'Waarom zouden religieuze plaatsen niet aan religieuze mensen moeten worden overgelaten': SC weigert pleidooi tegen AP HC-bevel in te willigen

0
66

Het Hooggerechtshof weigerde vrijdag het beroep van de regering van Andhra Pradesh tegen het bevel van het hooggerechtshof, dat haar plannen om het bestuur over te nemen van de Sri Lakshmi Narasimha Swami Devasthanam, geassocieerd met de straathond Ahobilam, in de war te sturen.

De rechtbank vroeg waarom religieuze plaatsen niet aan religieuze mensen mogen worden overgelaten.

De vraag kwam van een bank van rechters SK Kaul en AS Oka tijdens het horen van de petitie voor bijzonder verlof van de regering van Andhra Pradesh, die het bevel van het hooggerechtshof van 13 oktober 2022 betwistte, waarin werd geoordeeld dat “sinds de Sri Ahobilam Mutt Parampara Aadheena Sri Lakshmi Swamy Ahobilam Devasthanam is geassocieerd met de Ahobilam Mutt vanwege gemeenschappelijke religieuze praktijken en betrokkenheid bij de administratie”, is het “noodzakelijkerwijs een essentieel onderdeel en een integraal en onafscheidelijk onderdeel van de Ahobilam Mutt”.

De staat wees erop dat volgens het hooggerechtshof alleen het hoofd van de Ahobilam-straathond de leiding kon hebben over het bestuur van de tempel en niet een uitvoerende functionaris die was aangesteld door de commissaris van de State Endowments Department onder de AP Religious Endowments and Charitable Institutions Act, 1987. De regering voegde eraan toe dat ze niet als één juridische entiteit kunnen worden beschouwd en dat de bevinding van het hooggerechtshof ex-facie onhoudbaar is en in strijd is met de basisprincipes van jurisprudentie.

Alleen abonnees bekijkenAlles bekijken< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/explained.jpg?resize=140,79" />

Terwijl India zich voorbereidt op een gecentraliseerde verschuiving van de energiemarkt, verandert de EU…

'China verstevigt greep in regio': Topagenten citeer CAA, 'grote broer' attit…< /figuur>Saurabh Kirpal's vriendelijke weerlegging: het is leuk om erkend te worden als partner…

Stijging van de olie-import uit Rusland, scherpe daling uit Nigeria, VSNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

De regering zei dat ze zelfs in het verleden uitvoerende functionarissen voor de tempel had aangesteld en dat er geen protesten waren. De protesten begonnen pas nadat in maart 2019 een uitvoerende officier was aangesteld, aldus het.

De bank was echter niet overtuigd en vroeg de raadsman van de staat: “Waarom stapt u daarin?… ” Hoewel de staat probeerde zijn zaak onder de aandacht te brengen, zei rechter Kaul: 'Laat de tempelmensen het afhandelen… Waarom zouden religieuze plaatsen niet aan religieuze mensen moeten worden overgelaten?”.

De opmerkingen van het Hooggerechtshof komen op een moment dat er steeds meer eisen komen om tempels te bevrijden van staatscontrole.

© The Indian Express (P) Ltd