Hoe een VR-headset te ontsmetten

0
67
Aleksey Boyko/Shutterstock.com

De meeslepende ervaring van VR betekent soms dat je je gezicht onderdompelt in een grove cocktail van smurrie en ziektekiemen . Ofwel van jezelf, of van iemand anders! Aangezien VR-headsets zulke persoonlijke apparaten zijn, is het een goed idee om ze hygiënisch te houden.

Waarom u uw VR-headset moet ontsmetten

Je headset lijkt misschien niet al te vies als je ernaar kijkt, maar er zit waarschijnlijk meer in dan op het eerste gezicht lijkt. VR-headsets komen in contact met uw gezicht en haar en laten olie en ander vuil achter dat zich na verloop van tijd kan ophopen.

Bovendien, als de headset niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen zich bacteriën en andere ziektekiemen ophopen op het oppervlak, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen als de headset met anderen wordt gedeeld. Regelmatig schoonmaken en ontsmetten kan helpen om uw VR-headset schoon en hygiënisch te houden, waardoor deze comfortabeler en veiliger wordt.

Benodigde materialen voor het reinigen van VR-headsets

Voordat je aan de slag kunt met het schoonmaken van je headset, heb je wat schoonmaakmiddelen nodig die geschikt zijn voor de klus:

  • Milde zeep of soortgelijke schoonmaakmiddelen
  • Zachte doeken of doekjes
  • Wattenstaafjes of tandenstokers (optioneel)

Zorg ervoor dat u een milde zeep of reinigingsoplossing gebruikt die veilig is voor gebruik op elektronica. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de headset kunnen beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om zachte doeken (zoals microvezeldoekjes) of doekjes te gebruiken om de headset schoon te maken, aangezien ruwe of schurende materialen krassen op het oppervlak van de headset kunnen veroorzaken. U kunt ook wattenstaafjes of tandenstokers gebruiken om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken.

Om de lenzen van een VR-headset schoon te maken, heb je een doek nodig die geschikt is voor het reinigen van lenzen, zoals die van een optometrist. We raden het gebruik van chemische reinigingsmiddelen af, tenzij expliciet goedgekeurd door de fabrikant van de headset. De lenzen zijn hoogstwaarschijnlijk behandeld met een coating die een negatieve wisselwerking kan hebben met isopropylalcohol of zelfs met glasreinigingsoplossingen die in andere contexten prima zouden zijn.

MagicFiber Microfiber poetsdoekjes (6-pack)

Met de zes-pack microvezel poetsdoekjes van MagicFiber kun je alle soorten lenzen schoonmaken zonder bang te hoeven zijn voor krassen.

Amazon

$9,95
 

Het algemene reinigingsproces

Elke headset is een beetje anders dan de volgende, dus het is onmogelijk om zeer specifieke instructies te geven bij het schoonmaken. U kunt echter enkele algemene stappen volgen om uw VR-headset schoon te maken.

Schakel uw VR-headset uit en koppel deze los voordat u deze reinigt. Op een batterijgevoede headset is het nog steeds een goed idee om deze uit te schakelen, hoewel je extra voorzichtig moet zijn dat er geen vocht in de ingangspunten komt, zoals naden tussen plastic panelen of USB-poorten.

GERELATEERDDe oplaadpoort van uw iPhone schoonmaken

Borstel zichtbaar vuil of stof voorzichtig weg met een zachte, droge doek. Vermijd het gebruik van schurende materialen, aangezien deze krassen op het oppervlak van de headset kunnen veroorzaken.

Als de headset bijzonder vuil is, kunt u het oppervlak voorzichtig met een licht vochtige doek schoonvegen. Wring de doek eerst goed uit om te voorkomen dat er water in de headset komt. Zorg ervoor dat er geen vloeistof of vocht in de headset komt, dit kan schade aan de elektronica veroorzaken.

Als uw headset een afneembaar frontje heeft, is het misschien mogelijk om dit frontje te wassen en apart van de hoofdheadset te laten drogen. Raadpleeg de documentatie van de headset om te controleren of het verwijderbare voorpaneel wasbaar is. Het poreuze dempende materiaal in sommige frontjes kan bacteriën en andere nare dingen bevatten, dus het schoonmaken van het frontje is een belangrijk punt van zorg.

Veeg de lenzen voorzichtig schoon in een cirkelvormige beweging en zorg ervoor dat u ze niet bekrast. Begin vanuit het midden van de lens en cirkel naar buiten toe. Het is het belangrijkst om het midden van de lens schoon te maken, aangezien u hier meestal naar kijkt. Gebruik een speciaal gemaakt lensreinigingsdoekje zoals u dat van een optometrist zou krijgen voor het reinigen van glazen op sterkte.

Waarschuwing: Pas op dat u niet te veel druk uitoefent bij het schoonmaken van de lenzen, aangezien dit ze kan beschadigen.

Kira_Yan/Shutterstock.com

Laat de headset na het schoonmaken volledig drogen voordat je hem weer gebruikt.

Tips voor het schoonhouden VR-headset

Verwisselbare gezichtsplaten of siliconen gezichtskappen zijn een goed idee bij het delen van VR-headsets, omdat ze de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën kunnen helpen voorkomen. Door gebruik te maken van verwisselbare gezichtsplaten of siliconen gezichtskappen, kunt u eenvoudig en snel het deel van de headset vervangen dat in contact komt met uw gezicht, wat kan helpen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën tussen gebruikers te voorkomen. U kunt zelfs overwegen een faceplate te kopen voor elke gebruiker die een headset deelt.

CNBEYOUNG VR Face Cover Voor Quest 2

Deze hoes voorkomt dat het schuimkussen van de Quest 2 doorweekt raakt van het zweet. Het enige wat u hoeft te doen is de siliconen hoes schoon te vegen voordat u de headset aan iemand anders geeft of opbergt.

Amazon

$ 14,99
 

Zorg ervoor dat u de headset regelmatig schoonmaakt, minstens één keer per week of zo vaak als nodig is. Als je dagelijkse VR-trainingsroutines of actieve VR-games doet, is het waarschijnlijk het beste om je headset aan het einde van elke sessie schoon te vegen.

GERELATEERD: Liteboxer VR Review: een virtuele schaduwbokstraining die je overal mee naartoe kunt nemen

Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant

Het reinigingsadvies dat we in dit artikel hebben gegeven, zou van toepassing moeten zijn op de meeste VR-headsets en elektronica. Specifiek advies van de fabrikant voor uw specifieke headset heeft echter altijd voorrang!

Er kunnen unieke aspecten of kenmerken van uw headset zijn die speciale zorg vereisen die hier niet worden genoemd. Evenzo kan de fabrikant van uw headset aanbevelen om bepaalde reinigingsoplossingen op hun lenzen te gebruiken, die andere modellen kunnen beschadigen.

Kortom, volg altijd de instructies van de fabrikant om schade aan uw apparatuur en het vervallen van uw garantie te voorkomen.

The Best VR Headsets of 2023 Beste VR-headset in het algemeen Meta Quest 2 256 GB Amazon

$ 499,99
&nbsp ;

Beste budget VR-headset Meta Quest 2 128GB Amazon

$399.00
 

Beste stand-alone VR-headset Meta Quest 2 Amazon

$ 499,99
 

LEES VOLGENDE

  • › Hoe te posten op Reddit
  • › Luistert uw telefoon naar u?
  • › PSA: je wifi-camera streamt mogelijk naar de hele wereld
  • › Dimbare LED-lampen blijven doorbranden? Doe dit
  • › Hoe lege rijen in Excel te verwijderen
  • › Wijzigingen bijhouden in Word uitschakelen