In Auckland, 2 doden, 2 vermisten terwijl de regen de grootste stad van Nieuw-Zeeland teistert

0
59

De politie zei zaterdag dat twee mensen zijn omgekomen en dat er nog twee vermist zijn, omdat hevige regen de grootste stad van Nieuw-Zeeland op grote schaal ontwrichtte.

Autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor de regio Auckland en de nieuwe premier van het land, Chris Hipkins, vloog met een militair vliegtuig naar de stad om de schade op te nemen. Hipkins werd woensdag beëdigd voor de hoogste functie nadat Jacinda Ardern aftrad.

Hipkins zei dat de regen de stad snel had getroffen. “Aucklanders moeten zich schrap zetten voor het feit dat er meer regen kan vallen”, zei hij.

Eerder strandden honderden mensen 's nachts op Auckland Airport nadat de luchthaven alle vluchten stopte en delen van de terminal onder water kwamen te staan. De luchthaven zei in een verklaring dat het van plan was om binnenlandse vluchten zaterdagmiddag en internationale aankomsten op zondag te hervatten.

De politie zei dat ze vrijdagavond het lichaam van een man in een ondergelopen duiker hadden gevonden en dat van een andere man. Zijn lichaam werd zaterdag vroeg op een ondergelopen parkeerplaats gevonden en ze gingen door met het onderzoek naar beide doden.

De politie zei dat een derde man als vermist was opgegeven nadat hij was weggevaagd door overstromingen terwijl een vierde persoon vermist bleef nadat een aardverschuiving een huis in de buitenwijk Remuera had neergehaald.

Op een online geplaatste video was op sommige plaatsen water tot aan je middel te zien. Wetgever Ricardo Menéndez plaatste een video van water dat huizen binnenstroomt. “We hebben net ons huis moeten ontruimen omdat het water al snel aan het stijgen was en agressief naar binnen kwam”, twitterde hij.

Fire and Emergency New Zealand zei dat het meer dan 1.000 oproepen voor hulp had aangenomen, maar dat veel oproepen afkomstig waren van mensen die eigendommen hadden overstroomd. Het bureau drong er bij bellers op aan om de lijnen vrij te maken voor degenen die direct gevaar lopen.

In een reeks updates op Twitter zei Auckland Airport dat mensen de luchthaven zaterdag vroeg konden verlaten om naar huis of accommodatie te gaan nadat ze honderden uren hadden doorgebracht. de nacht in de terminal.

Advertentie

“Het was een lange en uitdagende nacht op Auckland Airport, we danken iedereen voor het aanhoudende geduld”, schreef de luchthaven. “Helaas kunnen we vanwege eerdere overstromingen in de bagagehal momenteel geen ingecheckte bagage aan u teruggeven”, schrijft de luchthaven. “Uw luchtvaartmaatschappij zal regelingen treffen voor de terugkeer op een later tijdstip.”

De luchthaven had eerder gezegd dat het de landingsbaanoperaties aan het verminderen was nadat een aankomend vliegtuig de baanverlichting had beschadigd.

De storm zorgde er ook voor dat een concert van Elton John werd afgelast vlak voordat het op vrijdagavond zou beginnen. Er werden ongeveer 40.000 mensen verwacht voor het avondconcert in het Mt Smart Stadium. Duizenden waren al aanwezig toen de organisatoren besloten te annuleren, niet lang voordat John om 19.30 uur het podium zou betreden.

Het concert werd aangekondigd als een laatste afscheidstournee voor John. Frontier Touring, een van de concertpromotors, tweette dat het concert was afgelast vanwege onveilige weersomstandigheden. Veel concertbezoekers die de omstandigheden hadden getrotseerd, waren gefrustreerd dat de beslissing niet uren eerder was genomen.

Advertentie

Het weerbureau MetService waarschuwde voor plotselinge overstromingen en gevaarlijke rijomstandigheden. Op vrijdagavond hebben de vervoersautoriteiten delen van State Highway 1 afgesloten, de hoofdweg die Auckland doorsnijdt.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Aan het einde van de Bharat Jodo Yatra

Waarom Indiase ontwikkelaars enthousiast en sceptisch zijn over BharOS: 'Meer keuze is g…UPSC Essentials | Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: Dag van de Republiek, India-Egyp…< /figuur>Terwijl India zich voorbereidt op de verschuiving van de gecentraliseerde energiemarkt, gaat de EU anders te werk…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Burgemeester Wayne Brown van Auckland zei tegen Radio New Zealand: “We hebben de regen nodig om te stoppen. Dat is het belangrijkste probleem.”