Wie neemt je oude kasjmier mee?

0
69

Wat gebeurt er met een cashmere trui die niet meer gedragen kan worden? Het zal waarschijnlijk worden weggegooid, waardoor het – en jij – bijdraagt ​​aan het kolossale afvalprobleem van de mode.

Ralph Laurenheeft zojuist een alternatieve optie onthuld: een nieuw programma voor het recyclen van kasjmier. Vanaf 24 januari kunnen consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie een afdrukbaar, betaald verzendlabel aanvragen via de Ralph Lauren-website om ongewenste, 100% kasjmierartikelen van elk merk te laten recyclen. Die kleding gaat naar Re-Verso in Toscane, Italië, een fabriek die geregenereerde garens en stoffen produceert die worden gebruikt door modebedrijven, waaronder Stella McCartney, Eileen Fisher en Patagonia.

Terwijl sommige fast fashion-reuzen textiel aanbieden < sterk>recycling, blijven er vragen bestaan ​​over waar deze kleding naartoe gaat. En hoewel verhuur- en reparatie-initiatieven voor luxe mode in opkomst zijn, naast het toegenomen gebruik van gerecyclede materialen in productlijnen, hebben maar weinig luxebedrijven grootschalige recyclinginspanningen omarmd.

LEES OOK |Een nieuwe manier om hand-me-down

“Een van de grootste belemmeringen voor textielrecycling is dat de huidige infrastructuur om producten terug in het systeem te krijgen niet sterk is, deels omdat producten van gemengde materialen vaak allemaal bij elkaar worden gebundeld”, zegt Claire Bergkamp, ​​CEO van Textile Exchange, een industriegroep dat helpt bij het ontwikkelen van vezel- en materiaalnormen die mode- en textielmerken kunnen gebruiken om hun algehele ecologische voetafdruk te verkleinen.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Waarom Indiase ontwikkelaars enthousiast en sceptisch zijn over BharOS: 'Meer keuze is…< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/explained.jpg?resize=140,79" />

Terwijl India zich voorbereidt op een gecentraliseerde verschuiving van de energiemarkt, verandert de EU…

'China verstevigt greep in regio': topagenten citeren CAA, 'grote broer' houding…

Saurabh Kirpal's vriendelijke weerlegging: het is leuk om erkend te worden als partner…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Wat dit initiatief interessant maakt, voegde ze eraan toe, is de focus op een enkele materiaalverzameling — in dit geval kasjmier – en de betrokkenheid van een recycler die weet wat hij ermee moet doen.

“Dit betekent dat de kans veel groter is dat de kasjmier hier daadwerkelijk wordt gerecycled tot iets van een hoge kwaliteit en waarde en een nieuw leven gegeven,” zei ze.

De motivaties achter het Ralph Lauren-programma zijn niet helemaal altruïstisch. Het is de nieuwste aflevering van de uitrol van de circulariteitsstrategie van het bedrijf, waaronder de onthulling van een nieuwe Cradle to Cradle of C2C Certified, $ 995 Purple Label kasjmier trui met ronde hals in november. De certificering, die wordt uitgegeven door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, maakt gebruik van een strikt op wetenschap gebaseerde methode om producten te beoordelen in vijf categorieën: materiaalgezondheid, productcirculariteit,schone lucht en klimaatbescherming, water en bodembeheer en sociale rechtvaardigheid.

Advertentie

Sommige wijzigingen zullen zichtbaar zijn voor consumenten. Het Purple Label van het merk – sinds 1994 de betekenaar van het allerhoogste niveau van Ralph Lauren-producten – moet nu wit zijn om te voldoen aan de kleurstofvereisten van de certificering. De C2C-kasjmiertrui is de eerste van vijf kernproducten die Ralph Lauren tegen 2025 C2C-gecertificeerd wil hebben. Binnen de Purple Label- en Collection-lijnen, zo voegde het bedrijf eraan toe, zullen C2C-producten binnenkort ongeveer 20% van de totale kasjmierverkoop uitmaken. sinds het begin van de pandemie met bijna 30% gegroeid. Maar om de gouden status te bereiken, Ralph Laurenmoest een duurzamere manier vinden waarop consumenten ook van hun oude kleding af kunnen komen.

“Om te voldoen aan de C2C-normen voor goud voor de nieuwe kasjmiertrui, was er een vereiste die inhield dat er een programma moest aanwezig zijn die de recycling van dat product mogelijk maakt”, zegt Devon Leahy, hoofd duurzaamheid bij Ralph Lauren.

De toeleveringsketen van de mode is erg ingewikkeld en de oorsprong van de meeste kleding is ondoorzichtig. De C2C-certificering is belangrijk omdat het betekent dat Ralph Lauren en zijn partners elke stap van de productie kunnen verantwoorden, van boerderij tot afgewerkt product. Tot nu toe hebben alleen kleine merken zoals Alabama Chanin of Mother of Pearl, of extreem dure (zoals Bamford of Loro Piana, wiens kasjmieren truien voor bijna $ 3000 worden verkocht) publiekelijk gezegd dat ze zo'n taak aankunnen. Ralph Lauren, een van de grootste namen in de wereldwijde modewereld, verdiende vorig jaar een jaaromzet van $ 6,2 miljard.

LEES OOK |King Charles pleit voor duurzaamheid door een 40 jaar oude jas opnieuw te dragen; bekijk het

Re-Verso recyclet al bijna tien jaar “pre-consumer” kasjmier, of afvalmateriaal dat is ingezameld bij kledingfabrieken, maar dit programma zal het eerste zijn dat rechtstreeks afkomstig is van de consumenten van een merk, legt Marco uit Signorini, hoofd marketing van het bedrijf. Momenteel recyclet Re-Verso ongeveer 600 ton kasjmier per jaar, een cijfer waarvan hij hoopt dat het nu zal stijgen.

In een tijd waarin meer luxemerken rechtstreeks investeren in – en monopoliseren – leveranciers, zal Ralph Lauren geen exclusiviteitsrechten of eigendom hebben van een van de geregenereerde materialen die worden geproduceerd uit het kasjmier afkomstig van het programma. Het merk zal ook geen gerecyclede kasjmierstukken verkopen als onderdeel van zijn luxecollecties.

In hoeverre klanten het programma zullen kopen, valt echter nog te bezien. Uiteindelijk kan het programma niet werken zonder hun deelname.

Katie Ioanilli, chief global impact and communications officer bij Ralph Lauren, zei dat de C2C-certificering consumenten laat weten dat de stof “biologisch zal worden afgebroken in een niet-verstorende omgeving”. manier. En degenen met oude kasjmierartikelen hebben een nieuwe optie over hoe ze dat verantwoord en met minimale moeite kunnen doen. Het is misschien niet perfect. Maar voor ons voelt het als een begin.”

(Dit artikel verscheen oorspronkelijk in The New York Times.)

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!