrainingsmissie”, zei de IAF in een verklaring. “Een van de drie betrokken piloten liep dodelijke verwondingen op.”

Een IAF-officier vertelde The Indian Express dat het onderzoek de exacte oorzaak van het ongeval zal achterhalen en meer licht zal werpen op de vraag of de twee vliegtuigen in de lucht met elkaar in botsing zouden komen, en de redenen als dat het geval was. “Dergelijke ongevallen kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder vogelaanvaringen of zelfs een storing in het ene vliegtuig of het raken van het andere. Het is het beste om te wachten op het onderzoeksrapport om de exacte reden te weten”, zei de officier.

Lees ook |Sukhoi-Mirage-crash: ooggetuigen vertellen over ontploffingsachtig geluid, vuurregen uit de lucht, twee piloten die landen nabijgelegen struikgewas

Volgens bronnen bij de IAF maakten de piloten deel uit van de op Gwalior gebaseerde Tactics and Air Combat Development Establishment (TACDE) en vlogen ze de missie als onderdeel van de cursus gevechtsleiders, waarbij IAF-piloten over verschillende streams rigoureuze en complexe luchtgevechtstraining.

Opgericht in 1971, is de TACDE de belangrijkste luchtgevechtstrainingsinstelling voor de ‘Top Guns’ van de IAF.

Wrakstukken van een neergestort vliegtuig gevonden in het district Bharatpur. (PTI)

Volgens bronnen was Wing Commander Sarathi, 36, een leidende staf bij de TACDE, terwijl de Sukhoi-piloten de cursus gevechtsleider volgden. De trainingsmissie was onderdeel van de cursus.

Advertentie

De verzamelaar van het Morena-district, Ankit Asthana, vertelde PTI dat de brokstukken van beide vliegtuigen vielen in het Pahargarh-gebied van het district, en dat er enkele vielen in het Bharatpur-gebied, grenzend aan Madhya Pradesh.< /p>

Het PTI-rapport citeerde ook ooggetuigen die zeiden dat ze een oorverdovend geluid en zag vuurballen op de grond vallen, gevolgd door twee personen in uniform die in het nabijgelegen struikgewas parachutesprongen. De ooggetuigen zeiden dat sommige mensen de twee mannen eruit hadden gehaald en dat een IAF-helikopter ze later voor behandeling naar Gwalior had gevlogen.

Een functionaris uit Rajasthan vertelde The Indian Express: “De Sukhoi vloog totdat hij hoogte verloor en neerstortte in Bharatpur.” Hoofdinspecteur van politie, Bharatpur, Shyam Singh zei: “Er waren geen doden ter plaatse. Het vliegtuig viel in een veld nabij het dorp. zijn vader Revanna Siddappa Sarathi ging met pensioen als ere-kapitein, zijn oudere broer Praveen Sarathi is groepskapitein bij de IAF.

Bronnen zeiden dat minister van Defensie Rajnath Singh op de hoogte was gebracht van het incident door IAF Chief Air Chief Marshal VR Chaudhari, en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten hield.

De Mirage 2000, vervaardigd door Dassault Aviation, is een Franse multirole, single- motor vierde generatie straaljager. India heeft een vloot van 50 Mirage 2000's die begin 1985 in verschillende batches zijn gekocht voor strategische missies, en heeft een goede staat van dienst op het gebied van veiligheid. De Mirage 2000 squadrons zijn gestationeerd in Gwalior.

Volgens de beschikbare gegevens is het vliegtuig sinds 2010 bij vijf crashes betrokken geweest, waarvan de laatste in het district Bhind in Madhya Pradesh in oktober 2021. In 2019 stierven twee piloten nadat een geüpgraded Mirage 2000-vliegtuig kort na off.

De Su-30 MKI is ontwikkeld door Rusland en onder licentie gemaakt door Hindustan Aeronautics Limited uit India. Het is een tweemotorige multirole luchtoverwichtsjager.

Advertentie

De IAF heeft momenteel ongeveer 260 van deze frontlinievliegtuigen en zet hun lang uitgestelde upgradeprogramma door, waarbij ze worden bewapend met betere wapens, avionica en sensoren om hun houdbaarheid met tientallen jaren te verlengen. Sinds 2010 zijn er ongeveer 10 Su-30's gecrasht.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijkenDelhi vertrouwelijk: focus op projecten

Gandhi naar Tagore: op de oude campus van St. Rana.-Abhinav-Saha.jpg?resize=140,79″ />

Maatschappelijke discriminatie en uitsluiting van transgenders ongedaan maken — door…

Rapport: 165 doodstraffen door rechtbanken in 2022, de meeste sinds 2000Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

met ENS-invoer uit Bengaluru, Jaipur

© The Indian Express (P) Ltd