Alles wat u moet weten over VPN-services

0
43
DenPhotos/Shutterstock.com

VPN staat voor Virtual Private Network en er zijn veel bedrijven die VPN-diensten aanbieden. Een geweldige VPN-service zal niet gratis zijn en zal je gegevens beschermen tegen oplichters, je internetprovider of iemand anders die kwaadwillende bedoelingen heeft met je gegevens door versleutelingsprotocollen en andere methoden te gebruiken.

Internetprivacy is een hot topic, en met een goede reden. Het is niet acceptabel dat iemand thuis door uw ramen gluurt, dus het zou niet goed moeten zijn om in uw browsegeschiedenis te gluren en uw gegevens te verzamelen. Een geweldige Virtual Private Network (VPN)-service kan ervoor zorgen dat uw persoonlijke gegevens privé blijven.

Veel mensen weten dat een VPN-service veiligheid en privacy voor u bevordert, maar wat betekent dat eigenlijk? Definiëren wat een VPN is en hoe het werkt, lijkt misschien intimiderend voor zelfs de meest technisch onderlegde mensen, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig.

Inhoudsopgave

Wat is een VPN?
Een korte geschiedenis van VPN's
Hoe werkt een VPN?
De meest voorkomende VPN-typen
Moet je een VPN hebben?

Wat is een VPN?

FellowNeko/Shutterstock.com

Voordat we ingaan op wat een VPN is en wat het doel ervan is, laten we het acroniem uitbreiden . VPN staat voor Virtual Private Network, maar mensen gebruiken vaak het verkorte acroniem van VPN omdat het meer publiekelijk wordt erkend en gemakkelijker te zeggen en te schrijven is.

Kortom, een VPN is een service die uw gegevens, internetverbinding en uiteindelijk uw online privacy beschermt door een privé-netwerkverbinding te bieden die uw online identiteit versleutelt. Als een VPN-service is ingeschakeld, wordt uw IP-adres gewijzigd en wordt uw virtuele locatie gemaskeerd, waardoor u wordt beschermd tegen iedereen die uw gegevens kwaadwillig gebruikt of verkoopt, zoals hackers op een openbaar Wi-Fi-netwerk of zelfs uw internetprovider (ISP). op uw thuisnetwerk.

Er komt veel kijken bij het camoufleren van uw online identiteit, inclusief gecodeerde tunnels en VPN-protocollen, maar hierover later meer. VPN-services helpen je om je veiliger te voelen bij het gebruik van zowel openbare als privé wifi-netwerken, of je nu aan het winkelen bent, e-mails beantwoordt of met gevoelige gegevens werkt.

Het is belangrijk op te merken dat er “gratis” Er zijn VPN-services, maar die zijn vaak matig en bieden lang niet zoveel veiligheid als betaalde VPN-services. Als u professionele beveiligingsdiensten voor uw fysieke woning zou willen inhuren, zou u dan ooit iemand inhuren die hun diensten gratis aanbiedt? Waarschijnlijk niet, en je zou je afvragen hoe ze geld verdienen als hun diensten gratis aan je worden aangeboden.

Een korte geschiedenis van VPN's

Sinds we internet gebruiken, zijn er discussies geweest over wat er gebeurt met onze privé-browsegegevens. In het begin van het VPN-spel werden de meeste services gemaakt voor en aangeboden aan zakelijke bedrijven. In de afgelopen jaren is de vraag naar persoonlijke VPN's enorm toegenomen, omdat we hebben geleerd hoeveel onze persoonlijke gegevens in gevaar zijn op een normaal, oud, met een wachtwoord beveiligd thuisnetwerk.

In 1993 ontstond het Software IP Encryption Protocol (swIPe), dat netwerkgebruikers authenticatie- en vertrouwelijkheidsfuncties bood. Vervolgens, in 1994, bouwde het Internet Protocol Security-systeem (IPsec) daarop voort en creëerde een internetbeveiligingsprotocol dat datapakketten die op internet worden gedeeld, versleutelt en authenticeert. Hoewel zowel swipe als het IPsec-systeem een ​​uitstekende basis hebben gelegd voor veilig internetgebruik, hebben geen van beide het doel bereikt van wat wij beschouwen als de “eerste VPN-service.

GERELATEERDAlles wat u moet weten over NFT's

De eerste echte creatie en gebruik van VPN-technologie zoals we die nu kennen, was in 1996 door een Microsoft-medewerker genaamd Gurdeep Singh-Pall. Hij creëerde een Peer-to-Peer Tunneling Protocol, afgekort tot PPTP, en gebruikte de tunneling-coderingsmethode die we tegenwoordig in moderne VPN's zien. Met de PPTP van Singh-Hall konden werknemers op afstand van Microsoft overal veilig toegang krijgen tot het interne netwerk van het bedrijf.

Toen eenmaal duidelijk was hoe succesvol dit protocol voor externe toegang voor Microsoft was, begonnen andere bedrijven hetzelfde protocol te gebruiken. Persoonlijke VPN's werden pas echt iets in 2010, toen inbreuken op de beveiliging vaker voorkwamen bij bedrijven waar mensen hun gegevens aan toevertrouwden. In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven geografische toegangsbeperkingen ingevoerd voor inhoud, zoals Netflix of YouTube, die mensen inspireert om de sprong te wagen en te investeren in een VPN-service.

Hoe werkt een VPN?

Nord Security

Een VPN geeft mensen privacy tijdens het internetten, maar hoe doet het dit precies? De beste analogie die ik heb gehoord om uit te leggen hoe een VPN-service werkt, in zeer eenvoudige termen, gebruikt twee dingen die we allemaal goed kennen: een snelweg en auto's. In deze analogie is internet een snelweg en iedereen die internet gebruikt, is iemand in een auto op die snelweg.

GERELATEERDFirewalla Gold Review: elk slim huis heeft er een nodig

Waar u ook bent op de snelweg, iedereen die uw auto kiest en besluit u te volgen, kan u zien waar u ook bent en u zelfs naar huis volgen als ze dat willen. Stel je nu voor dat er direct naast de snelweg een privétunnel is waar je met je auto doorheen kunt. Alleen uw auto kan door deze tunnel. Niemand kan je volgen en je bent beschermd tegen het zicht.

VPN-services fungeren als uw eigen privétunnel en verbergen waar u naartoe gaat, met wie u praat of wat u doet terwijl u uw VPN hebt ingeschakeld. Deze privétunnels vinden niet noodzakelijkerwijs het wiel opnieuw uit. De manier waarop u internet gebruikt, en uw computer, verandert helemaal niet. Het enige verschil tussen de snelweg (het internet) en de tunnel ernaast (het internet met een ingeschakelde VPN-service) is de mogelijkheid voor andere mensen om je te zien.

Elk apparaat dat internet gebruikt, heeft een uniek IP-adres, vergelijkbaar met iemands vingerafdruk. Wanneer u geen VPN-service hebt ingeschakeld en u een website bezoekt met uw IP-adres, is het alsof u een deurknop of een glas aanraakt en uw vingerafdrukken niet wegveegt. Veel mensen zouden “uw vingerafdruk niet gebruiken” kwaadwillig, maar dat wil niet zeggen dat andere mensen dat niet zouden doen.

Door een VPN in te schakelen terwijl je internet gebruikt, ontneem je die mogelijkheid simpelweg. In plaats van dat iemand je IP-adres ziet, zien ze het IP-adres van de VPN-server, die meestal door heel veel andere mensen wordt gedeeld.

In meer technische termen, dit is wat er gebeurt als u uw laptop opent in een coffeeshop en uw VPN inschakelt voordat u aan het werk gaat. Nadat u het verzoek hebt verzonden om verbinding te maken met de VPN-service waarvoor u betaalt, verifieert de service uw client – dit kan uw laptop, smartphone, tablet of een ander apparaat zijn dat toegang heeft tot internet – en past een versleutelingsprotocol voor al uw gegevens, samen met een VPN-tunnel waar uw gegevens privé doorheen kunnen. Tenzij iemand de specifieke sleutel heeft om deze gegevens te ontsleutelen, zullen al uw browsegegevens eruitzien als volledig gebrabbel voor iedereen die toegang probeert te krijgen.

GERELATEERDWeet je internetprovider dat je een VPN gebruikt?

Elk klein gegevenspakket gaat door inkapseling, wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat je gegevens worden gecodeerd en er een extra pantser omheen zit terwijl het door de tunnel gaat. Zodra uw gecodeerde gegevens de VPN-server bereiken, worden uw gegevens gedecodeerd en doorgestuurd naar de aangewezen webserver – of met andere woorden, de website die u actief gebruikt op uw apparaat. Wanneer de webserver reageert met zijn eigen datapakketten, wordt deze gecodeerd op weg naar de VPN-server en gedecodeerd zodra deze uw apparaat bereikt.

De hele tijd dat u uw apparaat gebruikt, ziet elke website die u bezoekt het IP-adres van de VPN-server die u gebruikt en niet het IP-adres van uw apparaat. Dat gezegd hebbende, als iemand naar je verbinding zou kijken, zouden ze kunnen zien dat je een VPN-server gebruikt, maar niets meer.

De meest voorkomende VPN-typen

Maor_Winetrob/Shutterstock.com

Iedereen lijkt een andere manier te hebben om de beschikbare VPN-types te labelen, maar hier zijn de meest voorkomende drie categorieën: Remote Access VPN, Site-to-Site VPN en Personal VPN.

Persoonlijke VPN's hebben de toepasselijke naam, omdat ze de meest populaire keuze zijn voor persoonlijk gebruik. Ook wel een Consumer-Grade VPN of Commercial VPN genoemd. Persoonlijke VPN's zijn waar we in dit artikel voornamelijk naar hebben verwezen toen we uitlegden hoe een VPN werkt. Deze VPN's verbinden uw apparaat met een VPN-server, versleutelen uw gegevens en verbergen uw daadwerkelijke IP-adres en tonen in plaats daarvan het IP-adres van de VPN-server.

Remote Access VPN-services werken vergelijkbaar met persoonlijke VPN's omdat ze allebei uw eigen unieke IP-adres verbergen. Bij persoonlijke VPN's is het IP-adres dat wordt weergegeven aan iedereen die kijkt, het IP-adres van de VPN-server. Remote Access VPN's worden meestal gebruikt in thuiswerksituaties, en u maakt op afstand verbinding met het interne netwerk van uw bedrijf, waarbij u dat IP-adres weergeeft en dezelfde netwerkbeveiligingsmaatregelen gebruikt alsof u er persoonlijk zou zijn .

GERELATEERDDe 6 beste VPN-services in 2022

Site-to-Site VPN's worden meestal gebruikt door grote bedrijven die vaak meerdere kantoren op verschillende locaties over de hele wereld hebben. Net als elke andere VPN maakt een Site-to-Site VPN gebruik van versleutelde privétunnels om gegevens heen en weer te sturen tussen de vele kantoren, waarbij elk kantoor zijn eigen Local Area Network (LAN) en Wide Area Network (WAN) heeft. De tunnels zijn echter specifiek voor de vele netwerken van dat bedrijf, waardoor het gemakkelijk is om gegevens tussen kantoren te delen en tegelijkertijd de gegevens te beschermen tegen iedereen die zich niet binnen dat netwerk bevindt. Dit wordt ook wel een router-naar-router VPN-service genoemd.

Bij het onderzoeken van VPN's kunt u de termen Corporate VPN of Business VPN tegenkomen. Beide termen zijn uitwisselbaar en ze geven alleen aan dat de VPN-service voor een bedrijf is. Grote bedrijven of kleinere bedrijven kiezen doorgaans voor een VPN voor toegang op afstand, een site-to-site VPN of beide, afhankelijk van de behoeften van het personeel.

Moet u Heeft u een VPN?

Een VPN – net als een huisbeveiligingssysteem – biedt u bescherming en privacy. Is het absoluut noodzakelijk om een ​​VPN te hebben? Nee, maar als u zich de extra bescherming kunt veroorloven terwijl u op uw smartphone of laptop zit, waarom zou u dan niet preventief optreden tegen kwaadaardige aanvallen?

Een huisbeveiligingssysteem is ook niet nodig, maar veel mensen investeren erin omdat ze zich zo veilig mogelijk willen voelen in hun eigen huis. Met een VPN kunt u uw apparaat gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat iemand uw persoonlijke gegevens stiekem kan bekijken. Bovendien kosten VPN-services slechts ongeveer $ 5 tot $ 10 per maand, en u kunt vaak jaarlijks betalen om dat maandelijkse gemiddelde een beetje te verlagen. In ruil voor te allen tijde privacy lijkt $ 5 tot $ 10 super betaalbaar, vooral als je veel tijd doorbrengt op openbare wifi-netwerken.

The Best VPN Services of 2023 Best Overall VPN ExpressVPN ExpressVPN Beste budget VPN Privé-internettoegang PIA Beste gratis VPN Windscribe Windscribe Beste VPN voor iPhone Proton VPN Proton VPN Beste VPN voor Android Verbergen .me Hide.me Beste VPN voor streaming ExpressVPN ExpressVPN Beste VPN voor gaming TorGuard TorGuard Beste VPN voor torrenting IVPN IVPN Beste VPN voor Windows NordVPN NordVPN Beste VPN voor China VyprVPN VyprVPN Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Mullvad