Vrijgesproken in moordzaak Mohsin Shaikh: wie is Dhananjay Desai?

0
70

Van plannen om Sanjay Dutt met schoenen te bekogelen en een aanval op het kantoor van een nieuwszender tot de Mohsin Shaikh-zaak, Dhananjay Desai en zijn outfit Hindu Rashtra Sena (HRS) hebben in de loop der jaren verschillende keren het nieuws gehaald.

Vrijdag stond Desai – begin veertig en in Hindutva-kringen bekend als Bhai – opnieuw in de schijnwerpers nadat een rechtbank in Pune hem en 19 anderen vrijsprak in verband met de moord op IT-professional Mohsin Shaikh. De 28-jarige werd gedood op 2 juni 2014, tijdens gemeenschappelijke botsingen die uitbraken nadat aanstootgevende foto's van Chhatrapati Shivaji en Shiv Sena-oprichter Bal Thackeray werden gedeeld op sociale media.

Lees ook |Pune techie's killing: Hindu outfit leider, nog 19 vrijgesproken

De politie van Pune City arresteerde Desai, die uit Mumbai komt, een paar dagen na de moord op Shaikh. Na vijf jaar gevangenisstraf liep hij in februari 2019 op borgtocht vrij en woont de afgelopen jaren in de wijk Paud in het district Pune. Hij nam op 22 januari deel aan een “Hindu Jan Akrosh Morcha” in de stad Pune.

Hindoe-rechtse organisaties in heel Maharashtra organiseren deze openbare bijeenkomsten sinds november 2022 om te protesteren tegen de vermeende toename van zaken van “liefdesjihad” – een term die door rechtse activisten wordt gebruikt om te beweren dat moslimmannen een list hebben gebruikt om hindoeïstische vrouwen te verleiden tot religieuze bekering door middel van een huwelijk – in de staat.

Alleen abonnees bekijkenAlles bekijken

Waarom BharOS Indiase ontwikkelaars enthousiast en sceptisch maakt: 'Meer keuze is g…UPSC Essentials | Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: Dag van de Republiek, India-Egyp…< /figuur>Terwijl India zich voorbereidt op de verschuiving van de gecentraliseerde energiemarkt, beweegt de EU een andere…

'China verstevigt greep in regio': topagenten citeren CAA, 'big brother' attit…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Naar aanleiding van het gerechtelijk bevel zei Desai dat het een nederlaag was van “Rajakiya Jihad (politieke jihad)”. Hij vertelde verslaggevers op een persconferentie: “Er was geen bewijs tegen ons. Maar in plaats van de echte moordenaars van Mohsin te arresteren, waren we valselijk betrokken bij deze zaak, alleen maar omdat sommige elementen ons erin wilden luizen.”

Desai zei dat hij actief zou blijven in de politiek. “Ik kijk niet naar welke politieke partij dan ook. Maar premier Narendra Modi en de eerste minister van Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, doen goed werk”, zei hij, eraan toevoegend dat eerste minister Eknath Shinde de “echte volgeling van Bal Thackeray” was.

Beschuldigd in verschillende cases

Desai richtte ongeveer twee decennia geleden de Hindu Rashtra Sena op en werd later geregistreerd als een politieke organisatie.

Advertentie

De outfit kwam voor het eerst in de schijnwerpers in april 2007 nadat het het Star News-kantoor in de wijk Mahalaxmi in Mumbai had aangevallen vanwege het uitzenden van een verhaal over een minderjarig hindoeïstisch meisje dat wilde trouwen met een 23-jarige moslimman.

Lees ook |PM Modi kwam, hij glimlachte, CM Eknath Shinde overwon

In mei 2013 werden HRS-medewerkers geboekt voor protesten buiten het huis van Sanjay Dutt in Mumbai. De outfit beweerde dat de acteur een VIP-behandeling kreeg, zelfs na zijn veroordeling in de zaak van de ontploffing in Mumbai in 1993. Dutt was een gevangene van de centrale gevangenis van Yerwada.

In september kwam de HRS opnieuw in het nieuws vanwege haar plan om Dutt met schoenen te bekogelen tijdens een cultureel programma georganiseerd door de gevangenisafdeling in het Balgandharva-auditorium in Pune. Het evenement werd afgelast vanwege de dreiging van geweld. Maar de HRS zorgde ter plekke nog steeds voor opschudding en er werd een zaak tegen de outfit geregistreerd.

Advertentie

Een jaar later, in maart, boekte de politie Desai en HRS-leden wegens het naar verluidt verspreiden van pamfletten met aanstootgevende inhoud die religieuze gevoelens zouden kunnen kwetsen.

Door de jaren heen heeft Desai het podium gedeeld met hindoeïstische rechtse leiders, waaronder Pramod Muthalik van de Shri Ram Sene. In 2013 was hij de belangrijkste gast bij de lancering van een boek geschreven door Sanatan Sanstha-activist Vikram Bhave, een veroordeelde in de zaak van de aanslag in het Thane-auditorium. De HRS heeft zijn steun uitgesproken voor de Malegaon-ontploffingszaak uit 2008 die luitenant-kolonel Prasad Shrikant Purohit en Sadhvi Pragya, die momenteel het parlementslid van Bhopal is, beschuldigde.

Volgens politiegegevens, vóór de moord op Mohsin Shaikh, Desai werd genoemd in ongeveer 23 zaken waarin hij werd beschuldigd van misdrijven zoals illegaal vuurwapenbezit, afpersing en rellen. Gevraagd naar deze zaken, zei Desai: “Ik ben in deze zaken vrijgesproken. Overtredingen tegen mij hadden betrekking op Hindutva-agitaties. We zullen blijven werken voor de zaak van Hindutva, tegen de islamitische agressie, 'liefdesjihad' en bekeringen door christelijke missionarissen.”

© The Indian Express (P) Ltd