Ta dessa 5 steg för att skydda din integritet och säkerhet när du använder Google Chrome

0
63

Om du är som de flesta människor på internet är chansen stor att du förmodligen använder Google Chrome för att surfa på internet, göra onlineköp och använda andra internettjänster. Den mest populära webbläsaren i världen har en mängd integritets- och säkerhetsfunktioner utformade för att hålla dig säker på internet. Här har vi satt ihop en guide med fem steg som Google rekommenderade i ett blogginlägg för att upprätthålla din integritet och säkerhet medan du surfar i den stora dåliga världen på internet med Chrome.

Lär dig mer om Google Chromes sekretess- och säkerhetsfunktioner med den inbyggda sekretessguiden. (Bildkredit: Skärmdump/Google Chrome)

1. Lär dig mer om Chromes integritets- och säkerhetskontroller med hjälp av sekretessguiden

Innan du ger dig ut på din resa för att säkra din webbupplevelse måste du först lära dig om integritets- och säkerhetskontrollerna som är tillgängliga med webbläsaren. Google har satt ihop en sekretessguide som tar dig igenom några av sekretess- och säkerhetskontrollerna och konsekvenserna av hur du använder dem.

För att komma åt den här sekretessguiden måste du först klicka på alternativmenyn “tre punkter” i det övre högra hörnet av ett Chrome-fönster.

Väl där klickar du på alternativet “Inställningar”. Navigera sedan till fliken “Sekretess och säkerhet”.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

När Indien förbereder sig för en centraliserad kraftmarknadsförändring, gör EU annorlunda…

“Kina drar åt greppet i regionen”: Topppoliser citerar CAA, 'storebror' attit…

Saurabh Kirpals milda genmäle: Det finns glädje att bli erkänd som partner…

Ökad oljeimport från Ryssland, kraftig nedgång från Nigeria, USA Använd nyårskampanjkod SD25

Sekretessguiden kommer att finnas tillgänglig på den här skärmen under alternativet “Rensa webbläsardata”.

Sekretessguiden består av tre sektioner: en där du kan välja att “förbättra din webbupplevelse” genom att skicka data till Google, en annan för att välja skyddsnivå för Säker webbsökning i din webbläsare och en tredje för att välja dina tredjepartscookiepreferenser . Guiden låter dig inte bara göra ändringar i alla dessa alternativ utan den kommer också att berätta hur din data kommer att användas av Google och andra tredjepartswebbplatser beroende på vilka alternativ du väljer.

Google Chromes säkerhetskontroll kommer att varna dig om eventuella intrångade lösenord eller skadliga förlängningar. (Bildkredit: Skärmdump/Google Chrome)

2. Kör regelbundet säkerhetskontroller för Google Chrome

När du använder någon mjukvara är det absolut nödvändigt att du regelbundet letar efter uppdateringar och nya funktioner för att säkerställa att du inte är sårbar för olika typer av cyberattacker. Google Chrome kommer med en inbyggd säkerhetskontroll som varnar dig om eventuella programuppdateringar som väntar, om skyddet för Säker webbsökning är på, om du använder några skadliga tillägg och om det finns någon skadlig programvara på din enhet. Om du använder Googles lösenordshanterare kommer säkerhetskontrollen att varna dig om något av dina lösenord äventyras.

Annons

Om du kör säkerhetskontrollen på Chrome regelbundet kommer du att bli mer medveten om eventuella integritets- och säkerhetsbrister du öppnar för när du surfar på internet. Google säger också att de arbetar med att lansera mer personliga rekommendationer och påminnelser om vilken data användare delar med webbplatser som en del av säkerhetskontrollen.

För att använda funktionen, sök efter “Säkerhetskontroll” i Google Chromes inställningsmeny. Efter detta, kör säkerhetskontrollen och se om du har några sårbarheter. Om säkerhetskontrollen returnerar några problem, se till att du löser dem omedelbart. Om den till exempel talar om för dig att du använder ett potentiellt farligt tillägg i din webbläsare, ta bort det.

Du kan lagra och synkronisera dina kontolösenord på flera enheter med hjälp av Google Password Manager. (Bildkredit: Skärmdump/Google Chrome)

3. Använd Google Password Manager för att lagra och spara dina lösenord på flera enheter

Googles lösenordshanterare är inbyggd direkt i Chrome och den synkroniserar ditt lösenord på flera enheter via ditt Google-konto. Genom att använda Google Password Manager blir det enkelt att skapa, lagra och använda unika och starka lösenord för dina olika onlinekonton.

Annons

Som nämnts tidigare kan du också använda Google Password Manager för att se om något av lösenorden du använder har äventyrats. När lösenordshanteraren kontrollerar dina lösenord för detta krypteras de för att säkerställa att ingen, inklusive Google, kommer att kunna läsa dina lösenord.

Google Chrome erbjuder dig möjligheten att spara ditt lösenord i lösenordshanteraren automatiskt när du loggar in på en webbplats. Du kan ändra detta och andra alternativ i avsnittet Lösenordshanteraren i webbläsaren. Du kan också lägga till nya lösenord, ta bort sparade lösenord och redigera dem med den här menyn.

Med Google Chrome kan du välja vissa delar av din webbhistorik . (Bildkredit: Skärmdump/Google Chrome)

4. Rensa specifika delar av din webbhistorik med granulär kontroll

Med Google Chrome kan du radera all din webbhistorik, cookies och din cache från ett visst tidsintervall eller helt. Men du kanske vill ta mer kontroll över vilken data du raderar. Du kanske till exempel vill radera din webbhistorik under en viss period samtidigt som du behåller de cookies som sparats under perioden.

För att testa detta, gå till fliken “Sekretess och säkerhet” i Google Chromes inställningar. Och klicka på alternativet “Rensa webbinformation”. Väl i dialogrutan byter du till fliken Avancerat och väljer exakt de delar av din webbhistorik som du vill rensa.

Efter detta, tryck på knappen “Rensa data”. Med det här alternativet kan du välja att separat rensa din webbhistorik, nedladdningshistorik, cookies, cachade bilder, lösenord, autofylldata, webbplatsinställningar och värdappdata. Tack vare detta kan du få det bästa av två världar – möjligheten att rensa delar av din webbhistorik utan besväret med att behöva rensa alla delar av den för att kunna göra det.

Annons

5. Lås din inkognitosession på din mobil

Om du regelbundet använder Google Chromes inkognitosurfningsfunktion på din iOS-enhet bör du veta att webbläsaren låter dig välja ett alternativ som skulle kräva biometrisk autentisering för att återuppta en inkognitosurfning session. För att använda det, gå till Chrome-inställningarna och välj sedan “Sekretess & Säkerhet.” Väl här aktiverar du “Lås inkognitoflikarna när du stänger Chrome.”

När du har aktiverat den här funktionen, om någon skulle öppna Google Chrome-appen, kommer webbläsaren att be om att telefonen ska låsas upp innan de kan komma åt inkognitoflikar. Google säger att den rullar ut den här funktionen även till Android-användare.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.