Allt du behöver veta om VPN-tjänster

0
57
DenPhotos/Shutterstock.com

VPN står för Virtual Private Network, och det finns många företag där ute som erbjuder VPN-tjänster. En bra VPN-tjänst kommer inte att vara gratis och kommer att fungera för att skydda dina data från bedragare, din internetleverantör eller någon annan med skadliga avsikter mot dina data genom att använda krypteringsprotokoll och andra metoder.

Internetsekretess är ett hett ämne, och av goda skäl. Det är inte acceptabelt för någon att kika genom dina fönster hemma, så det borde inte vara okej att kika på din webbhistorik och samla in din data. En fantastisk VPN-tjänst (Virtual Private Network) kan se till att dina personuppgifter förblir privata.

Många vet att en VPN-tjänst främjar säkerhet och integritet för dig, men vad betyder det ens? Att definiera vad ett VPN är och hur det fungerar kan verka skrämmande för även de mest tekniskt kunniga människorna, men det är faktiskt ganska enkelt.

Innehållsförteckning

Vad är ett VPN?
En kort historik över VPN
Hur fungerar ett VPN?
De vanligaste VPN-typerna
Bör du ha ett VPN?

Vad är ett VPN?

FellowNeko/Shutterstock.com

Innan vi går in på vad ett VPN är och vad dess syfte är, låt oss utöka akronymen . VPN står för Virtual Private Network, men folk använder ofta den förkortade akronymen för VPN eftersom det är mer allmänt erkänt och lättare att säga och skriva.

Kort sagt, en VPN är en tjänst som skyddar din data, internetanslutning och, i slutändan, din integritet online genom att tillhandahålla en privat nätverksanslutning som krypterar din onlineidentitet. Med en VPN-tjänst aktiverad ändras din IP-adress och din virtuella plats är maskerad, vilket skyddar dig från alla som med uppsåt kan använda eller sälja dina data, som hackare på ett offentligt Wi-Fi-nätverk eller till och med din Internetleverantör (ISP) på ditt hemnätverk.

Det är mycket som går åt till att maskera din onlineidentitet, inklusive krypterade tunnlar och VPN-protokoll, men mer om detta senare. VPN-tjänster hjälper dig att känna dig säkrare när det gäller att använda både offentliga och privata Wi-Fi-nätverk, oavsett om du handlar, svarar på e-postmeddelanden eller arbetar med känslig data.

Det är viktigt att notera att det finns “gratis” VPN-tjänster där ute, men de är ofta svaga och ger inte alls lika mycket säkerhet som betalda VPN-tjänster. Om du ville anlita professionella säkerhetstjänster för ditt fysiska hem, skulle du någonsin anlita någon som erbjuder deras tjänster gratis? Förmodligen inte, och det skulle få dig att undra hur de tjänar pengar om deras tjänster erbjuds dig gratis.

En kort historik över VPN

Sedan vi har använt internet har det förekommit diskussioner om vad som händer med våra privata webbläsardata. Tidigt i VPN-spelet skapades de flesta tjänster för och erbjöds företagsföretag. Under de senaste åren har efterfrågan på personliga VPN:n ökat kraftigt eftersom vi har lärt oss hur mycket vår personliga data är i fara på ett vanligt gammalt lösenordsskyddat hemnätverk.

1993 uppstod Software IP Encryption Protocol (swIPe) som försåg nätverksanvändare med autentiserings- och konfidentialitetsfunktioner. Sedan, 1994, byggde Internet Protocol Security System (IPsec) på det och skapade ett internetsäkerhetsprotokoll som krypterar och autentiserar datapaket som delas på internet. Även om både swIPe och IPsec-systemet lade en bra grund för säker internetanvändning, träffade ingen av dem riktigt märket för vad vi anser vara den “första VPN-tjänsten.”

RELATERATAllt du behöver veta om NFTs

Den första riktiga skapandet och användningen av VPN-teknik som vi känner den idag skedde 1996 av en Microsoft-anställd vid namn Gurdeep Singh-Pall. Han skapade ett Peer-to-Peer Tunneling Protocol, förkortat till PPTP, och använde den tunnling-krypteringsmetod vi ser i moderna VPN idag. Med Singh-Halls PPTP kunde fjärranställda för Microsoft säkert komma åt företagets interna nätverk var som helst.

När det stod klart hur framgångsrikt detta fjärråtkomstprotokoll var för Microsoft började andra företag att anta samma protokoll. Personliga VPN blev inte riktigt något förrän 2010 när säkerhetsintrång var vanligare bland företag som folk litade på deras data med. Under de senaste åren har många företag infört geografiska åtkomstbegränsningar för innehåll—som Netflix eller YouTube—inspirerat människor att ta steget och investera i en VPN-tjänst.

Hur fungerar ett VPN?

Nord Security

En VPN ger människor integritet när de använder internet, men exakt hur gör den detta? Den bästa analogin jag har hört för att förklara hur en VPN-tjänst fungerar—i mycket grundläggande termer—använder två saker som vi alla är mycket bekanta med: en motorväg och bilar. I denna analogi är internet en motorväg och alla som använder internet är någon i en bil på motorvägen.

RELATERATFirewalla Gold Review: Varje smart hem behöver en

Oavsett var du befinner dig på motorvägen kan alla som väljer din bil och bestämmer sig för att följa dig se dig var du än är, och till och med följa dig hem om de vill. Föreställ dig nu att det precis bredvid motorvägen finns en privat tunnel som du kan ta din bil genom istället. Bara din bil kan åka genom den här tunneln. Ingen kan följa dig, och du är skyddad från insyn.

VPN-tjänster fungerar som din egen privata tunnel och döljer vart du är på väg, vem du pratar med eller vad du gör medan du har ditt VPN påslaget. Dessa privata tunnlar uppfinner inte nödvändigtvis hjulet på nytt. Hur du använder internet och din dator kommer inte att förändras alls. Den enda skillnaden mellan motorvägen (internet) och tunneln bredvid den (internet med en VPN-tjänst aktiverad) är möjligheten för andra att se dig.

Alla enheter som använder internet har en unik IP-adress, som liknar någons fingeravtryck. När du inte har en VPN-tjänst påslagen och du besöker en webbplats med din IP-adress, är det som att röra vid ett dörrhandtag eller ett glas och inte torka bort dina fingeravtryck. Många människor skulle inte “använda ditt fingeravtryck” uppsåtligt—men det betyder inte att andra människor inte skulle göra det.

Genom att aktivera ett VPN medan du använder internet tar du helt enkelt bort den möjligheten. Istället för att någon ser din IP-adress ser de IP-adressen för VPN-servern, som vanligtvis delas av massor av andra människor.

I mer tekniska termer, här är vad som händer när du öppnar din bärbara dator på ett kafé och slår på ditt VPN innan du går till jobbet. När du har skickat begäran om att ansluta till vilken VPN-tjänst du än betalar för, autentiserar tjänsten din klient—som kan vara din bärbara dator, smartphone, surfplatta eller vilken annan enhet som helst som ansluter till internet—och använder en krypteringsprotokoll för alla dina data, tillsammans med en VPN-tunnel för dina data att gå igenom privat. Såvida inte någon har den specifika nyckeln för att dekryptera dessa data, kommer alla dina webbläsardata att se ut som fullständigt trams för alla som försöker komma åt dem.

RELATERATVet din internetleverantör att du använder ett VPN?

Varje litet datapaket går igenom inkapsling, vilket bara är ett fint sätt att säga att din data krypteras och har en extra rustning som omger den medan den går genom tunneln. När din krypterade data når VPN-servern dekrypteras dina data och vidarebefordras till den angivna webbservern—eller med andra ord webbplatsen som du aktivt använder på din enhet. När webbservern svarar med sina egna datapaket, krypteras den på väg till VPN-servern och dekrypteras när den når din enhet.

Hela tiden du använder din enhet kommer alla webbplatser du besöker att se IP-adressen för den VPN-server du använder och inte enhetens IP-adress. Som sagt, om någon skulle titta på din anslutning, skulle de kunna se att du använder en VPN-server, men inget mer.

De vanligaste VPN-typerna

Maor_Winetrob/Shutterstock.com

Alla verkar ha olika sätt att märka de tillgängliga VPN-typerna där ute, men här är de vanligaste tre kategorierna: Remote Access VPN, Site-to-Site VPN och Personal VPN.

Personliga VPN är det passande namnet, eftersom de är det mest populära valet för personligt bruk. Även kallad Consumer-Grade VPN eller Commercial VPN, Personal VPN är vad vi främst har hänvisat till i den här artikeln när vi förklarar hur ett VPN fungerar. Dessa VPN ansluter din enhet till en VPN-server, krypterar dina data och döljer din faktiska IP-adress och visar VPN-serverns IP-adress istället.

Remote Access VPN-tjänster fungerar mycket på samma sätt som personliga VPN eftersom de båda döljer din egen unika IP-adress. Med personliga VPN:er är IP-adressen som visas för alla som tittar VPN-serverns IP-adress. Fjärråtkomst-VPN:er används vanligtvis i situationer där du kan arbeta hemifrån, och du fjärransluter till ditt företags interna nätverk, visar den IP-adressen och använder samma nätverkssäkerhetsåtgärder som om du var där personligen .

RELATERATDe 6 bästa VPN-tjänsterna 2022

Site-to-Site VPN används oftast av stora företag som ofta har flera kontor på olika platser över hela världen. Precis som alla andra VPN, använder en Site-to-Site VPN privata krypterade tunnlar för att skicka data fram och tillbaka bland sina många kontor, där varje kontor har sitt eget lokala nätverk (LAN) och Wide Area Network (WAN). Men tunnlarna är specifika för företagets många nätverk, vilket gör det enkelt att dela data mellan kontor samtidigt som data skyddas från alla som inte är inom det nätverket. Detta kan också kallas en router-till-router VPN-tjänst.

När du undersöker VPN kan du stöta på termerna Corporate VPN eller Business VPN. Båda dessa termer är utbytbara, och de indikerar bara att VPN-tjänsten är för ett företag. Stora företag eller mindre företag väljer vanligtvis antingen en fjärråtkomst VPN, Site-to-Site VPN eller båda, beroende på deras personalbehov.

Bör du Har du ett VPN?

Ett VPN—precis som ett hemsäkerhetssystem—ger dig skydd och integritet. Är det absolut nödvändigt att ha ett VPN? Nej, men om du har råd med det extra skyddet medan du använder din smartphone eller bärbara dator, varför inte vara förebyggande mot skadliga attacker?

Ett hemsäkerhetssystem är inte heller nödvändigt, men många investerar i ett för att de vill känna sig så trygga som möjligt i sitt eget hem. Med ett VPN kan du använda din enhet utan att behöva oroa dig för att någon ska smyga en titt på dina personliga data. Plus, VPN-tjänster kostar bara cirka $ 5 till $ 10 per månad, och du kan ofta betala årligen för att slå lite av det månatliga genomsnittet. I utbyte mot integritet hela tiden verkar $5 till $10 superprisvärt—särskilt om du spenderar mycket av din tid på offentliga Wi-Fi-nätverk.

The Best VPN Services of 2023 Best Overall VPN ExpressVPN ExpressVPN Bästa budget VPN privat internetåtkomst PIA Bästa gratis VPN Windscribe Windscribe Bästa VPN för iPhone Proton VPN Proton VPN Bästa VPN för Android Hide .me Hide.me Bästa VPN för att streama ExpressVPN ExpressVPN Bästa VPN för spel TorGuard TorGuard Bästa VPN för Torrenting IVPN IVPN Bästa VPN för Windows NordVPN NordVPN Bästa VPN för Kina VyprVPN VyprVPN Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Mullvad