Ghulam Nabi Azad is ‘Mir Jafar’ en ‘vote-cutter’ gestut door BJP: Jairam Ramesh

0
40

Senior Congresleider Jairam Ramesh zei zaterdag dat hij nooit had gedacht dat voormalig partijleider Ghulam Nabi Azad een “Mir Jafar” en beweerde dat hij door de BJP was gesteund om het congres te schrappen. stemmen in Jammu en Kasjmir.

Tijdens een gesprek met persbureau PTI zei Ramesh tijdens een wandeling in de Bharat Jodo Yatra die in zijn laatste etappe in Kasjmir loopt en op 31 januari zal eindigen, dat het belangrijkste op dit moment is dat de staat van Jammu en Kasjmir wordt hersteld. en verkiezingen worden gehouden naast het binnenhalen van Ladakh onder schema VI van de grondwet, zodat het wordt bestuurd door gekozen vertegenwoordigers en niet door bureaucraten.

Hij noemde de leider van de Democratische Azad Partij (DAP) en voormalig congresleider Ghulam Nabi Azad als onderdeel van BJP's plan om de stemmen te verdelen met anderen op de lijst, namelijk All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen's Asaduddin Owaisi en de Aam Aadmi Party (AAP).

Lees ook |Nu Rahul Yatra Kasjmir binnenkomt, waarom Mehbooba Mufti een extra stap zet

“Zijn vertrek uit het congres was onderdeel van een Modi-Shah-spelplan om stemmen te verminderen. Er zijn drie stemmensnijders in India: Asaduddin Owaisi, neergezet door de BJP, AAP, neergezet door de BJP, en Azad, neergezet door J-K, om de verkiezingen van het Congres te schrappen. stemmen. Ik denk niet dat het gaat gebeuren,” zei Ramesh.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenExplainSpeaking: hoe een begroting van de Unie te evalueren

Mahesh Vyas schrijft: Waarom het banentekort echt isDelhi vertrouwelijk: focus op projectenGandhi naar Tagore: op de oude campus van St. vooruitzichten met zijn DAP, wees Ramesh erop dat de meeste congresmedewerkers en -leiders die met Azad vertrokken, zijn teruggekeerd naar de partijschaarste.

Op de vraag of Azad ooit een comeback in het congres kan maken, zoals sommige van zijn nieuw gevormde partijcollega's hebben gedaan, zei Ramesh: 'Ik heb geen idee wat de plannen van de heer Azad zijn. Ik had in mijn stoutste dromen nooit gedacht dat hij het congres daadwerkelijk zou verlaten. Het is de partij die hem bijna 50 jaar lang zijn identiteit heeft gegeven, hem elke denkbare positie in de partij en in de regering heeft gegeven, inclusief eerste minister, minister van de Unie, leider van de oppositie, maar ik had nooit gedacht dat hij Mir Jafar zou zijn, nooit.& #8221;

Mir Jafar diende als commandant van het Bengaalse leger onder Siraj ud-Daulah, de Nawab van Bengalen, en verraadde hem tijdens de Slag om Plassey, waarmee hij de weg vrijmaakte voor Britse overheersing in India.< /p>Advertentie Political Pulse |Lal Chowk 'onderdeel van RSS-agenda', zegt Cong, zal Rahul Yatra beëindigen met het hijsen van de vlag op het hoofdkwartier van Srinagar

De algemeen secretaris van het congres gaf toe dat hij nooit een naaste medewerker van Azad was en zei dat hij zich nog steeds niet kan verzoenen met de manier waarop hij vertrok. de voordelen van het congres in de afgelopen 50 jaar.” Op de vraag hoe hij de intrekking van de speciale status van Jammu en Kasjmir en de impact ervan ziet, wees Ramesh op de resolutie van het Congres van 6 augustus 2019 en zei dat de partij herstel van het democratische proces, herstel van volledige staat en Ladakh wil. om zijn Schedule VI-status in de grondwet te krijgen en geen Union Territory te zijn die wordt bestuurd door bureaucraten die orders krijgen uit New Delhi.

“Het is dus een langdurig proces. Maar ik wil wel zeggen dat men niet moet vergeten dat de Indiase grondwet artikel 371 A-J heeft, dat speciale bepalingen bevat voor Nagaland, Sikkim, Goa Arunachal Pradesh, delen van Assam. Artikel 371 bevat inderdaad speciale bepalingen voor delen van Gujarat, Maharashtra en Karnataka. Dus degenen die kritiek hebben op artikel 370 moeten ook kijken naar artikel 371,” zei Ramesh.

In 2019 werd artikel 370, dat een speciale status verleende aan Jammu en Kasjmir, ingetrokken en werd de voormalige staat gesplitst in uniegebieden van Jammu en Kasjmir en Ladakh.

Advertentie

De secretaris-generaal van het congres beweerde dat de aanspraken op normaliteit in Jammu en Kasjmir “grotendeels overdreven zijn omdat gerichte moorden doorgaan, niet alleen in Kasjmir maar ook in Jammu, Poonch Rajouri en in heel J&K”. Must Read |Bharat Jodo Yatra finale: 21 'gelijkgestemde' partijen uitgenodigd; AAP, KCR, Azad weggelaten

De cijfers van investeringen of economische hoogconjunctuur zijn slechts “papieren cijfers”, beweerde Ramesh.

“Het onderliggende gevoel van wrok, nu wrok niet alleen in Kasjmir is, is die wrok ook in Jammu, wat ik heb ontdekt en ook in andere delen, met name over zaken die met land te maken hebben. Omdat de grootste angst, of je nu in Jammu of in Kasjmir woont, land, banen, & #8221; zei hij.

Er moet een speciale voorziening zijn om het land en de arbeidsrechten van mensen in Jammu en Kasjmir te beschermen, wat artikel 370 in zekere zin deed, voegde Ramesh eraan toe.

&#8220 ;Het belangrijkste is om van J&K een volwaardige staat te maken, hier verkiezingen te houden en Ladakh onder Schedule VI te brengen. Het verschil tussen schema VI en een UT (Union Territory) is dat gekozen vertegenwoordigers de zaken regelen onder schema VI en dat in de UT een gezamenlijke secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken de UT leidt,” zei hij.

Advertentie

De opmerkingen van Ramesh komen dagen nadat een groot aantal stichtende leden van DAP terugkeerde naar de congresgroep.

Azad had de banden met het congres verbroken. vorig jaar na een samenwerking van meer dan vijf decennia met de partij en schreef een lange ontslagbrief, waarin hij de topleiding van de partij bekritiseerde.